דלג לתוכן

הזנחה (Neglect)

3 דקות קריאה
הסרט היפני "איש אינו יודע" מתאר את סיפורם האמיתי של ארבעה ילדים, הגדול מהם בן 12, אשר נאלצים לטפל בעצמם בהיעדר מבוגרים הדואגים להם: אמם מגיעה אליהם לביקורים חטופים בהם היא מפנקת אותם, נותנת להם סכום כסף מסוים ונעלמת לשבועות ארוכים. הסרט מציג מקרה קיצוני של הזנחה המסתיימת באופן טראגי. אולם גם הזנחה שאינה קיצונית כל כך עשויה להביא לנזקים פיסיים ורגשיים משמעותיים.

מהי הזנחה?

כאשר אנו חושבים על המונח "התעללות בילדים" אנו נוטים לחשוב על התעללות פיסית או פגיעה מינית. עם זאת, למעלה מ-60% ממקרי ההתעללות בילדים כוללים הזנחה - מחדל או פעולה מתמשכת של מניעה מהילד את צרכיו השונים (הזנה, טיפול רפואי, טיפול מונע, חינוך וגירויים סביבתיים).

קיימים שישה סוגים של הזנחת ילדים:

1. הזנחה פיסית: היעדר דאגה לצרכיו הפיסיים הבסיסיים של הילד (אוכל, ביגוד תואם) או היעדר התייחסות לאלמנטים לא בטיחותיים הנמצאים בבית ועשויים לפגוע בו.

2. הפקרה והיעדר פיקוח: נטישת הילד או עזיבתו ללא פיקוח מתאים (השארת תינוק בהשגחת ילד בן ארבע) והימנעות מחיפוש אחר ילד שאבד או ברח.

3. הזנחה רפואית: מניעת טיפול נפשי או רפואי לו זקוק הילד. למשל אי דאגה לקבלת חיסונים, מניעת מכשירי עזר (משקפיים, מכשיר שמיעה), אי פנייה לטיפול רפואי במקרים של מחלות, דלקות וכן הלאה. כמו כן, מתן לגיטימציה/ שידול לשימוש בסמים ואלכוהול נחשבים להזנחה רפואית.

4. הזנחה רגשית: היעדר התייחסות לצרכיו הרגשיים של הילד. למשל אי נתינת חום, מגע ויחס חיובי, פגיעה בבן/בת הזוג לעיני הילד, מתן לגיטימציה לשימוש בסמים ואלכוהול וכד'.

5. הזנחה חינוכית: היעדר דאגה לכך שהילד יזכה להשכלה וייחשף לגירויים קוגניטיביים, התעלמות מנשירת הילד ממסגרת חינוכית וכן הלאה.

6. הזנחה מוסרית: אילוץ הילד להתנהג באופן לא מוסרי או חשיפתו לסביבה עבריינית ובלתי מוסרית הכוללת זנות, שימוש בסמים, גניבה וכן הלאה.

כיצד ניתן לזהות ילדים הסובלים מהזנחה?

המודעות לקיומה של הזנחה פחותה בד"כ מהמודעות להתעללויות פיסיות ומיניות, ובמקרים רבים היא אף קשה יותר לזיהוי, עקב היעדרם של סממנים חיצוניים בולטים. עם זאת, ישנם מספר קריטריונים אשר עשויים לעורר חשד להזנחה:

• סממנים חיצוניים: ביגוד מרושל, מלוכלך, או שאינו תואם את עונת השנה, חיוורון וחוסר תגובתיות.

• סממנים גופניים: משקל וגובה ירודים, הדפת ריח רע, היעדר מכשירי עזר במידה ואלו דרושים (משקפיים וכד'), מצב היגייני ירוד וכן הלאה.

• סממנים התנהגותיים: התנהגויות עברייניות כגניבה, שימוש בחומרים ושוטטות; קושי ביצירת קשר עם מבוגרים, בקשות לאוכל, שפה דלה, הבעת רצון למות או ניסיונות אובדניים.

למרות קיומם של סממנים מחשידים אלו, חשוב לזכור כי לעיתים הם מטעים ואינם מלמדים בהכרח על הזנחה אלא מצביעים על מצב משפחתי בעייתי באופן נקודתי, קשיים הקשורים לגורמים סביבתיים וכד'. כך, למשל, ילדים ממשפחות עניות עשויים להיראות כסובלים מהזנחה אך מבט מעמיק מגלה כי הילד אמנם לובש בגד ישן, אך הוא נקי, שמח ומקיים קשר תקין עם בני משפחתו; תאונות ובעיות פיסיות עשויות להיגרם גם בהשגחת ההורה ולעיתים, בשל בורות רפואית הדורשת מתן הסבר בלבד. כמו כן, ילדים שמשפחתם נמצאת במשבר זמני (עקב פיטורין, גירושין, הגירה) עשויים להימצא בתקופה זמנית של הזנחה אותה ניתן לפתור באמצעות העלאת מודעות ההורים למצב ולהשלכותיו.

גורמים להזנחת ילדים

הזנחת ילדים עשויה לנבוע מגורמים שונים הקשורים בהורה, בילד, במשפחה ובסביבה.

רבים מההורים המזניחים גדלו אף הם בסביבה מזניחה והם משחזרים דפוסים של נישואין בלתי יציבים, הזנחה וכן הלאה. כמו כן, הורים אלו סובלים פעמים רבות מהפרעות נפשיות ואישיותיות, התמכרויות ודיכאון. הזנחה עשויה להתפתח גם מתוך אידיאולוגיה קיצונית השוללת התערבויות רפואיות לא טבעיות (ומביאה לסירוב לחיסונים), מדגישה מתן חופש בלתי מוגבל (ולכן לא מגבילה את התנהגותו של הילד גם כשזו הרסנית) וכן הלאה.

בנוסף לאפיונים הקשורים באישיותו של ההורה, נמצא קשר בין הזנחה לבין מבנה המשפחה ואירועים איתם היא מתמודדת: משפחות המתמודדות עם עוני קשה, מחלות, קשיים בזוגיות וכן הלאה מתקשות למצוא משאבים מספקים להשקעה בילד. כמו כן, הורים השקועים באופן בלעדי בפיתוח קריירה עשויים לספק את צורכיהם החומריים של ילדיהם, אך להזניחם מבחינה רגשית.

קשה לזהות מאפיינים ספציפיים של ילדים הסובלים מהזנחה, אך נראה כי נוצר מעגל קסמים בו לא ברור מיקומה של נקודת ההתחלה ונוצרת מערבולת של בעיות התנהגות המביאות להזנחה שבתורה מביאה להחמרת קשיי ההתנהגות וחוזר חלילה.

בנוסף לגורמים התוך משפחתיים נמצא כי גורמים סביבתיים כהיעדר רשת תמיכה חברתית מספקת וגדילה בסביבה עבריינית קשורים גם הם להזנחה.

השפעות ההזנחה

הזנחה עלולה לגרום לנזקים פיסיים ונפשיים, אשר עשויים להשפיע על הילד גם בבגרותו.
ברמה הפיסית, עשויים ילדים הסובלים מהזנחה להידרדר למצב של כשל בשגשוג, המתבטא באי הגעה לגובה ומשקל תואמים. כאשר מצב זה קיצוני, הוא עלול להביא לפגיעה התפתחותית משמעותית ואף למוות.

מבחינה נפשית, תינוקות הסובלים מהזנחה נוטים להתקשות ביצירת התקשרות למבוגרים; בהמשך, נוטים פעוטות אלו להיעדר יצירתיות ולחוויית קשיים בהתמודדות ובשליטה על כעס ותסכול. בגילאים מאוחרים יותר מביאה ההזנחה לתחושות אשמה, דימוי עצמי נמוך, פסיביות וקושי ביצירת קשרים חברתיים, חוסר מוטיבציה ללמידה וכן הלאה. כמו כן, מקושרת ההזנחה להתנהגויות עברייניות, הפרעות התנהגות, התמכרויות וניסיונות אובדניים.
רופאים בתחום
ד"ר אלי שולמן
ד"ר אלי שולמן רפואה אסתטית
5.0
( 3 חוות דעת )
"דר שולמן איש נעים ומיומן חזרתי אליו לטיפול חוזר. נעים וסבלני!"
ד"ר יעל מליניאק
ד"ר יעל מליניאק משפחה
4.9
( 39 חוות דעת )
"טיפול מספק, מקצועי ויסודי עם הקשבה והבנת מצבי.."
ד"ר הלנה מרטינז
ד"ר הלנה מרטינז עור ומין
4.5
( 12 חוות דעת )
"דר מרטינז רופאה מקצוענית, יסודית, ואמפטית. מומלצת בחום."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו