המנגיומה (Hemangioma)

ראשי

תאור

המנגיומה היא גידול שפיר של כלי הדם הבנוי מסבך של כלי דם דקים (ורדידים) מורחבים. זהו הגידול השכיח ביותר בילדות המופיע בכ-10%-5% מהילדים בגיל שנה. נמצא בשכיחות מוגברת בתינוקות ממין נקבה (פי 3 יותר מאשר במין זכר), בפגים, ובילדים שנולדו לאימהות שעברו דגימת סיסי שיליה בזמן ההריון. ההמנגיומות, מופיעות לרוב כבר בשבוע הראשון לחיים, כש-60% מופיעות באזור הראש והצוואר, 25% באזור הגוף, ו-15% באזור הגפיים.
מהלכן העצמוני מתאפיין בגדילה מהירה בתקופה שאחרי הלידה ונמשכת שלושה-תשעה חודשים. אחריה תבוא תקופת מה של יציבות שמסתיימת בהצטמקות איטית של הגידול (שלב שנמשך 18 חודשים עד 10 שנים). כך ייעלמו לחלוטין 30% מההמנגיומות עד גיל שלוש, 50% עד גיל חמש, ו-90%-70% עד גיל שבע.

כיוון שיש להן מהלך כה אופייני, את רוב ההמנגיומות ניתן לאבחן על פי ההסתמנות בלבד, ללא צורך בבירורים נוספים וללא צורך בטיפול, שכן הן תיסוגנה באופן עצמוני.

ניתן לסווג את ההמנגיומות לפי עומק הופעתן לארבעה סוגים:

1. המנגיומות עור שטחיות- מופיעות כבליטה אדומה המזכירה בצורתה את תות השדה.
2. המנגיומות תת-עוריות או המנגיומות עמוקות.
3. המנגיומות עם מרכיב עורי (אדום) ומתחתיו מרכיב תת-עורי.
4. המנגיומות באיברים פנימיים, כגון כבד, מוח, מעי, ריאות ולשון.

לרוב הילדים יש המנגיומה בודדת, ב-20% ייתכנו שתי המנגיומות. הופעת המנגיומות מרובות היא נדירה, ובמקרים כאלה, גדל הסיכוי לקיום המנגיומה באיבר פנימי. נדיר שהמנגיומה תופיע באיבר פנימי בגוף ללא הסתמנות גם בעור.

את ההמנגיומות ניתן להדגים באמצעי דימות רבים הכוללים על-שמע, טומוגרפיה מחשבית (CT) ותהודה מגנטית (MRI).

הסיבוכים בעקבות המנגיומה נדירים וכוללים דימום מהנגע, התכייבות המלווה בכאב ומותירה בעקבותיה צלקת או זיהום. דימום עצמוני נדיר. אין צורך להגביל את הילד בפעילות גופנית. המנגיומות במקומות חיוניים, כגון עפעף, דרכי נשימה או אוזן יכולות להפריע לראייה, נשימה או לשמיעה ובאלו חשוב לטפל.

המנגיומות ענק עלולות לגרום לירידה ניכרת במספר טסיות הדם המלווה בתופעות דמם. הטיפולים המקובלים הם מתן קורטיקוסטרואידים, זריקות אינטרפרון, טיפול בלייזר או בקור (Cryosurgery), או כריתה בניתוח. טיפול בקרינה יתבצע רק להמנגיומות שלא הגיבו לטיפול רפואי או לניתוח.

המנגיומות מופיעות גם במבוגרים. בכבד, הן הגידול השפיר והשכיח ביותר, המתגלה לרוב במקרה, בביצוע סקירת בטן.




פורום אולטרסאונד - הריון ולידה

ד"ר רפאל בולדס

ד"ר רפאל בולדס
ד"ר רפאל בולדס מומחה במיילדות וגינקולוגיה משנת 1989; מנהל יחידת האולטרה-סאונד בביה"ח ביקור חולים; בעבר- מנהל יחידת היריון בסיכון עוד...

  • הודעה
  • מחבר
  • תאריך / שעה
  • שאלת המשך - ערכי בטא גבוהים בתחילת היריון
  • יעל
  • 23/04/2015 09:28
  • שלום רב, לפני מספר ימים השבת לשאלתי בנוגע לערכי בטא גבוהים מאוד בתחילת היריון. ראשית, תודה רבה על תשובתך. אשמח להיעזר בך לשאלת המשך. כזכור, ערכי הבטא היו: בשבוע 4+3: 1700 בשבוע 4+5: כ-4000 בשבוע 5+3: כ-30,000 בשבוע 7+2: כ-240,000 בינתיים בבדיקות אולטראסאונד שנערכו על ידי מומחים בשבוע 8+6 ובשבוע 11+5 לא נצפו עדויות למולה. עידכון נוסף הוא כי בינתיים עברתי את בדיקת השקיפות העורפית בשבוע 11+5 והיא יצאה תקינה (שקיפות של 1.2 מ"מ, נצפתה עצם האף, סיכון לפי גיל 1:351, סיכון משוקלל לפי גיל ושקיפות 1:2065). עם זאת, הבנתי שערכי בטא גבוהים יכולים להעיד על סיכון מוגבר לתסמונת דאון (כי ההורמון שבודקים בתחילת ההיריון - beta hcg - הוא אותו ההורמון שבודקים בסקר הביוכימי הראשון - free beta hcg). עדיין לא קיבלתי את תוצאות הסקר הביוכימי הראשון, שערכתי מיד לאחר בדיקת השקיפות העורפית. שאלתי היא: האם היית מייעץ לפנות בשלב זה לייעוץ גנטי על סמך ערכי הבטא הגבוהים בלבד? האם יש להם "מה לעשות" עם נתונים אלו? או שהיית ממליץ להמתין קודם כל לתוצאות הסקר הביוכימי הראשון? (שאלת התיזמון של הייעוץ הגנטי נוגעת גם לעובדה שאני היום בשבוע 12+2. אם צריך לבצע בדיקת סיסיי שלייה, אז יש צורך לבצעה ממש בקרוב. האם להערכתך יועץ גנטי ימליץ על בדיקת סיסיי שלייה רק על סמך ערכי הבטא הגבוהים, בהינתן שקיפות תקינה?) תודה רבה מראש!

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • בדיקת אולטרסאונד ראשונה
  • מגי
  • 19/04/2015 19:49
  • שלום דר׳, אני בת 29, נשואה. לקחתי גלולות כ- 10 שנים והפסקתי את השימוש בהן ב- 26.2.15. חשוב לציין כי לא קיבלתי מחזור לאחר הפסקת הגלולות. ביצעתי יחסי מין עם בעלי ב- 13.3.15. כעבור שבוע בערך היה לי דימום קליל ביותר של מס׳ שעות בודדות. עשיתי בדיקת הריון ביתית ב- 25.3.15 והתשובה הייתה שלילית. ביצעתי בדיקה נוספת ב- 30.3.15 והתשובה הייתה חיובית. ב- 1.4.15 ביצעתי בדיקת דם והבטא הייתה 790. היום הייתי בבדיקת אולטרסאונד ראשונה, ראו שק הריון ושק חלמון אך זהו זה. הרופא אמר שאו שההריון צעיר ממה שאני חושבת (אמרתי לו שבוע 7 + 2 ימים) אך שאם אני מתעקשת שקיימנו יחסי מין פעם אחת בלבד במשך כל החודש (ב- 13.3.15) אז 99 אחוז שההריון לא תקין. סיכמנו שאחזור אליו עוד 10 ימים לבדיקה נוספת. רציתי לשאול- ואשמח לתשובה כנה ואמיתית- האם יכול להיות שהפגישה בין הזרע לביצית נעשתה לאחר 3-5 ימים כך ששבוע ההריון שלי הוא למעשה 6 (+4 או +6) ושזה פשוט באמת מוקדם מידי? או שרוב הסיכויים שההריון אכן לא תקין? חשוב לי לומר שהוא לא אמר מילה על קוטב עוברי וגם לא שאלתי. בנוסף, הוא לא אמר לי מה גיל ההריון לדעתו. בקיצור- הוא לא היה נראה אופטימי. אשמח לצרף לך תמונה של תצלום האולטרסאונד אם זה אפשרי. תודה רבה!!

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • עדכון
  • מגי
  • 19/04/2015 20:02
  • מגי שלום , מומלץ לחזור על הבדיקה 1-2 שבוע,ניתן לעקוב אחר עקומת HCG בדם (עליה של כ70% ב48 ש) פני לרופא מטפל להמשך מעקב וברור ד"ר בולדס שקיפות.סקירת מערכות .יעוץ רפואי. 1-700-70-70-15

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • תודה. המשך...
  • מגי
  • 21/04/2015 16:34
  • שלום, בהמשך לשאלתי על האולטרסאונד שביצעתי לפני יומיים- עשיתי היום בדיקת דם והבטא יצאה 97,268. האם זה אומר משהו על תקינות ההריון? איזה שבוע זה? יכול להיות שהכל מתפתח כרגיל רק ללא עובר ולכן הבטא ממשיכה לעלות? תודה רבה

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • דופלר אגן
  • סיגל
  • 18/04/2015 19:10
  • שלום, אני בת 47, מחזור לא סדיר, יש לי ברחם 3 מיומות גדולות תת סירוזיות וציסטות בשחלות, בשלב זה אני במעקב, קבעתי תור לבדיקת דופלר אגן והבדיקה יוצאת לי כ 10 ימים אחרי המחזור, האם לדחות את הבדיקה ולעשות אותה בשבוע שאחרי המחזור? ולמה מומלץ לעשות את הבדיקה בשבוע שאחרי המחזור? תודה רבה

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • לדעתי כדי להדגים זרימת דם בשרירנים אין משמעות למועד המחזור . למעקב הציסטה שחלתית יש עדיפות לבצע בסוף מחזור הוסת כדי להבדילם מזקיק המתפתח פני לרופא מטפל להמשך מעקב וברור ד"ר בולדס שקיפות.סקירת מערכות .יעוץ רפואי. 1-700-70-70-15

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
לעמוד הפורום






רופאים/מטפלים בתחום
ד"ר רמי מושונוב ד"ר רמי מושונוב
מנהל תחום גינקולוגיה באסותא מרכזים רפואיים, מנהל מחלקת נשים באסותא רמת החיל...קרא עוד
פרופ' דרור מאירוב פרופ' דרור מאירוב
מומחה לפוריות והשתלה חוץ גופית....קרא עוד

יש לך שאלה?

בריאות זה אינפומד – אתר רפואה המקיף בישראל