דלג לתוכן

אחת ולתמיד: האם מומלץ להשתמש בשטיפת פה?

לכאורה, שטיפות פה הן מוצר חובה בכל בית: הן מרעננות את הנשימה ומעניקות לנו הרגשה שהפה נקי יותר. בדקנו עם רופא השיניים: האם הן באמת מסייעות בניקוי הפה או שלמעשה מדובר בהרגל סתמי שאינו הכרחי? וגם: באיזו מברשת שיניים הכי מומלץ להשתמש?

מאת: מיכל הלפרין, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 03/09/2017
3 דקות קריאה

כולנו נוטים לבצע פעולות שנכנסות עמוק לתוך חיי השגרה שלנו ולא תמיד עוצרים רגע כדי לחשוב האם הן אכן נחוצות. רבים מאתנו נוהגים להשתמש בשטיפות פה. המוצר הפופולרי הזה, שנמכר בכל סופר,  מסייע לנו להשקיט את המצפון ולחשוב שעשינו עוד משהו קטן וחשוב למען בריאות הפה שלנו.


האם זה באמת הכרחי? 

"אין כל המלצה רפואית להשתמש בשטיפות פה באופן גורף, והן אינן מיועדות לכל אחד", מסביר דורון שמיר, בעלים ומנהל רפואי במרפאת מומחים. "שטיפות אלה נועדו למטרות ספציפיות, ולכן השימוש בהן מיותר עבור מי שלא סובל מבעיה מסוימת. אמנם הן עשויות להעניק תחושה נקייה יותר בפה, אך בפועל גם מי ברז יכולים לעשות בדיוק את אותה פעולה. לכן, אין להן כל יתרון מהבחינה הזאת. עם זאת, חשוב לציין ששטיפות אלה אינן מזיקות, אך השימוש בהן מיותר ודורש זמן והתעסקות שאין בהם כל ערך בריאותי אמתי, וכמובן שיש כאן גם עניין של עלות כלכלית שלא לצורך. לעומת זאת, השטיפות אכן יכולות להועיל עבור אלה הזקוקים להן לצרכים שונים" מסביר ד"ר שמיר, ומונה את סוגי השטיפות הקיימות והמטרות להן הן מיועדות.



מכילות פלואוריד או אנטיבקטריאליות: כל סוגי השטיפות


מכילות פלואור

הפלואור הוא חומר שנועד לחזק את השיניים ולמנוע עששת. שטיפות אלה מיועדות בעיקר עבור ילדים בעלי נטייה לעששת, למבוגרים בעלי נטייה כזאת, או לסובלים מבעיות כגון הפרשת רוק מועטה, העלולה לפגוע בניקוי הטבעי של השיניים. 



אנטי בקטריאליות

מדובר בשטיפות המכילות חומרים נוגדי חיידקים, המיועדות בעיקר עבור אלה הסובלים מבעיות חניכיים קלות. בדומה לשטיפות המכילות פלואור, גם שטיפות אלה ניתנות לרכישה בכל סופר או בית רקחת.



למניעת ריח פה

שטיפות אלה מכילות נוסחות מיוחדות, המיועדות להגנה על הפה מפני מולקולות שומניות, שאחראיות על הפצת הריח והן גם נלחמות בחיידקים המפיצים אותו. 


לחיטוי – המיועדות לשימוש מוגבל

במצבים מסוימים כגון דלקות חניכיים חריפות, או לאחר הליכים כירורגיים הכרוכים בעקירות, יש צורך בחיטוי חלל הפה. שטיפה מסוג זה מכילה כלורקסידין, שהוא למעשה סוג של אלכוהול, והן מיועדות לשימוש קצר טווח ונקודתי, בהתאם להמלצת רופא השיניים.



מאיזה גיל ניתן להשתמש בשטיפות פה?

"כשמדובר בילדים, לא מומלץ לאפשר לילד מתחת לגיל 6 להשתמש בשטיפות אלה, מאחר שמנגנון הבליעה בגיל זה עדיין אינו מפותח מספיק, והילד עלול לבלוע מהחומר שהן מכילות אשר אינו מומלץ לבליעה".



קראו עוד: כך תמנעו את העששת הבאה: 5 דרכים לשיניים נקיות ובריאות 



אז במה עדיף להשתמש לאחר צחצוח השיניים?

"ניתן לבצע שטיפה של הפה על ידי תמיסה ביתית של מי מלח (המורכבת מכפית מלח על כוס מים). תמיסה זו מסייעת לשמור על בריאות הפה, וכן מסייעת לרפא ולהוריד נפיחות כתוצאה מדלקת חניכיים.


בנוסף, כיום ניתן למצוא מכשירים ייעודיים להתזת מים בחלל הפה, המתחברים ישירות אל הברז הביתי, המסייעים להשלים את פעולת צחצוח השיניים, באמצעות לחץ מים שמגיע למקומות שאותם ניתן לפספס בעת צחצוח שיניים על ידי מברשת".


אין המלצה חד משמעית לשימוש בשטיפות פה, אך הן עשויות לסייע במניעת בעיות שונות, כמו דלקות חניכיים או ריח פה

יקרות ויעילות יותר וחשמליות שדווקא עלולות להזיק: כל סוגי מברשות השיניים

ד"ר שמיר מסביר שגם כשמדובר במשחות שיניים, יש כמה קבוצות המתמחות במטרות ספציפיות: "משחות השיניים הנפוצות מכילות בעיקר חומרי טעם ומעט סבון לניקוי השיניים. בנוסף להן, ניתן למצוא גם כאלה המכילות חומרים המעכבים את התפתחות החיידקים, אשר נועדו להעניק יתרון בריאותי הן לשיניים והן לחניכיים. משחות אלה לרוב יקרות יותר מהמשחות הרגילות, ולכן מי שמעוניין להשקיע מעט יותר, יוכל ליהנות מהיתרונות שלהן.


בנוסף לאלה, אפשר למצוא על המדפים גם משחות המיועדות לבעלי שיניים רגישות, המכילות פורמולה מיוחדת העוטפת את השן ואמורה להפחית את הרגישות.

כמו כן, קיימות גם משחות שיניים המבוססות על רכיבים טבעיים, צמחים או מלחים, שמיועדות בעיקר לחובבי הז'אנר". 

קראו עוד: השתלת עצם: התהליך שיספק לכם חיוך מלא שיניים - גם לאחר עקירה 

האם הן מועילות יותר?

 ובכן, לדברי ד"ר שמיר כנראה שכל מה שעושה טוב למי שמצחצח וגורם לו לצחצח יותר, יכול לעבוד טוב.

"גם אנשים שסובלים משינים צהובות יכולים להיעזר במשחות המיועדות להלבנה, אם כי אין מספיק מידע מחקרי שיוכל לאשר שהן אכן מועילות למטרה זו".


ומה לגבי ילדים? 

"כשמדובר בילד מתחת לגיל 6 מומלץ להניח מעט מאוד משחה על המברשת, מאחר שהיכולת של הילד לירוק עדיין לא מספיק מפותחת בגיל הזה והוא עלול לבלוע את המשחה. אגב, מסיבה זו כדאי להשתמש במשחה שאינה מכילה פלואור".


ואם חשבתם שמברשת חשמלית היא המומלצת ביותר, כנראה שד"ר שמיר יגרום לכם לשנות את דעתכם: "מברשות חשמליות בדרך כלל מזיקות ושוחקות יותר את השן ולא תמיד מצליחות באמת להגיע לכל הפינות שחשוב לנקות. בנוסף, בגלל תחושת הניקיון המדומה שעלולה להיווצר בעת הצחצוח בהן, רבים יעדיפו להימנע משימוש משלים בחוט דנטלי. אמנם, יש מברשות חשמליות מעולות ומתקדמות שבהחלט מומלצות לשימוש, אך גם ההשקעה הכספית שנדרשת עבורן גדולה בהרבה. לכן, כדאי לשקול את העניין לפני הרכישה ובכל מקרה, לא  להתפתות לפרסומות שונות".

ומה לגבי ילדים שמשתמשים בהן? "כל גימיק שעוזר להם לצחצח שיניים הוא מבורך. עם זאת, כדאי לעזור להם בביצוע המשימה, כדי לא לפספס פינות שחשוב לנקות".

בכל מקרה, ד"ר שמיר מסכם וטוען שמברשת שיניים אידאלית אמורה להיות לא גדולה מידי, שטוחה, בעלות מבנה פשוט וסיבים עדינים. "רוב החברות הפופולריות נוטות להתחרות ביניהן על פיתוח מברשות מורכבות ובעלות זוויות ופטנטים שונים, המיועדים בעיקר לצורך קידום מכירות שאינם בהכרח עולים בקנה אחד עם תועלת הצחצוח".


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
 דנטל סמייל
דנטל סמייל רפואת שיניים
ד"ר הילטון קנגיסר
ד"ר הילטון קנגיסר רפואת שיניים
4.9
( 25 חוות דעת )
"דר הילטון קנגיסר מקצועי, סבלני, מסביר ,ועדין ואכן ההרגשה היא לא טראומטית. הטיפול נעשה באווירה נינוחה. ההרגשה היא שהמטופל נמצא בידיים מיומנות…. ממליצה בחום…."
ד"ר גבי לביא
ד"ר גבי לביא רפואת שיניים
רופא שיניים, מומחה לרפואת הפה, מוסמך לביצוע היפנוזה רפואית וכן לשימוש בגז צחוק
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו