דלג לתוכן

אבנים בכליות: הכל על התסמינים ודרכי האבחון

אבנים בכליות ובדרכי השתן אשר אינן מתפנות מהגוף יכולות לחסום את מעבר השתן. חסימה כזו מלווה בכאבים ועלולה לפגוע בתפקוד הכליה, ולכן מחייבת טיפול מהיר. מהם התסמינים ואיך מאבחנים אבנים החוסמות את דרכי השתן? כל התשובות

מאת: פרופ' בעז מושקוביץ, ערוץ הרופאיo
תאריך פרסום: 13/08/2017
2 דקות קריאה

אבנים בכליות ובדרכי השתן אשר אינן מתפנות מהגוף יכולות לחסום את מעבר השתן, ובמצב כזה מתחיל להופיע כאב עוויתי, המקרין מהמותן לבטן התחתונה ולמפשעה וכן תסמינים נוספים. חסימה כזו בדרכי השתן לאורך זמן עלולה להביא לפגיעה חמורה בתפקוד הכליה, ולכן מחייבת טיפול מהיר. צפו בפרופ' משנה בעז מושקוביץ מסביר 

 

מהן אבנים בכליות?

אבנים בכליות או נפרוליתיאזיס, היא מחלה המתאפיינת בהימצאות אבן אחת או יותר בכליות ובדרכי השתן. בשתן יש מלחים שונים שיש להם נטייה להתגבש, אך במערכת השתן קיים מנגנון המונע זאת מהם. במצב בו השתן מרוכז מדי, סמיך מדי או כאשר המנגנון לא פועל ביעילות מספיקה, המלחים מתגבשים ונוצרות אבנים. הן יכולות להופיע בכליות או בדרכי השתן בגדלים שונים. רוב האבנים הקטנות מתפנות מהגוף ויוצאות עם השתן, אולם אבנים גדולות יותר אינן נשטפות והן עלולות ליצור חסימה בדרכי השתן, סיבוכים ונזקים נלווים. 

לא כל האבנים בכליות ובדרכי השתן גורמות לתסמינים, ולכן הן יכולות לשהות במערכת השתן שנים רבות מבלי שנדע. רק כאשר הן חוסמות את מעבר השתן ומשבשות את המסלול שלו מתחילים להופיע סימפטומים.

האבנים נדחפות ומופרשות באופן טבעי מהגוף דרך מערכת השתן על ידי השתן בעת זרימתו. במקרים בהן האבן חוסמת את מעבר השתן מתחיל כאב עוויתי, המקרין מהמותן לבטן התחתונה ולמפשעה. חסימת מעבר השתן לאורך זמן עלולה להביא לפגיעה חמורה בתפקוד הכליה ולכן מחייבת טיפול מהיר.

אבן יכולה לחסום את מסלול השתן במערכת השתן באזורים מוצרים יחסית מבחינה אנטומית: במעבר מהגביע לאגן הכליה, במעבר אגן - שופכן, לאורך השופכן ובמעבר שופכן – שלפוחית. כשמתרחשת חסימה כזו, התסמין העיקרי שנגרם הוא עווית כלייתית, המתאפיינת בכאב חד חזק ופתאומי  במותן. לרוב, הכאב גם מקרין לכיוון הבטן התחתונה והמפשעה. 

קראו עוד: בעיה גנטית או עודף סידן? כל המידע על אבנים בכליות


רוב האבנים הקטנות מתפנות מהגוף ויוצאות עם השתן, אולם אבנים גדולות יותר עלולות ליצור חסימה בדרכי השתן

מה מאפיין אבנים בכליות?

לצד הכאבים, אופייניים גם סימנים נוספים לאבנים בדרכי השתן: צריבה במתן השתן, דימום, תכיפות במתן שתן, בחילה, הקאה, חום וצמרמורות, העלולים להביא לכדי אשפוז. 

האבחון לאבני כליה נעשה על פי התסמינים הללו ושיטות לאבחון נוספות ביניהן: בדיקות מעבדה, הכוללות בדיקת שתן ודם, ובדיקות דימות כגון צילום בטן ריק, אולטרה סאונד ו CT. עם זאת, הבדיקה המומלצת ביותר לאבחון אבנים בכליות הינה בדיקת ה-NCCT (הדמיית CT ללא חומר ניגוד).

עם הופעות התסמינים המתוארים, או חלקם - מומלץ להגיע לבירור אצל אורולוג, רופא מומחה למחלות במערכת השתן.

הכותב הינו מומחה לאורולוגיה ומנהל היחידה לאנדואורולוגיה במרכז רפואי בני ציון, חיפה. הכתבה בשיתוף פעולה עם ערוץ הרופאים ב-YouTube. הרופאים המתנדבים בערוץ הינם מומחים מובילים ממרכזים רפואיים בכל רחבי הארץ. עוד על המיזם ב: www.doctorschanneltube.org

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר ואלרי דונצ'יק
ד"ר ואלרי דונצ'יק כירורגיה
מומחה כרורגיה כלי דם
ד"ר ולדימיר וייסרטרייגר
ד"ר ולדימיר וייסרטרייגר רפואה אסתטית
ד"ר תמר פדות קלויזמן
ד"ר תמר פדות קלויזמן עיניים
4.9
( 39 חוות דעת )
"נותחתי ע"י ד"ר פדות, מרגע ההגעה קבלתי הסבר מקצועי על כל תהליך הקבלה הניתוח והשחרור וכן הסבר לאורך כל תהליך הניתוח, בגמר הניתוח המוצלח קבלתי הסבר מפורט על המשך הטיפול בבית כולל תאריך לביקורת."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו