דלג לתוכן

ארגון אישיות (Personality Organization)

2 דקות קריאה
הפסיכיאטר והפסיכואנליטיקאי אוטו קרנברג המציא מודל חדש למטרת אבחון בפסיכיאטריה, שהוא כינה המודל המבני. המודל מסווג מטופלים לאחת משלוש רמות של ארגון אישיות, על פי מספר פרמטרים, כמו: אופי הקשר שלהם למציאות החיצונית, מנגנוני ההגנה האופייניים להם, מידת ההבנה שלהם את מצבם ומידת האינטגרציה של זהותם. שלוש הרמות הן נוירוטית, גבולית ופסיכוטית:

• ארגון נוירוטי: מאופיין בקיומם של בוחן מציאות תקין ותחושת זהות שלמה ואינטגרטיבית, לצד התבססות על מנגנוני הגנה מסדר גבוה כמו הדחקה, היפוך תגובה ואינטלקטואליזציה.

• ארגון גבולי: מאופיין בקיומם של בוחן מציאות תקין ותחושה מבולבלת של זהות, לצד התבססות על מנגנוני הגנה מסדר נמוך, כמו פיצול, הכחשה והזדהות השלכתית.
(חשוב להבחין בין ארגון האישיות הגבולי, שהוא מבנה אישיותי שעשוי לאפיין מגוון רחב של הפרעות, ובין הפרעת אישיות גבולית, שהיא הפרעה מסוימת. להרחבה: הפרעת אישיות גבולית).

• ארגון פסיכוטי: מאופיין בקיומם של בוחן מציאות פגום, תחושת זהות שבורה וחוסר הבחנה בין העצמי לבין האחר. כמו בארגון הגבולי, גם בארגון הפסיכוטי נעשה שימוש בעיקר במנגנוני הגנה "נמוכים".

לפי קרנברג, בכל אחת מרמות הארגון מתקיימת פתולוגיה שמקורה בשלב אחר של הילדות, וככל שהפתולוגיה חמורה יותר, זהו סימן לכך שהפגיעה היתה בשלב מוקדם יותר. הוא ביצע סיווג של ההפרעות הנפשיות המתוארות ב-DSM-IV לפי רמות הארגון האלו, כאשר ברמת ארגון האישיות הנוירוטי נכללות למשל הפרעת אישיות אובססיבית קומפולסיבית והפרעות דיכאון; ברמת ארגון האישיות הגבולי, רוב הפרעות האישיות כמו הפרעת אישיות נרקיסיסטית והפרעת אישיות סכיזואידית; ואילו ברמת ארגון האישיות הפסיכוטי, מחלות הנפש הקשות כמו סכיזופרניה.

קרנברג פיתח גם מודל לראיון קליני, המסייע לסווג באופן ראשוני את המטופל לאחת משלוש הרמות של ארגון האישיות, ובהתאם לבחור עבורו את הטיפול המתאים ביותר. הוא סבר שבדיקת סימפטומים או היסטוריה פסיכיאטרית משפחתית בלבד אינן מספיקות, והציע לשאול גם שאלות שיבחנו את הקריטריונים המבחינים בין רמות האישיות, כמו מידת התובנה. לדוגמא, בכדי להבחין בין ארגון אישיות פסיכוטי לגבולי, אפשר לשאול את המטופל אם הוא מבין שאנשים אחרים יכולים לחשוב שהתנהגותו לא קונבנציונלית. מטופל גבולי יבין את השאלה, אך הפסיכוטי ירגיש מפוחד ומבולבל, משום שהמחשבה שהוא אינו מובן תטריד אותו מאוד.
רופאים בתחום
פרופ' ניר גלעדי
פרופ' ניר גלעדי נוירולוגיה
נוירולוג בכיר, מנהל המערך הנוירולוגי במרכז הרפואי תל-אביב
ד"ר שאדי חאיכ
ד"ר שאדי חאיכ נוירוכירורגיה
נוירוכירורג בכיר במחלקה הנוירוכירורגית - ב״ח רמב״ם
ד"ר רוני רוזן
ד"ר רוני רוזן גסטרואנטרולוגיה
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו