דלג לתוכן

שיעול שלא עובר: כל הגורמים לו – ודרכי הטיפול

כולנו סובלים מפעם לפעם משיעול, ולמעשה מדובר ברפלקס טבעי המשמש להגנה על דרכי הנשימה. במקרים מסוימים, השיעול עשוי להימשך שבועות ארוכים ,להביא לפגיעה באיכות החיים, בשינה ובמקרים חמורים אף להקאות וסחרחורות. מהם הגורמים לשיעול ומהן דרכי הטיפול? מומחה מסביר

מאת: ד"ר רמי טמיר
תאריך פרסום: 18/02/2018
3 דקות קריאה
ד"ר רמי טמיר בשיתוף עם ד"ר רמי טמיר i מומחה לאימונולוגיה קלינית ולאלרגולוגיה, מומחה לרפואה פנימית. מטפל באלרגיה, אסתמה ושיעול בילדים ובמבוגרים

שיעול מהווה את התלונה הנפוצה ביותר המביאה לפניה לרופא. באופן מפתיע, שיעול הוא דבר טבעי, זהו רפלקס המשמש ככלי להגנה על דרכי הנשימה. השיעול מסייע בסילוק וניקוי של גורמים זרים החודרים לדרכי הנשימה או הפרשות מדרכי הנשימה וכך תורם במניעת זיהומים באזור.

שיעול כרוני הוא שיעול שנמשך יותר משמונה שבועות במבוגרים, ויותר מארבעה שבועות בילדים. שיעול כרוני הוא יותר מסתם מטרד והוא עשוי לגרום לסבל יומיומי, הפרעה בנשימה, קושי בשינה, וכשההתקפים תכופים  הוא עשוי להביא גם לתחושת תשישות. במקרים חמורים, שיעול כרוני עלול לגרום להקאות, סחרחורות ואף לסדקים ושברים בצלעות. מהם הגורמים לשיעול וכיצד ניתן לטפל בו? כל התשובות בכתבה הבאה. 

מהם הגורמים לשיעול? 

למרות שלעיתים קשה להצביע על הסיבה המביאה לשיעול כרוני, הגורמים הנפוצים ביותר אצל אנשים שאינם מעשנים הם: מחלות נשימה שונות, ליחה המטפטפת מהאף והסינוסים לדרכי הנשימה העליונות, אסתמה, והחזר קיבתי ושטי הנקרא ריפלוקס. שיעול הנמשך במבוגרים יותר משמונה שבועות מקורו בבעיה רפואית מסוימת, או כתוצאה משילוב של מספר גורמים.




שיעול עקב גרוי דרכי הנשימה עליונות או טפטוף ליחה לגרון 

ליחה היא הפרשה נוזלית או צמיגה הנוצרת על ידי רירית האף או הסינוסים, מופרשת ללוע העליון וממנו ניגרת לגרון ולדרכי הנשימה העליונות. היא עשויה לגרום לשיעול. ליחה עשויה להתפתח כתוצאה מאלרגיות מסוימות, לרבות אלרגיה לבעלי החיים, לצמחים שונים המפזרים אבקה, לקרדית האבק ועוד, או כתוצאה מדלקת חריפה או כרונית בריריות האף או הסינוסים.

אסתמה 

אסתמה היא מחלה של הסמפונות - דרכי הנשימה התחתונות, הנגרמת עקב הצרות של צינורות האוויר, הסמפונות, כתוצאה מהתכווצות השריר ותהליך דלקתי בריריות הסמפון. קיים סוג של אסתמה בו השיעול מהווה תסמין מרכזי או יחיד.



מחלת ההחזר הקיבתי ושטי

מחלת ההחזר הקיבתי ושטי היא הפרעה של מערכת העיכול, שנובעת מליקוי בסוגר התחתון של הושט. ליקוי זה מביא לעליית חומצות קיבה אל הושט ועד לגרון,ולדרכי הנשימה העליונות, וכתוצאה מכך מתפתחים תסמינים שונים, שהשכיח שבהם הוא צרבת. הגירוי שנוצר, עלול להביא להתפתחות שיעול, שבתורו מביא גם להחמרה בהחזר הקיבתי ושטי. 


גורמים נוספים שעשויים להביא לשיעול מתמשך הם מחלת השעלת, הופעת שיעול כתופעת לוואי של נטילת תרופות ליתר לחץ דם, התפתחות שיעול כתוצר לוואי של מחלת ריאות חסימתית, כמו ברונכיטיס כרונית, או כשריד לאחר החלמה מדלקות של דרכי הנשימה, כמו שפעת. בנוסף, שיעול עשוי להתפתח כתוצאה מגורמים נדירים יותר, לרבות ברונכיאקטאזיס, ברונכיוליטיס, סרטן הריאות ועוד. שיעול כרוני הוא יותר מסתם מטרד ועשוי להביא להתפתחות הפרעות נשימה, קושי נשימה ותשישות.




שיעול כרוני הוא יותר מסתם מטרד ועשוי להביא להתפתחות הפרעות נשימה, קושי נשימה ותשישות 


מהם התסמינים שעשויים להתלוות לשיעול?

שיעול עשוי להיות מלווה בתסמינים נוספים, כמו גירוי מתמיד בגרון, כחכוח, צרידות, כאבי גרון, נזלת וגודש אפי, תחושה של חוסר אויר וצורך בנשימה עמוקה, צפצופים בנשימה וקוצר נשימה, צרבת או טעם רע בפה. במקרים קיצוניים השיעול עשוי להיות מלווה גם בתחושת מחסור באוויר, או בכיח דמי. 


במקרים בהם השיעול נמשך מספר שבועות, ויתרה מכך במצבים בהם הוא מלווה בליחה ודם וגורם הפרעה ניכרת בתפקוד היום יומי או בשינה, חשוב לפנות לרופא המתמחה בשיעול לצורך אבחון מקורו ובחירת טיפול מתאים. 

כיצד ניתן לטפל בשיעול כרוני? 

הטיפול התרופתי בשיעול כרוני ייקבע לאחר בירור רפואי, שכולל תשאול ובדיקה גופנית. במידת הצורך יקבל המטופל הפניות לבדיקות נוספות.


שיעול, שמקורו בליחה מהסינוסים או האף, יטופל באמצעות תרופות הפועלות להפחתת ההפרשה מריריות האף והסינוסים, כמו אנטי היסטמינים וספריי המכיל סטירואידים ולעיתים תוספת של תרופות מכייחות. במקרה של שיעול הנובע מאסתמה יינתנו תרופות הניטלות בשאיפה ומכילות סטרואידים ומרחיבי סמפונות. בכל הנוגע לשיעול הנובע מריפלוקס, הטיפול ההתחלתי יתבצע על ידי תרופות סותרות חומצה, שמונעות צרבת. במקרים קיצוניים של ריפלוקס תידרש לעיתים התערבות כירורגית.

במצבים בהם התפתחה דלקת ממקור חיידקי בדרכי הנשימה, או במערות האף, יקבל המטופל טיפול אנטיביוטי. כאשר מקור השיעול עמיד לטיפול ישקול הרופא מתן טפול בתכשירי סטרואידים דרך הפה.

במצבים בהם האמצעים הרפואיים לא הצליחו לאתר את מקור השיעול והשיעול עצמו גורם לסבל, יתן הרופא טפול לדיכוי מוצלח של רפלקס השיעול. במקרים כאלה עשוי הטיפול התרופתי לכלול מדכאי שיעול כמו קודאין. יצוין שיעילות התרופות נוגדות השיעול ללא מרשם לא הוכחה.

קראו עוד: סובלים משיעול מתמשך? 15 סימני אזהרה שעלולים להעיד על סרטן 

טיפים להקלה על השיעול

ישנן דרכים שונות שעשויות להקל במידת מה על השיעול. ניתן לאמץ אותן עד למפגש עם הרופא וקבלת הטיפול התרופתי המתאים. 


הקפידו על שתיה מרובה

צריכה מרובה של נוזלים תעזור לדלל את הליחה הצמיגה שבגרון. בנוסף, משקאות חמים, כמו תה או מרק צח עשויים להקל על כאב הגרון.


השאירו סוכריות בתיק

מציצת סוכריות לא רק תסייע בהשארת טעם טוב בפה, אלא היא תקל גם על היובש בגרון הנובע משיעול וכך גם תסייע בהרגעת כאב הגרון.


מקלחת חמה

אוויר לח, כמו במקלחת המעלה אדים חמים או שימוש במפזר לחות, יכולים להקל על השיעול. 

מטופלים רבים עוברים סבב גדול של בדיקות ורופאים שונים, במטרה לאתר את מקור השיעול ולטפל בו ואף עשויים להגיע לכדיי יאוש או תסכול. גם אם ניסיונות העבר לטפל בשיעול נכשלו, חשוב שלא להרים ידיים - לכל שיעול יש טיפול.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' ארנון ברוידס
פרופ' ארנון ברוידס אלרגיה ואימונולוגיה
מומחה ברפואת ילדים, אלרגיה ואימונולוגיה קלינית בילדים
ד"ר אירנה אופנגנדן
ד"ר אירנה אופנגנדן אלרגיה ואימונולוגיה
רופאה בכירה במכון אלרגיה ואימונולוגיה בשיבא - תל השומר, מומחית לאלרגיה בישראל וארה"ב
ד"ר רמית מעוז-סגל
ד"ר רמית מעוז-סגל פנימית
מומחית לאלרגיה, לאימונולוגיה קלינית ולרפואה פנימית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר רמי טמיר

שאלות מתוך פורום צרידות ומיתרי הקול

בניהולו של פרופ' יקי כהן
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו