דלג לתוכן

כ - 30% מהחולים הם מתחת לגיל 50: הכל על סרטן המעי הגס

סרטן המעי הגס הוא אחת המחלות הנפוצות בעולם המערבי, ככל הנראה בשל חוסר פעילות גופנית ותזונה לקויה המובילה להשמנת יתר. גילוי מוקדם מאפשר למנוע את התפרצותו ולהקטין את שיעורי המוות ממנו. איך למנוע ומהם התסמינים? לגזור ולשמור

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 09/07/2017
3 דקות קריאה

בשנים האחרונות חלה עלייה באחוז החולים בסרטן המעי הגס, כשלמעלה מ -80% מהחולים הם מעל גיל 60. כמו כן, עולה שיעור הופעתו בקרב צעירים, שכן כ- 30% מהמקרים המאובחנים הם בקרב חולים מתחת לגיל 50. מחקרים מצאו כי עבור מי שנולד אחרי שנת 1990 הסיכון לחלות בסרטן המעי גדול פי 2 מאלו שנולדו ב- 1950. הסיבה עוד לא ברורה, אך החשד הוא בשל חוסר פעילות, תזונה לקויה והשמנת יתר. 

עם זאת, גילוי מוקדם מאפשר מניעה של התפתחות הסרטן. מה חשוב לדעת ומתי יש להתחיל להיבדק? כל המידע החשוב לפניכם

מהו סרטן המעי הגס?

המעי הגס הינו האיבר האחרון במערכת העיכול, הוא ממוקם בבטן ואורכו כמטר וחצי. תפקידו לספוח מלחים ונוזלים משאריות מזון המגיעות אליו, אחרי שאלו עברו בקיבה ובמעי הדק. בסוף התהליך השאריות נפלטות דרך פי הטבעת.

בדרך כלל גידול במעי ייווצר בשל התרבות לא מבוקרת של תאי המעי היוצרים פוליפים, שהינם גידולים שפירים, המפריעים לתפקודו התקין של המעי הגס. הפוליפים עשויים לגדול במשך השנים ולהכיל תאים סרטניים. עם זאת, התסמינים לא מופיעים מיד עם התפרצות המחלה. 

קראו עוד: סרטן העור: כל המידע החיוני על המחלה הממאירה השכיחה בישראל

מהם התסמינים לסרטן המעי הגס?

1. דם כהה בצואה. בעוד שכתם דם קטן בעת ניגוב עשוי להעיד על טחורים או סדק קטן, כמות גדולה של דם כהה עשוי להתריע על בעיה ועל דימום במעיים. 

2. עצירות או שלשולים מתמשכים. בעיות מתמשכות בעת הטלת צואה עשויות להעיד על חסימתו של המעי הגס, זאת משום שבתחילת התהליך הצואה רכה ואמורה לעבור לאורכו. אם לא כך קורה, ייתכן ויש מכשולים במעי שמפריעים לצואה לצאת. 

3. שינויים בהרגלי יציאות. בהמשך לנאמר לעיל, גם יציאות המלוות בריר וכן שינוי בקוטר היציאה הנמשכים מספר ימים מהווים תמרור אזהרה. כמו כן תתכן תחושת "חוסר התרוקנות" גם לאחר היציאות. 

4. כיווצים בבטן התחתונה. בעוד שאלו עשויים להיות רק גזים, אם מדובר בכאב שאיננו מוכר לכם, לא חולף ואף מלווה בעצירות, רצוי לדווח על כך לרופא שלכם. 

5. ירידה במשקל. ירידה בלתי מוסברת במשקל עשויה להעיד על מצבים סרטניים שונים בגוף, לאו דווקא סרטן המעי הגס ולכן חשוב לשים לב ולדווח עליה. 

6. תחושת עייפות. תחושת עייפות מתמדת והרגשה כללית רעה המפריעים לתפקוד תקין. 

הופעת התסמינים הללו, אפילו באופן חלקי, מחייבת פנייה לרופא שיתכן ויפנה אתכם לבדיקות לצורך אבחון סרטן המעי הגס. חשוב לציין כי התסמינים מופיעים בשלביה המאוחרים של המחלה, משום שנדרש גידול גדול על מנת להפריע לתפקודו השוטף של המעי. בשלב זה, מופיעים התסמינים והסיכוי להחלמה נמוך יחסית. גילוי מוקדם עשוי להציל חיים ולכן חשוב מאוד לבצע בדיקה טרם הופעתם.


התסמינים מופיעים בשלב מאוחר של המחלה ולכן חשוב להקפיד להיבדק גם ללא הופעת תסמינים

כיצד מאבחנים סרטן מעי הגס? 

ניתן לאבחן את סרטן המעי הגס באמצעות בדיקת הקולונוסקופיה, הבודקת את מערכת העיכול התחתונה בכלל, ואת המעי הגס בפרט. במהלכה מוחדר דרך פי הטבעת צינור פלסטיק עם מצלמת וידאו. במהלך הבדיקה, במידת הצורך, ישנה אפשרות לעשות ביופסיה או לכרות פוליפים העשויים להתפתח לגידולים סרטניים. 

לצורך ביצוע הבדיקה יש צורך בצום וכן בשתיית נוזלים המנקים את המעי משאריות. הבדיקה נעשית בטשטוש ועל כן יש צורך להגיע עם מלווה. 

קראו עוד: הסרטן ה-3 השכיח ביותר בישראל: הכל על סרטן הערמונית


אצל מי עשוי להופיע סרטן המעי הגס?

כלל, הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס עולה מעל גיל 50, אך ההמלצות לבדיקה משתנות בהתאם לקבוצת הסיכון. עבור אנשים בסיכון רגיל, אלו ללא תסמינים ובלי רקע משפחתי – מומלצת בדיקת דם סמוי בצואה פעם בשנה. אם יימצא דם בצואה, יופנה לבדיקת קולונוסקופיה. 

אנשים בעלי רקע משפחתי של סרטן המעי הגס – מומלץ ביצוע קולונוסקופיה מגיל 40, או 10 שנים לפני גיל האבחון אצל קרוב משפחה. בבדיקה תקינה יהיה צורך במעקב אחת למספר שנים, על פי המלצת הרופא המטפל.

אנשים בעלי רקע משפחתי מוגבר – במשפחה בה יש ריבוי של מקרי גידולים ממאירים במעי הגס, ברחם, סינדרום לינץ' (תסמונת הפוגעת במנגנון התיקון של ה- DNA), יש לבצע בדיקות בכל גיל ולהיות במעקב. 

עבור אנשים הלוקים במחלות מעי או פוליפים אצל קרובי משפחה, מומלץ להתייעץ עם רופא לגבי תדירות וגיל ביצוע בדיקות הקולונוסקופיה.

כיצד ניתן למנוע את סרטן המעי הגס?

במקרים רבים ניתן להקטין את הסיכוי ואף למנוע את הופעתו של סרטן המעי הגס באמצעות הגברת מעקב ושינוי אורח החיים.

1. מעקב. החל מגיל 50 מומלץ להקפיד להיבדק כל 5 או 10 שנים. 

2. אורח חיים. עיסוק בפעילות גופנית ואכילה מרובה של פירות וירקות מקטינים את הסיכון לסרטן. הפירות מכילים חומרים הנקראים פיטו-כימיקלים מגנים שהנם חומרים המספקים הגנה כימית. 

על אף שמתגלה בשלבים מאוחרים יחסית, בדיקה ומעקב עשויים להפחית את הסיכון למחלה ואף למוות בשל בסרטן המעי הגס. 


הכתבה נעשתה בשיתוף עם עמותת "צו מניעה", הפועלת להעלאת המודעות ומניעת סרטן המעי הגס. 

לאתר האינטרנט של העמותה, לחצו כאן

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר נדב אילני
ד"ר נדב אילני גסטרואנטרולוגיה
רופא בכיר במכון לגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד. הדסה עין כרם ומכון הגסטרו של קופת חולים כללית בירושלים
ד"ר רוני רוזן
ד"ר רוני רוזן גסטרואנטרולוגיה
ד"ר חורחה פפר
ד"ר חורחה פפר גסטרואנטרולוגיה
מומחה בגסטרואנטרולוגיה וברפואה פנימית.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום סרטן המעי הגס

בניהולו של ד"ר רונן ברנר
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו