x סגור

שיעול עם ליחה (Phlegm Cough)

ראשי
אבחון ובדיקות
מניעה וטיפול

תאור

שיעול עם ליחה הוא סימפטום נפוץ מאד. השיעול הוא הדרך של הגוף להסיר חומר זר או מוקוס (ריר) מהריאות ומדרכי האוויר העליונות.
שיעול הוא רפלקס המתווך ע"י החלק התחתון והקדום ביותר בגזע המוח. קולטני חישה הנמצאים לאורך דרכי האוויר, מעבירים גירוי לגזע המוח כאשר הם חשים בגוף זר או דלקת . הרפלקס גורם למעשה להפעלת שרירי הנשימה והסרעפת בצורה מתואמת להעברת אוויר מהירה וחזקה בדרכי האוויר כתגובה לגירוי אותו חשו הקולטנים בדרכי האוויר.

שיעול מוגדר כשיעול עם ליחה כאשר הפרשות יוצאות יחד עם השיעול. הפרשות אלו הן בדרך כלל מוקוס, כלומר ריר המיוצר בדרכי האוויר שמטרתו להגן ולנקות את דרכי האוויר ממזהמים וגופים זרים קטנים. כמובן ששיעול יצרני, כלומר שיעול המלווה בהפרשה כלשהי, יכול להכיל סוגי הפרשות שונות כגון דם, ליחה ומוגלה. צבע השיעול היצרני (אשר הוא שונה כאמור משיעול עם ליחה) יכול להיות ירוק, צהוב, לבן, ורוד ואדום כהה.
 
רופא מומחה לאלרגיה, אימונולוגיה ורפואה פנימית

סימפטומים


השיעול הוא סימפטום בפני עצמו, לא מחלה. משמעות השיעול ומה עומד מאחורי  סימפטום זה, יתגלו לרוב רק לאחר הופעת סימפטומים נוספים או ביצוע בדיקה גופנית או הדמייתית מדוקדקת.
 

סיבות וגורמי סיכון

כאמור, שיעול עם ליחה מעלה יחד עם השיעול חומר רירי הנקרא Phlegm או mucus. ריר זה, מקורו או בריאות (ובסימפונות הנמצאים בתוך הריאות ומחוצה להם) או ממקור עליון יותר, כגון מהאף או מהסינוסים הגולגולתיים. במקרה ומדובר במקור עליון, הריר עשה דרכו לדרכי האוויר בהשפעת כוח הכבידה דרך החלק האחורי של הגרון.

לשיעול עם ריר סיבות רבות:

•    מחלהנגיפית – מאד שכיח ששיעול עם ליחה ילווה מחלות נגיפיות כגון שפעת או הצטננות. במקרה זה, לרוב     הגורם לשיעול הוא ניקוז של הריר ממקור עליון דרך החלק האחורי של הגרון.

•    זיהומים – זיהום של הריאות או של דרכי הנשימה המובילות לריאות יכול לגרום לשיעול עם ליחה. מחלות          מייצגות הן דלקת ריאות, ברונכיטיס, סינוסיטיס ואף שחפת.

•    מחלת ריאות כרונית – שיעול עם ליחה מלווה לרוב מחלות ריאה כרוניות חמורות ׁ(כגון COPD) ומהווה סמן      כי המחלה מחמירה או שזיהום תקף את דרכי האוויר החולות.

•    רפלוקס של חומר קיבתי – חומצת קיבה היוצאת מהקיבה דרך הסוגר העליון אל תוך הושט יכולה לגרום           לגירוי ולשיעול. לרוב שיעול כזה יתרחש בשעות הלילה (עקב השפעת כוח הכבידה).

•    ניקוז נזלת דרך החלק האחורי בגרון – post nasal drip – מצב הגורם לרצון "לנקות" או לכחכך בגרון.             מדובר במצב נפוץ מאד.

•    עישון – נזק לדרכי האוויר ולריאות עקב עישון, גורם לשיעול כרוני ומלא ליחה.
 

תופעות נלוות וסיבוכים

סיבוכים נפוצים הם כאבי חזה ובטן, אי שליטה על שתן (בריחת שתן עם השיעול) ואף תשישות.
לעיתים, התקפי שיעול יכולים להביא להתעלפות – אובדן הכרה זמני עקב ירידה בהחזר דם ורידי ללב הנגרמת מלחץ חיובי גבוה בחזה.
שברים בצלעות יכולים להתרחש עקב שיעול אפילו באנשים בריאים. תמיד יש לחשוד גם בנוכחות של מחלות רקע המחלישות את העצם  כמו, אוסטיאופורוזיס ונגעים ממקורות שונים בעצמות.
 




פורום אסטמה

ד"ר דקל שלומי

ד"ר דקל שלומי מומחה לריאות, אסטמה והפסקת עישון
בוגר בית הספר לרפואה ע"ש סאקלר, אוניברסיטת ת"א. מומחה ברפואה פנימית וריאות (התמחות במרכז רפואי רבין, קמפוס בלינסון). חבר באיגוד לרפואת ריאות. מרצה בפני פורומים שונים כגון רופאי משפחה, אחיות הכנה עוד...

  • הודעה
  • מחבר
  • תאריך / שעה
  • עליה קלה בנויטרופילים
  • נעם
  • 22/09/2014 01:01
  • שלום

    מזה כמה ימים שאני סובל מבעיות באף (יובש, דימום, נזלת מרובה, הפרשות צהובות), וביומיים האחרונים גם שיעול וליחה צהובה שיוצאת בשיעול (תחושת גירוי ודגדוג בסימפונות), ללא חום.
    יש מעט חרחורים בנשימה. (החשש שלי מהתפתחות דלקת ריאות, היה לי סיפור כזה בעבר כשהמקור התחיל מהאף)
    בביקור אצל רופא א.א.ג בוצעה צריבה לכלי דם באף, וכן המלצה לטיפול במשחת בקטרובן למשך 10 ימים.
    בספירת דם עליה קלה בנויטרופילים בלבד, האם יש לכך משמעות כלשהי?
    האם זה מצביע על תחילתו של תהליך זיהומי? יש צורך בבירור/מעקב כלשהו?
    והאם העובדה שבשאר הדברים אין עליה שוללת שהבעיה באף היא ממקור אלרגי?


    ESR 12.00 MM/HOUR ( 2.00- 20.00) (....*....)
    WBC 9.90 K/UL ( 4.00- 10.00) (........*)
    NEUTROPHILS 6.70 K/UL ( 1.80- 6.60) (.........)*
    NEUTROPHILS % 68.10 % ( 46.00- 68.00) (.........)*
    LYMPHOCYTES 1.88 K/UL ( 1.10- 3.50) (..*......)
    LYMPHOCYTES % 19.10 % ( 15.00- 45.00) (*........)
    MONOCYTES 0.74 K/UL ( 0.08- 0.90) (......*..)
    MONOCYTES % 7.50 % ( 2.00- 9.00) (......*..)
    EOSINOPHILS 0.46 K/UL ( 0.00- 0.60) (......*..)
    EOSINOPHILS % 4.63 % ( 0.00- 6.00) (......*..)
    BASOPHILS 0.06 K/UL ( 0.00- 0.15) (...*.....)
    BASOPHILS 0.63 % ( 0.00- 1.50) (...*.....)

    תודה

  • הוסף תגובה פתיחה בעמוד נפרד
  • הדפס
  • שלום נועם. לא ניתן במסגרת זו לקבוע מה הסיבה לבעיה. בדיקת הדם כעת לא אומרת הרבה. עיקר הבעיה צריכה להיות מטופלת על ידי רופא א.א.ג, אם אין שיפור במצבך צריך לבדק שוב. במקביל כדאי שרופא המשפחה יתרשם ממצבך הכללי ויחליט על המשך בדיקות ומעקב. רפואה שלמה

  • הוסף תגובה פתיחה בעמוד נפרד
  • הדפס
  • פרדניזון
  • יעקב
  • 20/09/2014 19:45
  • שלום דר. בן 60 מטופל בסרטייד, סינגולר. בדרך כלל מחלה בשליטה. בחודשיים האחרונים המחלה לא בשליטה לפתעפתאום התקפיי נשימה חמורים.מטופל כרגע בפרדניזון 40 מ,ג כל יום, וזה נמשך כבר כחודשיים. אינני מצליח לצאת מזה,או להוריד מינון.
    בכל ניסיון לרדת במינון הגוף הגיב בהתקף נשימה ממש סכנת חיים
    . כרגע חסר אונים וממשיך בטיפול. תור לרופא ריאות בעוד שבוע.
    האם אפשר לצאת מזה, האם יש תרופותוטיפולים חדשים? ומה לגבי זריקה חודשית שאינני מכיר את שמה? האם אני בסכנה מהמשך הטיפול בפרדניזון?

  • הוסף תגובה פתיחה בעמוד נפרד
  • הדפס
  • שלום יעקב במידה ומצבך אינו משתפר כדאי ליצור קשר עם רופא הריאות או רופא המשפחה ויש לבדוק מה הסיבה. צריך לבדוק אם אתה נמצא במינון הגבוה של משאף הסרטייד, וכן לבדוק אם יש לך אלרגיה ואת רמת הנוגדן לאלרגיה IGE ואולי תוכל להעזר בתרופה בהזרקה בשם קסולייר. התרופה אינה משפיעה מיידית אך יכולה לעזור להמשך במידה ובדיקות מתאימות. בכל מקרה יש לבצע ברור היום אצל הרופא מדוע אין שיפור במצבך. רפואה שלמה

  • הוסף תגובה פתיחה בעמוד נפרד
  • הדפס
  • המוגלובין וסטורציה
  • גל
  • 14/09/2014 00:35
  • שלום

    מה המשמעות של ערכי ההמוגלובין?
    מאיזו רמה זה בעייתי? מאיזה רמה זה מסוכן?
    ולאיזה רמה זה צריך לרדת בשביל שיחייב מתן מנת דם?

    ומה ההבדל בין מדידת ההמוגלובין הרגיל בספירת דם, לבין ערכי טוטאל המוגלובין שנמדד בבדיקת גזים בדם? האם זה אותם נתונים?

    ושאלה אחרונה, קראתי על כך שכאשר יש המוגלובין נמוך, מדידות הסטורציה לא משקפות את רמת החמצן בדם:
    " רמת ההמוגלובין בדם: אם רמת ההמוגלובין נמוכה, הסטורציה יכולה להיות תקינה למרות שכמות החמצן בדם נמוכה."

    האם זה אכן כך? אם כן מה הערך של מדידות סיטורציה אצל חולים כשבין השאר סובלים מהמגלובין נמוך?

    לילה טוב

  • הוסף תגובה פתיחה בעמוד נפרד
  • הדפס
  • שלום גל. ההמוגלובין משמש בעיקר להעברת החמצן בגוף. ככל שרמת ההמולובין נמוכה כושר העברה יורד. כל ערך צריך להבדק לגופו של עניין-להבין את הסיבה לירידה, האם הירידה הדרגתית או חדה, האם יש מחלות רקע, סימפטומים, מצבים שאסור לתת דם וכדומה. לכן אין תשובה אחת לשאלות ששאלת אלא הערכה ספצפיות לכל חולה. כשמודדים גזים בדם מודדים גם את החמצן שמחוץ להמוגלובין. מדידת הסטורציה מודדת את אחוז ההמוגלובין שאליו קשור החמצן ואינה מתייחסת לחמצן שאינו קשור להמוגלובין אך כמובן שקיים איזון בין שני הערכים וניתן להסיק במידה זהירה. אם רמת ההמוגלובין נמוכה יתכן שהסטורציה תהיה תקינה ולעיתים גם גבוהה כי אחוז החמצן הקשור להמוגלובין הוא תקין או לפעמים כפיצוי נקשר יותר חמצן להמוגלובין כך שהאחוז לא יורד אך סך כל החמצן בדם נמוך יותר כי כמות ההמוגלובין קטנה. ולהיפך בעודף המוגלובין. במצבים אלו לעיתים יש צורך להעריך נכון יותר את רמת החמצן ע"י בדיקת גזים בדם. לרוב בירידה קטנה של ההמוגלובין אין משמעות למדידה מדוייקת של החמצן בדם. רפואה שלמה

  • הוסף תגובה פתיחה בעמוד נפרד
  • הדפס
לעמוד הפורום

  מאמרים לפי נושא שיעול עם ליחה

    
מסתבר כי אין הוכחה חד משמעית שתרופות ללא מרשם (OTC) לטיפול בשיעול אכן יעילות. כך עולה מתוצאות מחקר קליני המתפרסם בכתב העת הרפואי British Medical Journal. חוקרים בריטים סרקו באופן שיטתי...
שיעול הוא רפלקס המהווה מנגנון הגנה של דרכי הנשימה, אולם שיעול ממושך עשוי לגרום סבל רב. מחקר חדש מגלה כי מרכיב בקקאו, בשם תאוברומין theobromine מדכא ביעילות שיעול. החוקרים בחנו את החומר על 10 מתנ...
כשהטמפרטורות והלחות עולות, אנחנו פונים לעבר המזגן לישועה מהחום. הבעיה היא שהשינויים שאנחנו מרגישים במעבר בין חום לקור עלולים לגרום לנו לנזלת ולסימנים אחרים דמויי שפעת, שהם תגובה נורמלית לקור העז שמייצ...
מדי קיץ, רבים מאיתנו סובלים מהצטננות מהמזגנים או המאווררים, מה שאנו מכנים "שפעת מזגנים". למה זה קורה לנו כל קיץ מחדש? ואיזו אפשרות יש לנו להימנע מהתופעה הלא נעימה? הרי להימנע ממזגנים או מאווררים זו לא...






חפשו בפורטל infomed
אנא בחרו סוג מומחה








רופאים/מטפלים בתחום
ד"ר בוריס גנדל ד"ר בוריס גנדל
מנהל יחידת ניתוחי חז...קרא עוד

שאל אותנו שאלה
בריאות זה אינפומד – אתר רפואה המקיף בישראל