דלג לתוכן
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי

תגובה שחלתית ירודה: זוהי השיטה שתסייע בהצלחת טיפולי הפוריות

נשים הסובלות מתגובה שחלתית ירודה, מתקשות להיכנס להריון וחוות קשיים בטיפולי פריון המתבצעים בעזרת השראת ביוץ. טיפול חדשני המשלב מספר תרופות אנדרוגניות (המבוססות על הורמוני מין גבריים), נמצא כיעיל מאוד בקרב נשים אלה ואף יכול להגשים את חלום המשפחה: כל המידע החיוני

מאת: פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי
תאריך פרסום: 07/02/2018
3 דקות קריאה
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי בשיתוף עם פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי i מומחה בעל שם בתחום הפריון, והפוריות

רזרבה שחלתית נמוכה, היא מצב של תת פוריות הנוצר כתוצאה מכמות ירודה של זקיקי ביציות וכתוצאה מכך של ביציות בשחלות. נשים הסובלות מרזרבה שחלתית ירודה מתקשות בדרך כלל להרות ואף חוות קשיים בהצלחת טיפולי הפריון. למעשה, ירידה בכמות הביציות בשחלה נפוצה בקרב נשים בגיל מבוגר יותר, אך היא עלולה להתרחש בכל גיל בשל סיבות שונות, בניהן ניתוחים או בעיות בריאותיות שונות. רזרבה שחלתית נמוכה מהווה אתגר משמעותי בכל הנוגע לטיפולי פוריות. מהם הקריטריונים להגדרת תגובה שחלתית נמוכה, אילו טיפולים קיימים כיום ומהו הטיפול המשולב שמגדיל באופן משמעותי את הסיכוי להצלחת טיפול הפוריות? מומחה מסביר. 

כיצד מגדירים תגובה שחלתית ירודה?

בשנת 2011, בבולוניה שבאיטליה, הוגדרו שלושה קריטריונים מרכזיים לצורך קביעת מצב בו נשים סובלות מתגובה שחלתית ירודה. למעשה, קביעת תגובה שחלתית ירודה מחייבת עמידה בלפחות שניים משלושת הקריטריונים שהומלצו:


1. גיל מתקדם או גורם סיכון אחר שעשוי להביא לתגובה שחלתית ירודה.

2. תגובה ירודה בתפקוד השחלתי במקרים קודמים – הפקה של פחות משלוש ביציות בטיפול קודם במסגרת הפרוטוקול הקונבנציונלי להשראת ביוץ. 

3. תבחיני רזרבה שחלתית בלתי תקינים, antral follicle count (AFC)- מדובר במצב בו מספר הזקיקים בסיסי הקיים נמוך מ-5-7 זקיקים, ורמת ההורמון AMH (Anti Mullerian Hormone)  בגוף האישה נמוכה מ- 0.5-1.1ng/ml. 

קראו עוד: חשוב שתכירו: הטכנולוגיות החדשניות להגברת הפוריות 


כיצד ניתן לטפל בתגובה שחלתית ירודה? 

במשך השנים הוצעו תכשירי עזר רבים על מנת לשפר את התגובה השחלתית בזמן טיפולי זריקות להשראת ביוץ (גונדוטרופינים), אך עד כה לא נמצאה אסטרטגיית טיפול אולטימטיבית שעשויה לשפר מהותית את התוצאות במצבים אלה. 



שימוש בהורמונים אנדרוגנים

מספר מחקרים בספרות הצביעו על היתרון הטיפולי במתן תוספות אנדרוגיניות, כמו –DHEA,rLH,HCG, LETREZOL,או טסטוסטרון תת עורי. תוספים אלה מעלים את רמת הטסטוסטרון (הורמון המין הזכרי) בגוף ובכך עשויים לשפר את התגובה השחלתית בעת הטיפול בתכשירים להשראת ביוץ (גונדוטרופינים) בקרב נשים הסובלות מתגובה שחלתית ירודה. 


הטסטוסטרון חיוני לקיום התהליך ההורמונלי בשחלות (הנקרא גם סטרואידוגיניזה), ורמה מוגברת של ההורמון במרקם התוך זקיקי תורמת לתגובה משופרת של הזקיקים וכך גם לתגובה שחלתית טובה יותר לטיפול השראת הביוץ. כתוצאה מכך מספר הביציות המופק רב יותר, מתקיימת עלייה במספר העוברים המופקים ובכמות ההריונות.


שימוש בהורמונים אנדרוגנים משפרים את התגובה השחלתית בזמן טיפולי הפריון המתבצעים בעזרת השראת ביוץ 

שימוש בלטריזול

לטריזול היא תרופה המשמשת להעשרת הזקיקים באמצעות שימוש בהורמוני מין גבריים (אנדרוגנים). התרופה, הוכחה במספר מחקרים כמעלה את רמת הטסטוסטרון ואנדרוסטנדיון (הורמונים אנדרוגנים) בקרב נשים הסובלות מתגובה שחלתית ירודה, זאת בהשוואה לנשים שלא טופלו באמצעותה. 



שימוש בפרגניל

פרגניל היא תרופה המכילה את הורמון ההריון, המוכר כ- בטא HCG. התרופה ניתנת בהזרקה ולאחר כ-36 שעות ממועד מתן התרופה מתרחש הביוץ.תכשיר הורמונאלי זה מנוצל גם לצורך ייצוב התגובה של הקולטנים בתאי התמיכה של הזקיקים בשחלה, לעידוד צמיחת הזקיקים בשחלה ולהעלאת תגובת הזקיקים המצויים בה.למעשה התברר שהשימוש בתכשיר משפר גם תגובת הזקיקים לטיפולי הפוריות ללא פגימה במרקם ההורמונלי שלהם. 




קראו עוד: המדריך המלא: כל מה שצריך לדעת על תרומת ביצית




שימוש באנדרוגנים הניתנים באמצעות מריחה על גבי העור

אנדרוגנים הניתנים באמצעות מריחה על גבי העור, נמצאו במחקרים כמשפרים את התגובה ההורמונלית בצורה משמעותית, וכתוצאה מכך גם מצריכים מינונים נמוכים יותר של זריקות להשראת הביוץ. למעשה, הטיפול המקדים באנדרוגנים בקרב נשים שהוגדרו כסובלות מתגובה שחלתית ירודה, הביא ככל הנראה להעצמת הרגישות של השחלה לזריקות השראת הביוץ ושיפר את תפוקת הביציות.


מחקרים נוספים אף הראו שהטיפול האנדרוגיני המקדים הניתן באמצעות מריחה על גבי העור שיפר גם את מספר הביציות הבשלות, הביציות המופרות, ואת מספר העוברים האיכותיים המופקים, וכך גם העלה משמעותית את שיעור ההריונות בקרב נשים הסובלות מהבעיה. 

טיפול אנדרוגיני משולב

כדי להעצים את התגובה השחלתית לטיפולים להשראת הביוץ, מתבצע שימוש בשלושה אמצעים המשמשים לצורך העלאת רמת האנדרוגנים בשחלה במקביל: מתן משולב של לטריזול, מתן אנדוגניים תת עוריים וזריקות HCG: 


אסטרטגיית הטיפול כוללת שני שלבים:

השלב הראשון

השלב הראשון יחל חודש לפני הטיפול הייעודי להפריה. במהלכו מתבצעת העשרה של השחלה בהורמונים אנדרוגיניים באמצעות: 

1. מתן אנדרוגינים בצורת ג'ל למריחה הנספג דרך העור התכשיר –  mg, 25 AndroGel הניתן במריחה כל יומיים החל מהיום הראשון למחזור.

2. מתן Letrozole 2.5 mg מידי יום .

3. מתן hCG 2500 IU (פריגניל) פעמיים בשבוע.

בנוסף, בשלב הראשון ניתן גם טיפול הורמונאלי תחליפי של אסטרוגן בשלב ראשון ואסטרוגן ופרוגסטרון בשלב שני,כדי ליצור מעגל הורמונאלי מחזורי בחודש ההכנה לטיפול הייעודי(השלב הראשון). 

השלב השני

עם קבלת המחזור, יחל טיפול ייעודי להשראת ביוץ, עד להבשלת הזקיקים. לאחר מכן תינתן זריקת  זריקת HCG אשר יוצרת את מועד הביוץ, ולאחר 36 שעות ניתן יהיה לשאוב את הביציות לצורך ביצוע ההפריה החוץ גופית.


פרוטוקול הטיפול החדשני, מציע שימוש מקביל בשלושה מסלולים שונים, זאת כדי להעלות את סיכויי הצלחת טיפול ההפריה החוץ גופית בקרב נשים הסובלות מתגובה שחלתית ירודה. 

שיטה זו להעצמת התגובה השחלתית עשויה לשפר באופן מהותי את מספר הביציות המתקבלות בעקבות הטיפול ,את שיעור ההפריה,ואת שיעור העוברים המתקבלים וכפועל יוצא את שיעור ההריונות באותן נשים הסובלות מתגובה שחלתית ירודה. 


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר בוריס סחנוביץ
ד"ר בוריס סחנוביץ יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
רופא בכיר
ד"ר אלברט סמנדרוב
ד"ר אלברט סמנדרוב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחה ברפואת נשים, מיילדות , מומחה במחלות צוואר הרחם
ד"ר רונית עשת
ד"ר רונית עשת יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 3 חוות דעת )
"רופאה מקסימה.. נעימה ומקצועית 🫶🏿"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי

שאלות מתוך פורום פוריות והפריה חוץ גופית (IVF)

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו