כיב עיכולי (Peptic Ulcer Disease)

ראשי
אבחון ובדיקות
מניעה וטיפול

תאור

כיב עיכולי (אולקוס) הוא פצע אשר הנוטה להופיע בציפוי הפנימי של דופן הקיבה או ברום המעי הדק (תריסריון). הוא מתפתח כאשר ציפוי המגן של הקיבה או המעי נפגם. כתוצאה מן הפגיעה בציפוי, מיצי העיכול יכולים לגרום להופעתו של פצע בדופן הקיבה או המעי. מיצי הקיבה החומציים, המכילים בתוכם חומצת מלח ואנזימים המכונים פפסין (pepsin), יכולים לגרום לפגיעה גם באזור צינור העיכול (הוושט). הוושט הוא הצינור היורד מחלל הפה אל עבר הקיבה שלך.

כיום, בניגוד לימים עברו, אולקוס אינו הכרח המציאות, והם לא מצב רפואי שבני אדם החולים בהם צריכים להתרגל לחיות במחיצתם במשך שארית ימי חייהם. טיפול תרופתי הולם גורם להחלמה במרבית במקרים של אולקוס , והוא מסייעים להקלה מיידית על התסמינים.

אולקוס הנוצר בחלל הקיבה מכונים כיבי קיבה. כיבים הנוצרים ברום המעי הדק, בתריסריון, מכונים כיבי תריסריון.

תרופות לטיפול באולקוס:
אומפרדקס

סימפטומים


בדרך כלל אולקוס מופיע בליווי התסמינים הבאים:

·        
תחושת בעירה, צריבה וכאבים באזור הנמצא בין הטבור ועצם החזה. חלק מן החולים מתלוננים על הופעתם של כאבי גב. הכאב יכול להימשך על פי דקות מספר אך יכול להימשך גם מספר שעות, והוא יכול להופיע לסירוגין על פני שבועות מספר.
·         בדרך כלל נעלם הכאב לפרק זמן מסוים כאשר נוטלים נוגדי או מפחיתי חומציות.
·         אובן התיאבון וירידה במשקל.
·         תחושת נפיחות או בחילה לאחר האוכל.
·         הקאות.
·         הקאות בליווי דם או חומר אשר דומה למשקעים של קפה.
·         יציאות שחורות הדומות לזפת או יציאות בעלות פסים כהים של דם.

סיבות וגורמי סיכון

ישנם שני גורמים עיקריים להופעתו של אולקוס, והם:

·        
זיהום הנוצר כתוצאה מחיידק ההלִיקוֹ‏בַּ‏קטר פּ‏ילוֹרַי. 
·         שימוש בתרופות נוגדי דלקת שאינן על בסיסי סטרואידים

חיידק ההלִיקוֹ‏בַּ‏קטר פּ‏ילוֹרַי ותרופות נוגדי דלקת שאינן על בסיסי סטרואידים מפרקות את הרירית המגנה על הדופן הפנימית של מערכת העיכול. הרירית מונעת ממיצי העיכול לפגוע בקיבה ובמעי.




פורום גסטרואנטרולוגיה מבוגרים וילדים

ד"ר אייל גל

ד"ר אייל גל
ד"ר אייל גל רופא בכיר, מנהל השירות למחלות המעי הדק במרכז הרפואי רבין, בי"ח בילינסון. אחראי על בדיקת הקפסולה האנדוסקופית במרכז רפואי רבין. אחראי על הסטודנטים במכון. מומחה באנדוסקופיה מתקדמת כולל עוד...

ד"ר יורם רוזנבך

ד"ר יורם רוזנבך
ד"ר יורם רוזנבך נמנה עם צוות מייסדי המכון לגסטרואנטרולוגיה במרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל.עד פרישתו לגמלאות כיהן כסגן מנהל המכון. בשנת 2010 זכה בפרס העובד המצטיין עוד...

  • הודעה
  • מחבר
  • תאריך / שעה
  • כאבי בטן
  • בוקי
  • 18/04/2015 13:44
  • מחיידק קולסדריום (בדיקת צואה חיובית לזיהום מקולסדריום) כתוצאה מנטילת זינט שכלל שילשולים בארבעה ימים ראשונים עם רירית ודם וכאבי בטן באזור מרכז בטן מתחת לטבור באופי צורב כמו פצע.בקורת פעמים אצל רופאת משפחה בטן רכה. נלקח פאגל לשבוע 3. שבועות ללא שלשולים ללא רירי ללא דם שבועים אחרי פאגל אתמול חזרתי על בדיקת זיהום מחידק קולסדריום יצא שלילי. כמו כן ממתין לתרבית צואה חוזרת הקודמת יצאה ללא פתוגנים. בדיאטה דלת שארית במעקב דיאטנית אמרה להוסיף לאט אנשור פלוס. נקבע לי תור לגסטרונלוג ב. 12/5/15 כמעט עוד חודש. אני נורא בחרדה וצריך מסר הרגעה שזה לא מחלת מעי רצינית כמו קוליטיס או אחר.מספר שאלות 1)כיוון שלא חוויתי את כאב הבטן לפני האנביוטיקה וכיוון שהתגלה בבדיקה זיהום כתוצאה מאנטיביוטיקה. האם כאב בטן שעדין חווה למרות שזיהום עבר עדין מזה הוא שיתכן שמשהו אחר אם אפשר להסביר אם זה מזה אז למה בעצם מרגיש צריבה . 2)האם בסיטואציה כזו שעדין כואב זה זמן מתאים לבצע בדיקת דם סמוי שלחו לי הבדיקה בשגרה ערכה ועוד לא בצעתי בגלל כל הספור. 3)אני רואה את הדיאטנית רק בסוף חודש האם למרות שזהום עבר עדין צריך להמשיך בדיאטת דלת שארית מחשש לאיזו דלקת במעי למרות שלא אובחן. וזו רק השערה. 4) בשל הדיאטה חסרים מרכיבים של ברזל וכו הופנתי גם לבדיקות דם האם זה יהיה נכון לבצעם כעת כי יתכן שהתזונה החסרה תשפיע על התוצאות או להמתין עד שאחזור לתזונה מלאה.

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • הליקובקטור פילורי ודלקת התוספתן
  • עמיר
  • 18/04/2015 09:23
  • שלום. אני בן 32, בריא בד"כ. 1. לפני כשבוע ביצעתי בדיקת נשיפה עם התוצאה: H.pylori(UBT-C13) 92.31 (positive) (לא מצויין טווח נורמה). לאחר התחלת הטיפול המשולש (אומפרזול 20mg, מוקסיפן 1000mg, קארין 500mg כולם פעמיים ביום) במשך יום, עברתי ניתוח לכריתת התוספתן במצב של peri-appendiceal abscess. בגלל הניתוח, בשלב כלשהו הפסקתי את האנטיביוטיקות לטובת אנטיביוטיקה אחרת, Metronidazole דרך הוריד ואח"כ התחלתי מחדש את הטיפול המשולש אך במקום המוקסיפן הועברתי ל-Augmentin 850mg כדי שיכסה גם סיבוך אפשרי מהניתוח. כרגע אני בערך באמצע של עשרת ימי הטיפול, והשאלה שלי היא: האם להמשיך את הטיפול המשולש עם Augmentin או לעבור למוקסיפן? 2. במסגרת בירור של מעי רגיז (ממש לא משהו רציני) ביצעתי משהו בין סיגמואידוסקופיה לקולונוסקופיה לפני בערך 13 שנים והיה תקין. האם בעקבות דלקת התוספתן כדאי שאבצע קולונוסקופיה? תודה רבה!

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • שאלה נוספת
  • עמיר
  • 18/04/2015 09:28
  • דלקת בקיבה
  • קרין
  • 17/04/2015 16:22
  • שלום ד״ר מזה שבועיים בהתחלה היו לי שלשולים וצמרמורות וחוסר תיאבון. בהתחלה הרופא חשב שזה וירוס ונתן לי רק קלבטן. עכשיו התברר שיש לי דלקת בגלל שיש לי כאבים בקיבה, צמרמורת ( בלי חום והקאות) וירדתי 2 קילו במשך שבועיים. אני קצת פוחדת ולא רוצה לרדת במשקל( מנסה ביום לנשנש ולשתות הרבה). הרופא רשם לי אנטיביוטיקה. שאלתי היא : האם עכשיו זה יתחיל להסתדר והתיאבון יחזור ? יש מה לדאוג לגבי המשקל? תודה

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
לעמוד הפורום






רופאים/מטפלים בתחום
ד"ר מרקוס יעקובוביץ ד"ר מרקוס יעקובוביץ
רופא בכיר במכון למחלות דרכי העיכול והכבד במרכז הרפואי ת"א...קרא עוד
ד"ר אייל גל ד"ר אייל גל
מנהל השירות למחלות המעי הדק במרכז הרפואי רבין...קרא עוד

יש לך שאלה?

בריאות זה אינפומד – אתר רפואה המקיף בישראל