דלג לתוכן

חרדה אצל ילדים (Children anxiety)

הפרעות קשב וריכוז
3 דקות קריאה
חרדה אצל ילדים הינה סיטואציה שכיחה אולם מאתגרת מאוד עבור הורים רבים: הילד מפחד, דורש מכם להפוך עולמות כדי למנוע ממנו להתמודד עם מושא הפחד וסובל ממצוקה רגשית ופגיעה בתפקוד השוטף. כיצד מתמודדים עם חרדה אצל ילדים? האם מדובר בהפרעת חרדה או בשלב התפתחותי נורמטיבי? ואיך עוזרים לו להתגבר? מידע וטיפים להתמודדות עם חרדה אצל ילדים.

חרדה אצל ילדים מול פחד אצל ילדים

כאשר הילד שלך רץ אליך בפחד אחרי שראה כלב גדול נובח באיום או לאחר שניגש אליו אדם זר, סביר לניח שלא תחשוש מקיומה של בעיית חרדה כלשהי. בניגוד לכך, אם ילדך יתנהג באופן דומה בתגובה לחתול המפונק של השכנה או לכך שהמורה פונה אליו בכיתה - סביר להניח שתתהה לגבי עוצמת התגובה. פחד אצל ילדים מתייחס לתגובה רגשית והתנהגותית המותאמת לקיומה של סכנה ממשית. במובן זה פחד הינו הישרדותי ואנו מחנכים את ילדינו לפחד מהדברים שאנו מעריכים כמסוכנים: אנשים זרים, כביש סואן, מצוק תלול. לעומת זאת, חרדה אצל ילדים מתבטאת בתגובת פחד מוגזמת ביחס לגירוי או סיטואציה אשר אינם מהווים סכנה ממשית כדוגמת כלבים, סיטואציות חברתיות, נסיעה במכונית, ליצנים וכן הלאה.

הפרעות חרדה אצל ילדים

חרדה אצל ילדים עשויה להתבטא באופנים שונים:

התקף חרדה - הילד חווה התקפים קצרים ואינטנסיביים של פחד עז המלווה בתסמינים גופניים כמו הזעה, רעידות, כאבי בטן וראש ובחילות.

פוביה ספיציפית - פחדים עזים ומוגזמים מסיטואציות (כגון דיבור בכיתה, שימוש בשירותים בבי"ס, גבהים) או אובייקט (כגון חיות, מים)

• הפרעה טורדנית-כפייתית (OCD) - הילד חווה מחשבות אובססיביות מטרידות ומדאיגות (כמו לדוגמא "אני אחלה במחלה קשה", "יפרצו לנו לבית" או "ההורים שלי ימותו") אשר מביאות לביצוע פעולות כפייתיות הנתפסות כמבטלות את האפשרות להתרחשות מושא החרדה. למשל, ילד יכול לערוך טקס של נעילת דלתות וחלונות כל ערב לפני השינה על מנת למנוע פריצה או לשטוף ידיים באובססיביות כדי לא להידבק במחלות.

הפרעת חרדה מוכללת - חששנות ודאגנות מוגזמות הגורמות למצוקה ופוגעות ביכולתו של הילד לתפקד או להינות באופן המותאם לגילו. לדוגמא, ילד עשוי לסרב להישאר לבד בבית מחשש שלהוריו יקרה דבר מה אם יצאו.

חרדה חברתית - ילד חווה פחד מוקצן מסיטואציות חברתיות כמו דיבור או אכילה בפני אנשים, שימוש בשירותים ציבוריים, דיבור מחוץ לבית, בכיתה ו/או עם אנשים זרים. ילדים הסובלים מחרדה חברתית יפגינו התנהגות חרדה וביישנית ועשויים להמנע מלדבר בכיתה. במקרים קיצוניים עשויה להתפתח פוביית בית ספר.

הפרעה פוסט טראומטית - למעלה מחודש לאחר שחווה אירוע טראומטי (כמו למשל תאונת דרכים, תקיפה מינית, פיגוע), הילד מפגין תסמינים כגון זיכרונות חוזרים של האירוע (פלשבקים, סיוטי לילה), המנעות מגירויים המזכירים את האירוע הטראומטי ותחושות של חרדה, דריכות, חוסר שקט ומצב רוח ירוד.

חרדה אצל ילדים - איך מתמודדים?

חרדה אצל ילדים נובעת ברוב המקרים משילוב בין רגישות גנטית מוגברת לגורמים פסיכו-סוציאליים הנוגעים לסביבה בה הילד חי ולתכונות אישיותיות. כך, ניתן במקרים רבים להתמודד עם חרדה אצל ילדים באמצעות שינוי התנהגותי שלכם, ההורים, ורק במקרים בהם קיימת רמת חרדה גבוהה מאוד אשר פוגעת בתפקוד באופן ניכר, אפשר להיעזר גם בטיפול תרופתי. כאשר מזוהה מצב חרדה אצל ילדים כדאי לנקוט במספר צעדים:

• בדקו כיצד חרדת הילד מגבילה את חיי המשפחה: חרדה אצל ילדים מביאה פעמים רבות לניסיון של הילד להתאים את הסביבה לצרכיו (על ידי דרישה לביצוע טקסים אובססיביים, איסור על יציאה מהבית החל משעות הערב ועוד). זהו היכן החרדה מגבילה אתכם באופן לא סביר והודיעו לילד כי אינכם מוכנים לכך. לאחר מכן, התחילו לחשוף אותו באופן הדרגתי להתמודדויות עם סיטואציות מעוררות חרדה (למשל, צאו בערב לשעה או סרבו לבדוק איתו כל ערב האם הדלתות נעולות). זאת, במטרה למנוע רווחים משניים לחרדה (כגון אם אני מפחד אני מקבל תשומת לב) ולהחזיר את הילד למסלול של התמודדות עימה.

• מנעו פגיעה בילדים אחרים במשפחה: חרדה אצל ילדים מביאה רבים מהילדים החרדים לדרוש דרישות בלתי סבירות מהאחים כגון שינה משותפת, השתתפות של האח בטקסים אובססיביים, איסור על פעילויות היוצרות בלגן מלכלכות וכן הלאה. אם זיהתם דפוס יחסים כזה בביתכם, מנעו מצבים אלו והגנו על האחים הנפגעים.

• בדקו את עצמכם: האם אתם מעבירים לילד מסר כפול? האם החרדה שלו היא חיקוי של חרדה שלכם? האם אתם עצמכם מרוויחים משהו מהחרדה של הילד (לדוגמא, תלות ונזקקות שלו)? 


• אזנו בין אמפתיה לדרישה לתפקוד: הביעו סבלנות והכרה בפחד של הילד אולם הבהירו לו שתפקידכם כהורים הינו למנוע מצב בו הפחד שלו מונע ממנו לתפקד, ובהתאם- צפו ממנו להתחיל להשתלב חזרה בתפקוד השוטף.

• בנו תוכנית חיזוקים: הפכו את ההתגברות על הפחד למבצע משותף שלכם: בנו עם ילדכם תכנית חיזוקים המאפשרת לעקוב אחרי מטלות מאיימות עליהן התגבר. נסו לבחור חיזוקים הכוללים בילוי משותף ולא רק פרס.

• פנו לטיפול במידת הצורך: חרדה אצל ילדים מציבה אתכם, ההורים, במצב לא פשוט המצריך אתכם לדרוש מהילד להתמודד עם דבר מה הגורם לו סבל. במידה ואתם חשים כי אינכם מצליחים לסייע לילד וכי הפחד גורם למצוקה ופגיעה תפקודית לילד ולסביבתו- אל תהססו לפנות לטיפול באמצעות טיפול בילדים או טיפול במתבגרים. חרדה אצל ילדים לעיתים ניתנת לטיפול באופן יעיל ומהיר יחסית.

• הילד לא משתף פעולה? פנו להדרכת הורים: ילדים ומתבגרים עשויים לסרב לשתף פעולה עם דרישותיכם לשיפור התפקוד או עם טיפול פסיכולוגי. במקרים אלו, מומלצת הדרכת הורים שתסייע לכם להתמודד עם החרדה, לסייע לילדכם ולעורר בו מוטיבציה להתמודדות עם החרדה והתגברות עליה.

רופאים בתחום
ד"ר גיל באר
ד"ר גיל באר ילדים
5.0
( 3 חוות דעת )
"זמינות מלאה לתורים בטווחי זמן קצרים, ד״ר גיל באר היה נעים ונוח, הסביר לעומק מה הוא בודק ובדק דברים נוספים מעבר לנושא לשמו הגעתי, נתן חוות דעת ברורה ומקצועית ובעיקר השרה תחושה טובה ורגועה"
ד"ר איתן ראט
ד"ר איתן ראט עיניים
5.0
( 8 חוות דעת )
"רופא מקצועי, אנושי, מסביר פנים ונעים הליכות. פשוט איש מיוחד! ממליצה עליו בחום"
ד"ר גבי לביא
ד"ר גבי לביא רפואת שיניים
רופא שיניים, מומחה לרפואת הפה, מוסמך לביצוע היפנוזה רפואית וכן לשימוש בגז צחוק
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו