רגישות ללקטוז (Lactose Intolerance)

ראשי
אבחון ובדיקות
מניעה וטיפול
שאלות ותשובות

תאור

רגישות ללקטוז (אלרגיה לחלב) משמעותה שהגוף לא מסוגל לעכל את סוכר החלב, סוכר טבעי אשר נמצא בחלב ומצרי חלב למיניהם.

כאשר לקטוז עובר דרך המעי הגס, בלא שעבר כראוי את תהליך העיכול, הוא עלול לגרום להופעתן של תופעות לוואי בלתי נעימות כגון: גזים, כאבי בטן ותחושת נפיחות בבטן. ישנם בני אדם שיש להם רגישות ללקטוז שאינם מסוגלים לצרוך כלל מוצרי חלב, בעוד שאחרים יכולים לאכול ולשתות כמויות קטנות של מוצרי חלב בלא בעיות מיוחדות.

מחלת רגישות ללקטוז, אלרגיה לחלב, Lactose Intolerance



רגישות ללקטוז נפוצה מאוד בקרב בני אדם מבוגרים. הרגישות ללקטוז נפוצה יותר אצל אמריקנים בעלי עור כהה, ואצל בני אדם ממוצא אסיאתי, אפריקני ובני אדם שמוצאם מאמריקה הדרומית, מאשר אצל בני אדם ממוצא אירופאי.

אחד האתגרים העומדים בפני בני אדם אשר יש להם רגישות לחלב הוא כיצד לתכנן את התזונה שלהם מבלי לגרום לעצמם תופעות לוואי בלתי נעימות, ובו בזמן לצרוך כמות מספקת של סידן בדם בכדי לשמור על בריאות וחוזק העצמות.


סימפטומים


התסמינים אשר מצביעים על רגישות לחלביכולים לנוע מהיותם קלים מאוד ועד לחמורים, תלוי בכמות אנזים הלקטאז שגופך מייצר. התסמינים מתחילים להופיע בדרך כלל כ- 30 דקות עד שעתיים לאחר שאכלת או שתית מוצרי חלב. 

במידה ואתה סובל מרגישות ללקטוז (מאלרגיה לחלב), התסמינים יכולים לכלול בין השאר:

·         
תחושת נפיחות בבטן 
·          כאבי בטן או עוויות 
·          קולות גרגור או קרקור בקיבה 
·          גזים 
·         
צואה דלילה או שלשול 
·          הקאות

חלק מבני האדם אשר סובלים מגזים, כאבי בטן, תחושת נפיחות בבטן או שלשולים עלולים לחשוד כי הם סובלים מתופעה של רגישות ללקטוז (אלרגיה ללקטוז). הדרך הטובה ביותר לוודא זאת היא להימנע לפרק זמן מסוים מצריכת מוצרי חלב, ולבחון האם התסמינים הללו נעלמים. במידה והם אכן נעלמים, יש לנסות ולצרוך כמויות קטנות של מוצרי חלב ולבחון האם התסמינים חוזרים.

במידה וקרה פעם שחשת שלא בטוב לאחר שתיית כוס חלב, סביר להניח כי הבעיה לא טמונה ברגישות שלך ללקטוז. אולם במידה ואתה חש שלא בטוב בכל פעם שאתה שותה חלב, אוכל גלידה, או מוצרי חלב אחרים, סביר להניח שאתה אכן סובל מרגישות ללקטוז.לעיתים בני אדם אשר מעולם לא סבלו מתופעות לוואי כאשר צרכו מוצרי חלב, יכולים לפתח לפתע רגישות ללקטוז. תרחיש זה נפוץ יותר ככל שאתה מתבגר. במידה ואתה חושד כי אתה סובל מתופעה של רגישות ללקטוז, פנה רופא המטפל בך. הרופא יוכל לוודא האם התסמינים שלך נובעים מעובדת היותך רגיש ללקטוז, או כתוצאה מגורמים אחרים.

סיבות וגורמי סיכון

רגישות ללקטוז (אלרגיה ללקטוז) מתפתחת כאשר המעי הדק אינו מייצר כמויות מספיקות של אנזים אשר מכונה לקטאז. הגוף שלך זקוק ללקאטז על מנת לפרק או לעכל את הסוכרים המצויים במוצרי החלב.

אלרגיה לחלב היא בדרך כלל תורשתית, והתסמינים הראשונים לכך מתפתחים בדרך כלל אצל בני נוער או בגיל הבגרות. מרבית בני האדם אשר סובלים מסוג זה של רגישות ללקטוז יכולים לצרוך כמויות קטנות של מוצרי חלב בלא לפתח תופעות לוואי כלשהם.

לעיתים המעי הדק מפסיק לייצר את אנזים הלקטאז בעקבות מחלה, כגון שפעת הקיבה, או כתוצאה ממחלה ארוכת טווח, כגון סיסטיק פיברוזיס, או בעקבות ניתוח אשר בו הוסר חלק מן המעי הדק. במקרים אלה הבעיה יכולה להיות על בסיס קבוע או חולף.

במקרים נדירים במיוחד,נולדים עם רגישות ללקטוז. בן אדם אשר סובל מרגישות ללקטוז שהיא מולדת לא יוכל לצרוך מוצרי חלב כלל.

לעיתים פגים סובלים מרגישות זמנית ללקטוז מכיוון שגופם לא מסוגל עדיין לייצר את אנזים הלקטאז. לאחר שגוף התינוק מתחיל לייצר את האנזים, הרגישות ללקטוז חולפת בדרך כלל.





פורום גסטרואנטרולוגיה מבוגרים וילדים

ד"ר אייל גל

ד"ר אייל גל
ד"ר אייל גל רופא בכיר, מנהל השירות למחלות המעי הדק במרכז הרפואי רבין, בי"ח בילינסון. אחראי על בדיקת הקפסולה האנדוסקופית במרכז רפואי רבין. אחראי על הסטודנטים במכון. מומחה באנדוסקופיה מתקדמת כולל עוד...

  • הודעה
  • מחבר
  • תאריך / שעה
  • קרקוקים בבטן
  • גלי
  • 25/05/2017 15:41
  • שלום.לפני כמה שבועות עשיתי סיטי בטן ואגן. לאחר מזה התחילו לי קרקורים נוראים בבטן גם כשאני לא רעבה. זה לא הקרקורים ורעשים חזקים בלבד אלא גם תחושה מאוד לא נעימה בבטן וקצת כאבים. למה זה יכול להיות קשור? האם אפשר לטפל אישהו בזה? תודה רבה מראש על התשובה

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • בדיקות צואה
  • תמי
  • 25/05/2017 09:28
  • גסטרוסוקופיה בן חמישיפ
  • יעקב
  • 25/05/2017 09:07
  • שלום רב בבדיקת גסטרוסוקפיה לאחר טיפול משולש לחיידק להלן ממצאים ואבחנה מיקרוסקופית קטע ריקמה בקוטר 0.2 ס"מ active chronic nonspecific gastritis with reactive changes אני מרגיש ממש טוב כרגע מה אומרת התוצאה ? שותה פרוביוטיקה ומיץ כרוב תודה רבה

  • + הוסף תגובה
  • הדפס

  מאמרים לפי נושא רגישות ללקטוז

    
משחר ילדותנו, חינכו אותנו כי חלב הוא בריא ביותר. פירמידות המזון המוצגות בארץ, בארצות הברית ובאירופה כוללות כולן את מוצרי החלב כמזון חיוני וכמקור לסידן ולחומרים מזינים נוספים. אולם בשנים האחרונות הולכת...
חושדים שמערכת היחסים שלכם עם מוצרי חלב עלתה על שרטון? מרגישים כאבי בטן אחרי ההפוך של הבוקר ובחילה אחרי טוסט עם גבינה בערב? אתם לא לבד. יותר ויותר אנשים מגלים שאולי כדאי להם לוותר על מוצרי חלב למען "של...
האם טבעונים נהנים יותר? תחליפי בשר, כגון שניצל תירס ו"פטרייה-בורגר" כבר מזמן הפכו לנחלת הכלל. אך מתברר שגם למוצרי החלב, שהם הכוכב של החג התורן, יש תחליפים שלא יגרמו לכם להרגיש בחסרונו של הלקטוז. הנה 8...
כל כך הרבה דברים כבר נאמרו על חלב ומוצריו, אבל מה באמת נכון? בעזרת ענבל דרוקר, דיאטנית קלינית במרכז הספורט באוניברסיטת תל-אביב, ניפצנו וגם אישרנו 11 מיתוסים מוכרים בנושא:1. כדאי לצרוך רק מוצרי חלב דלי...

רופאים בתחום
פרופ' אתי גרנות פרופ' אתי גרנות
יועצת – על ברפואת ילדים בשרותי בריאות כללית מחוז... קרא עוד
פרופ' פבל קרוגליאק פרופ' פבל קרוגליאק
מנהל היח' לאנדוסקופיה בסורוקה באר שבע קרא עוד
הכי נצפים
דורבן: מהו הטיפול שישים סוף לכאב?

דורבן: מהו הטיפול שישים סוף לכאב?

להמשך קריאה >>
נתפס לכם הגב? אולי ההסבר לכך נעוץ "באפקט הבצק"

נתפס לכם הגב? אולי ההסבר לכך נעוץ "באפקט הבצק"

להמשך קריאה >>
"בדיקת זרע אחת פשוטה העניקה לנו משפחה"

"בדיקת זרע אחת פשוטה העניקה לנו משפחה"

להמשך קריאה >>

בריאות זה אינפומד – אתר רפואה המקיף בישראל