דלג לתוכן

הרפס

הרפס של אברי המין | Herpes
המומחים של Infomed מסבירים:

 

הרפס המכונה נגיף השלבקת הפשוטה (הרפס סימפלקס), מכיל DNA וכולל שני סוגים: נגיף השלבקת מסוג 1 (הרפס סימפלקס מסוג 1, HSV-1) ונגיף השלבקת מסוג 2 (הרפס סימפלקס מסוג 2, HSV-2). הווירוסים דומים אך לא זהים אנטיגנית, ונבדלים בתבנית הצמיחה בתרבית תאים, באפידמיולוגיה ובביטוים הקליני. האדם הוא המאכסן היחיד של וירוס הרפס. מהלך המחלה לאחר ההידבקות דומה, ללא קשר לסוג או למיקום האנטומי.

איך נדבקים בהרפס? 

ההידבקות בהרפס סימפלקס מתרחשת בעקבות מגע בין ריריות, מגע בין עור לרירית  או במגע בין עור נגוע לעור בריא. לעיתים ניתן להידבק בהרפס סימפלקס באמצעות מגע לא ישיר של הנגיף עם העור/רירית, כמו למשל באמצעות שתייה מכוס נגועה. 
 
קראו עוד:  תמיד חוזר – האם אפשר להיפטר מהרפס?

הזיהום בראשיתו יכול להיות תסמיני, תלוי בכמות הנגיפים שהועברו בהדבקה. לרוב הכמות המועברת קטנה ולכן רוב הזיהומים ההתחלתיים הם ללא תסמינים והנבדק אינו מודע לכך שנדבק. לאחר הזיהום הראשוני, מהגר הנגיף אל הגנגליונים (בסיס תא העצב), עובר למצב רדום ונותר שם למשך שנים, לעיתים אף לכל החיים.

גירויים שונים כגון זיהום אחר, חבלה או חיכוך, קרינה על-סגול (חשיפה לשמש), מחזור חודשי, חולשה של המערכת החיסונית כתוצאה משימוש בתרופות כמו סטרואידים או כימותרפיה, או כתוצאה מזיהומים כמו איידס, ואולי גם מצב של סטרס רגשי, עייפות או שינויים הורמונליים, יכולים לעורר את הנגיף. הנגיף משתפעל ונע בחזרה לשטחי העור והרירית המעוצבבים על ידי אותם עצבים. הפרשת הנגיף על פני העור או הריריות בעקבות שפעולו, יכולה להיות תסמינית או בלתי תסמינית, אך בשני המקרים המחלה מדבקת.

נגיף ההרפס סימפלקס יכול לזהם כל אזור אנטומי בגוף, אבל הזיהום שכיח יותר בשני מוקדים: 

• הרפס באזור הפה - המזהם הוא לרוב הרפס סימפלקס מסוג 1, המוכר בצורה של הרפס בשפתיים.

• הרפס באיברי המין - שם הוירוס הוא לרוב הרפס סימפלקס מסוג 2. לאחרונה הרפס סימפלקס מסוג 1 שכיח יותר באזור זה.

  • הרפס תסמינים

     

    זיהום התחלתי של הרפס סימפלקס הכולל תסמינים יכול להיות קשה יותר מאשר האירועים הנשנים שעוצמת ביטויים ושכיחותם פוחתת עם הזמן. במהלך ההתקף הראשון, יתכנו תסמינים הדומים לשפעת, כמו כאבי ראש, כאבים בשרירים וחום. בנוסף עלולה להופיע גם נפיחות בבלוטות לימפה אזוריות.

    הרפס בפה ובלוע

    הידבקות בהרפס זה מלווה בדרך כלל בשלפוחיות, כיבים ודלקת חניכיים. באירועים הנשנים הנגעים מופיעים בצורה קלה יותר כפצע בשפתיים או פצעים סביב הפה.

    שלבקת של איברי המין 

    ההידבקות היא בנגע מיני (כולל אוראלי-גניטלי–פה-איברי מין), ולרוב התסמין הראשון של הרפס גניטלי הוא כאב או גרד, המתחיל מספר שבועות לאחר קיום יחסי מין עם בן זוג הלוקה בזיהום. לאחר מספר ימים עלולות להופיע גבשושיות אדומות קטנות או שלפוחיות. לאחר מכן הן מתבקעות והופכות לפצעים פתוחים, שדולפים או מדממים. בסופו של דבר הפצעים מגלידים ומחלימים. מתן השתן עלול להיות מלווה בכאב בתקופה בה מופיעים הפצעים. כמו כן ייתכנו כאב ורגישות באזור איברי המין עד שהזיהום יחלוף. אצל נשים הפצעים יכולים להופיע באזור הנרתיק, באזור החיצוני של איברי המין, בישבן, בפי הטבעת או בצוואר הרחם. אצל גברים הפצעים יכולים להופיע על הפין, האשכים, הישבן, פי הטבעת, הירך או בתוך השופכה (צינור המחבר בין שלפוחית השתן לפין).

    באירועים הנשנים, התסמינים מצומצמים יותר בהיקפם ובפרק הזמן שהם נמשכים, ושכיחים יותר כשהגורם הוא הרפס סימפלקס מסוג 2. חזרת הרפס גניטלי משתנה מאדם לאדם, כך שהתסמינים עלולים להופיע שוב ושוב במשך שנים, עד 40 שנה מההתקף הראשון. יש אנשים שחווים מספר רב של התקפים מידי שנה, אולם אצל חולים רבים תדירות ההתקפים יורדת במשך הזמן. בדרך כלל, ההתקף הראשון הוא הקשה ביותר, אך יש אנשים שאינם חווים התקף נוסף לעולם.

המומחים שלנו לעור ומין ואורולוגיה

יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
ד"ר אוהד ברוכין
5.0
( 150 חוות דעת )
"דר ברוכין מקצועי , סבלני ואנושי ."
קראו עליי עודלקביעת תור
יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
ד"ר נסיה לנג פרנקו
4.9
( 43 חוות דעת )
"ד"ר נסיה לנג היא רופאה מדהימה, מקצועית ומלאת רגישות. אני נוסעת אליה מרחוק כי אין כמוהה- שילוב של מקצועיות שיא ואנושיות מדהימה. תודה על האפשרות להיות מטופלת שלה."
קראו עליי עוד
לכל המומחים שלנו לעור ומין ואורולוגיה>

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

מאמרים בנושא הרפס

לא רק איידס: מחלות מין נפוצות שכדאי להכיר
לא רק איידס: מחלות מין נפוצות שכדאי להכיר
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 01/12/2020

כמדי שנה, ביום האיידס הבינלאומי מפרסם משרד הבריאות מידע על התחלואה והתמותה מהמחלה בישראל. אך איידס אינה המחלה היחיד... לכתבה המלאה

משתמשים במי פה? מחקר חדש טוען שזה עשוי להפחית את הסיכוי לחלות בקורונה
משתמשים במי פה? מחקר חדש טוען שזה עשוי להפחית את הסיכוי לחלות בקורונה
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 16/11/2020

לא יכולים לפתוח את הבוקר מבלי לגרגר מי פה? נראה שהקרובים לכם עשויים להרוויח מההרגל. מחקר חדש מצא כי שטיפות פה עשויו... לכתבה המלאה

שאלות מתוך פורום מחלות עור

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו