דלג לתוכן

אבעבועות רוח: מהו החיסון שימנע את המחלה המדבקת?

אבעבועות רוח היא מחלה נפוצה, אשר בהיעדר סיבוכים, היא יכולה לחלוף מעצמה. במקרים אלה יתמקד הטיפול בהרגעת התסמינים והגרד הנלווה. כיום, חיסון כנגדה, נותר הטיפול המונע המומלץ ביותר. על אופן הטיפול במחלה וסיבוכיה האפשריים בכתבה האחרונה בסדרה

מאת: ד"ר ביביאנה חזן, ערוץ הרופאים
תאריך פרסום: 11/03/2018
2 דקות קריאה
כתבת וידאו

אבעבועות רוח היא מחלה ויראלית נפוצה הנגרמת על ידי נגיף ממשפחת נגיפי ההרפס הנקרא "וריסלה זוסטר" (באנגלית: Varicella Zoster Virus או בקיצור VZV).

ברוב המקרים, היא נחשבת למחלה קלה יחסית, אולם היא עלולה להיות מסוכנת בשל סיבוכים אפשריים. כאשר היא מופיעה במבוגרים היא נחשבת חמורה יותר ומסוכנת יותר, וכך גם כשהיא מופיעה בקרב נשים בהריון, בפגים, בחולי איידס, מושתלי איברים, חולים המטופלים בכימותרפיה ואנשים עם הפרעות במערכת החיסון. בהיעדר סיבוכים, המחלה יכולה לחלוף מעצמה, או אז יתמקד הטיפול בהרגעת התסמינים והגרד הנלווה. כיום, חיסון כנגד אבעבועות רוח נותר הטיפול המונע המומלץ ביותר להתמודדות יעילה עימה.

   

כיצד ניתן לטפל באבעבועות רוח?

בעת מחלה חריפה יש להישאר בבית ולא להגיע לבית הספר או לעבודה היות והמחלה מאוד מדבקת. בנוסף, חשוב להקפיד על הורדת החום באמצעות תרופות מורידות חום. חשוב לציין כי אסור בשום אופן לתת אספירין שעלול לגרום לסיבוך קשה הנקרא REYE SYNDROME.


בנוסף, היות והנגעים העוריים מאוד מגרדים, יש למרוח על העור משחה או נוזל מרגיע , ולדאוג לשמור על העור נקי כדי למנוע סיבוך זיהומי חיידקי על הנגעים.

קיימים מספר טיפולים אנטי ויראליים כנגד הנגיף המוצעים בסירופ, כדורים, משחות (עור ועיניים) או באמצעות מתן תוך ורידי (לחולים קשים). הטיפול יעיל במידה וניתן ב-48 שעות מתחילת המחלה, ומפחית את חומרת המחלה והסיבוכים האפשריים שלה. במקרה של מחלה קשה או של מטופל מדוכא חיסון יש לתת את הטיפול התרופתי באשפוז ודרך הוריד.




כתבות נוספות בסדרה:

אבעבועות רוח: מהו הגורם למחלת הילדים הנפוצה?

לא רק פריחה אדומה: כל התסמינים שיעידו על אבעבועות רוח 

מהם הסיבוכים עלולים להתפתח?

טיפול נכון במחלה ומעקב אחר מצב החולה עשוי למנוע את הסיבוכים האפשריים שלה. אלו כוללים את ה"אימפטיגו" - זיהום של הנגעים שעלול לגרום צלקות; זיהומים שונים בגוף; ובמקרים קיצוניים דלקת ריאות ואף דלקת במוח. 


הסיבוכים נוטים להופיע בחולים שמערכת החיסון שלהם חלשה או פגועה (כגון: פגים, חולי איידס, מושתלי איברים, חולים העוברים טיפול כימותרפי וכדומה). גם נשים הרות נחשבות לאוכלוסייה בסיכון מוגבר מכיוון שאצלן המחלה חמורה וממושכת יותר ואף נוטה להסתבך. לכן, כדי להגן עליהן ועל העובר, יש למנוע ככל הניתן את הדבקתן באבעבועות רוח.


טיפול נכון ומעקב אחר מצב החולה עשוי למנוע את סיבוכי מחלת אבעבועות הרוח 

חיסון מונע: הדרך היעילה להתמודדות עם אבעבועות רוח

בשל סיבוכי המחלה האפשריים ואי הנוחות שהיא גורמת, ובשל היותה מדבקת במיוחד וקשה לטיפול, הדרך הטובה ביותר להתמודד עימה היא באמצעות מתן חיסון. החיסון יעיל ככל הנראה למשך כל החיים ותופעות הלוואי שלו, ברוב המקרים, נדירות וקלות.


מי שלא התחסן ונדבק במחלה צריך לעשות ככל הניתן כדי למנוע זיהומים והצטלקויות. לשם כך על החולה לשמור על היגיינה גבוהה, הכוללת רחצה מרובה ושטיפת ידיים תכופה, גזיזת ציפורניים (כדי למנוע הצטברות חיידקים תחתיהן) ולהימנע מגירוד הנגעים, היכול להחדיר את המזהמים אל הפצע ומשם לזרם הדם. 

נשים הרות או אנשים שלא חלו בעבר באבעבועות רוח ומערכת החיסונית שלהם מדוכאת (כגון: חולי סרטן או איידס, או מטופלים בכימותרפיה) שנחשפים לאדם עם אבעבועות רוח יקבלו מרוכז מיוחד כנגד הדבקה מהנגיף (varicella zoster immunglobulin).







הכותבת היא מומחית בכירה למחלות זיהומיות ומנהלת היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי העמק. הכתבה בשיתוף פעולה עם ערוץ הרופאים ב-YouTube. הרופאים המתנדבים בערוץ הינם מומחים מובילים ממרכזים רפואיים בכל רחבי הארץ. עוד על המיזם ב: www.doctorschanneltube.org


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' ערן הדר
פרופ' ערן הדר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל היחידה לרפואת האם והעובר (הריון בסיכון), מרכז רפואי רבין
ד"ר יסמין מאור
ד"ר יסמין מאור מחלות זיהומיות
מנהלת היחידה למחלות זיהומיות, המרכז הרפואי וולפסון, חולון.
פרופ' פרנסיס סרור
פרופ' פרנסיס סרור כירורגיה
5.0
( 8 חוות דעת )
"חוויה מצויינת!שירות מעולה!"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום חיסונים

בניהולו של ד"ר אודי קלינר
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו