תסמונת סטיבנס-ג'ונסון (Stevens-Johnson syndrome)

ראשי
מניעה וטיפול
שאלות ותשובות

תאור

תסמונת סטיבנס-ג'ונסון (Stevens-Johnson syndrome), ו-Toxic epidermal necrolysis, הן תגובות עור נדירות ומסכנות חיים הקורות כתוצאה מנטילת תרופות. 

המונח טוקסיק אפידרמל נקרוליזיס, מציין תגובת עור עם דרגת היפרדות נרחבת, מעל 30% של שטח עור. תגובה עם דרגת היפרדות קטנה מ-10% של שטח עור, קרויה תסמונת סטיבנס-ג'ונסון. קיימת דרגת ביניים, המייצגת חפיפה בין תסמונת סטיבנס-ג'ונסון ובין טוקסיק אפידרמל נקרוליזיס, ובה דרגת ההיפרדות היא 30%-10% של שטח העור.

היארעות תגובות נדירות אלו, באוכלוסייה הכללית היא כ-1 למיליון אנשים בשנה. ההיארעות בקרב חולי איידס גדולה פי 1,000 מאשר באוכלוסייה הכללית.

היפרדות העור והופעת השלפוחיות בתסמונת סטיבנס-ג'ונסון וטוקסיק אפידרמל נקרוליזיס, קורית עקב נמק תאי השכבה העליונה של העור (האפידרמיס). נמק זה נגרם עקב תהליכים מורכבים הקורים בתיווכה של המערכת החיסונית.

הגורמים העיקריים הקובעים את הפרוגנוזה בתגובות אלו, הם דרגת ההיפרדות של העור וגיל החולה. נמצא כי הפסקה מיידית, של נטילת התרופות החשודות בגרימת תסמונת סטיבנס-ג'ונסון וטוקסיק אפידרמל נקרוליזיס, עשויה להקטין את התמותה.

פרופ' סימה הלוי


סימפטומים


תגובות אלו, מופיעות באופן חד ומתבטאות בהיפרדות חלקו העליון של העור (האפידרמיס), עקב נמק (נקרוליזיס) של האפידרמיס. כתוצאה מכך, נוצרות שלפוחיות וגלעים (ארוזיות) בעור ובריריות המצויות באזור הפה והלוע, האף, פי הטבעת, איבר המין והעיניים. עלולה להיות גם מעורבות של דרכי הנשימה ומערכת העיכול. תגובות אלו, עלולות לגרום לתחלואה גבוהה ואף לתמותה.

תסמונת סטיבנס-ג'ונסון וטוקסיק אפידרמל נקרוליזיס, מתבטאות בתחילה בדרך כלל ככתמים אדומים עם מרכז כהה יותר (נגעים דמויי מטרה) הנוטים להתמזג. לאחר פרק זמן של שעות או ימים מופיעות שלפוחיות והיפרדות יריעות של העור (אפידרמיס). מעורבות ריריות קיימת כמעט בכל החולים, ולעיתים מקדימה את הנגעים בעור. בניגוד למה שסברו בעבר, תגובות אלו, הן יחידה נפרדת מאריתמה מולטיפורמה (Erythema multiforme), מחלה המראה דמיון מסוים לתסמונת סטיבנס-ג'ונסון וטוקסיק אפידרמל נקרוליזיס.

סיבות וגורמי סיכון

התרופות העיקריות שגורמות לתסמונת סטיבנס-ג'ונסון וטוקסיק אפידרמל נקרוליזיס, הן אלופורינול (תרופה להורדת הריכוז של חומצת שתן), תרופות נוגדות כיפיון (תרופות אנטי-קונבולסנטיות), סולפונאמידים (אנטי-חיידקיים), סוגים מסוימים של תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידים, תרופות אנטיביוטיות מסוימות ואחרים. מחקרים עדכניים הדגימו כי לגבי תרופות הניטלות לתקופה ממושכת, הסיכון לפתח תגובות אלו, קיים בעיקר בחודשיים הראשונים לטיפול.




פורום מלנומה והסרת שומות

פרופ' אסתר עזיזי

פרופ' אסתר עזיזי מומחית לרפואת עור ומין
פרופ' אסתר עזיזי מומחית לרפואת עור ומין. רפואת עור כללית, עוד...

  • הודעה
  • מחבר
  • תאריך / שעה
  • דחוף! תשובת בדיקה פתולוגית
  • עומר
  • 18/04/2016 18:19
  • מבקש הסבר תשובה פתולוגית של נגע בקרקפת שהוסר בשיטת מוז. תאור מאקרוסקופי: בליטה מעור בממדים 0.3*1*1.8 סמ, במרכזו בליטה לבנה אפורה שטוחה גבשושית מפוררת בגודל 0.8 סמ בגובה 0.3 סמ תאור מיקרוסקופי ואבחנה well differentiated keratinizing squamous cell carcinoma, arising in .seborrheic keratosis FS DIAGNOSIS-MOH'S All of excisional margins are free of tumor

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • שלום רב, הגידול שהוסר מהקרקפת בשיטת מוהס אובחן כסרטן תאי קשקש - Squamous cell carcinoma- בדרגת התמיינות גבוהה , ושולי הניתוח שנבדקו בחתכים קפואים במהלך הניתוח נמצאו נקיים מתאי גידול, כלומר הגידול הוסר בשלמותו. מאחלת בריאות שלמה, פרופ' עזיזי

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • תשובה פתולוגית
  • עומר
  • 20/04/2016 12:30
  • תודה על התשובה! מה פירוש ״בדרגת התמיינות גבוהה״? מה המשמעות של התשובה הפתולוגית הנ״ל על המשך הטיפול? האם יש צורך בבדיקות נוספות? האם יש מקום להיוועץ באונקולוג?

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • שלום רב, דרגת התמיינות גבוהה פירושה שתאי הגידול בשלים יותר ודומים יותר לתאים שפירים, כלומר דרגת הממאירות נמוכה יותר. המשך הטיפול לאחר הסרה כירורגית הוא מעקב תקופתי לוודא שאין השנות מקומית ו/או הגדלת בלוטוטת לימפה איזוריות וכן - לצורך אבחון גידול/ים נוספים (אחרים)בעור. המעקב יכול להעשות ע"י רופא עור . רפואה שלמה, פרופ' עזיזי

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • חשד למלנומה
  • טלי
  • 08/04/2016 07:35
  • שלום, היום רופא העור הוציא לי נקודת חן חשודה כמלנומה. אני בסטרס נוראי. החשד שלו זו: nevus pigmented r/o Melanoma לדבריו, כאשר הוציא את הנקודה הוא רגוע יותר מאיך שהיא נראתה מבפנים. כמו כן אמר שניקה הכל כך שלא מאמין שאצטרך הרחבה. שאלתי: האם הנגע חייב להתגלות כסרטני או שיש סיכוי שלא יהיה סרטני למרות החשד הדי ברור. והאם יש סיכוי להחלמה מלאה בעקבות הסרת הנגע כולו? אני ממש בחרדות...בת 34. תודה רבה מראש.

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • שלום רב, ראשית כדאי להרגע כי השומה החשודה הוסרה ככל הנראה בשלמות. לא ברור מדבריך האם מדובר בשומה חדשה, או בשומה ששינתה גודל, צורה או צבע? מה היה גודלה? האם את בעלת שומות מרובות ו/או סיפור משפחתי של מלנומה או סרטן עור? האם את מרבה להחשף לשמש? האם את נוטלת תרופות כלשהן? בשלב זה עליך להמתין לדוח הפתולוגי שיקבע האם מדובר בשומה שפירה או במלנומה. ואם תאובחן כמלנומה ניתן יהיה להעריך את סיכויי ההחלמה בעיקר עפ"י עובי החדירה של הנגע לעומק העור , שייקבע ע"י הפתולוג. אם מדובר במלנומה שטחית סיכויי ההחלמה טובים מאד לאחר ההסרה הכירורגית השלמה. מאחלת בריאות שלמה, פרופ' עזיזי

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • תודה, שאלה נוספת
  • טלי
  • 20/04/2016 20:50
  • הרופא אומר שרגוע כי כאשר הסיר אות הנקודה לא נראה לו שמדובר במלנומה גרורתית. אמר שאם זו מלנומה, ייתכן והיא ברמה שטחית. מדובר בנקודה שהוסרה במותן שמאל. אני לא בהירת עור ומלאה בנקודות חן. הסרתי בעבר נקודות נוספות אך לא חשודות כמלנומה. אני חודשיים אחרי לידה שלישית והאמת שכל נקודות החן שלי בבטן ובמותן גדלו והתכהו מההריון. הנקודה שהוסרה היתה משני צבעים: חום ושחור, צמודים זה לזה. השאלה האם למרות החשד הסביר של הרופא למלנומה זה עדיין יכול לצאת תקין בביופסיה או שרופא עור מנוסה בהחלט יכול לזהות מלנומה ולהיות בטוח בזה. שאלה נוספת, במידה וזו מלנומה שהוסרה כולה, האם אני בסכנה גבוהה יותר לחלות שוב במלנומה? קראתי שחיים עם המחלה הזו עד חמש שנים ואני מרגישה שנעצרו לי החיים.

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • שלום, למרות שהרופא חשד שמדובר במלנומה, האבחנה שלו אינה בהכרח מדויקת ובהחלט ייתכן שמדובר בשומה שפירה. אם אכן מדובר במלנומה שטחית הסיכוי להרפא מהמחלה גבוה ביותר. ממליצה על המשך מעקב נתמך במיפוי שומות ממוחשב כדי ל"חסוך"לך הסרות מיותרות של שומות שפירות ולסייע לרופא שלך לאתר שומה שגדלה\השתנתה או שומה חדשה חשודה מבין השומות הרבות שעליך. מאחלת רפואה שלמה פרופ' עזיזי

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • תיקון, אני בהירת עור, בטעות כתבתי שלא:-)
  • טלי
  • 20/04/2016 20:51
  • Opdivo כמניעה?
  • דפנה
  • 19/04/2016 09:51
  • שלום רב, בעלי בן 65 עם היסטוריה של 3 סבבי מלנומה (לשמחתינו הפעמיים הראשונות נמצאו בזמן ולא היה צורך בטיפולים). בפעם הנוכחית נאלץ לעבור כריתה מלאה של הבלוטות בבית שחי שמאל לאחר ששתי בלוטות נתגלו כנגועות במסגרת ניתוח בלוטת זקיף. הגרורות שנתגלו היו קטנות, 0.4 ו-0.6. האונקולוג ממליץ על טיפול ב-opdivo למשך שנה (פעמיים בחודש) כמנע יחד עם מעקב צמוד כל 3 חודשים (כולל pet ct). מה דעתך? תודה וחג שמח.

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • שלום רב, ניתן להבין מדבריך שבשלב זה אין עדות למחלה גרורתית פעילה אצל בעלך. אם הוצע לו טיפול מונע ב Opdivo עם מעקב תכוף של PET CT כחלק מניסוי קליני - חשוב לדון על כך ולהבהיר זאת עם הרופא המטפל, ולשקול הצעה זו מול חלופות טיפוליות אחרות, כולל אפשרות של מעקב קליני והפעלת פרוטוקול טיפולי רק במקרה של השנות המחלה. מאחלת רפואה שלמה, פרופ' עזיזי

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • OPDIVO כמניעה - הבהרה
  • דפנה
  • 20/04/2016 10:15
  • בקר טוב תודה רבה על תשובתך המהירה והעניינית. הטיפול המניעתי שהוצע אינו חלק ממחקר קליני. הנשוא נבדק ובעלי לא עונה לתנאי הקבלה למחקר (כלומא הממצאים שנתגלו - גודל הגרורות היה קטן מדי). כך שהטיפול ב-OPDIVO נתון לבחירינו וימומן מכיסינו (אין לנו ביטוח פרטי). הזכרת חלופות טיפוליות - האם יש חלופה נוספת מעבר למעקב קליניצמוד וטיפול רק במקרה והמחלה חוזרת? תודה שוב וחג שמח.

  • + הוסף תגובה
  • הדפס






רופאים בתחום
ד"ר שמואל יורב ד"ר שמואל יורב
מומחה למחלות עור, אקנה וטיפול בקמטים קרא עוד
פרופ' אסתר עזיזי פרופ' אסתר עזיזי
מומחית לרפואת עור ומין קרא עוד
הכי נצפים


להמשך קריאה >>


להמשך קריאה >>
מה אוכלת חלי ממן בבוקר? תפריטי התזונאיות המובילות בישראל

מה אוכלת חלי ממן בבוקר? תפריטי התזונאיות המובילות בישראל

להמשך קריאה >>

יש לך שאלה?

בריאות זה אינפומד – אתר רפואה המקיף בישראל