x סגור

רגישות ללקטוז (Lactose Intolerance)

ראשי
אבחון ובדיקות
מניעה וטיפול

תאור

רגישות ללקטוז משמעותה שהגוף לא מסוגל לעכל את סוכר החלב, סוכר טבעי אשר נמצא בחלב ומצרי חלב למיניהם.

כאשר לקטוז עובר דרך המעי הגס, בלא שעבר כראוי את תהליך העיכול, הוא עלול לגרום להופעתן של תופעות לוואי בלתי נעימות כגון: גזים, כאבי בטן ותחושת נפיחות בבטן. ישנם בני אדם שיש להם רגישות ללקטוז שאינם מסוגלים לצרוך כלל מוצרי חלב, בעוד שאחרים יכולים לאכול ולשתות כמויות קטנות של מוצרי חלב בלא בעיות מיוחדות.

רגישות ללקטוז נפוצה מאוד בקרב בני אדם מבוגרים. הרגישות ללקטוז נפוצה יותר אצל אמריקנים בעלי עור כהה, ואצל בני אדם ממוצא אסיאתי, אפריקני ובני אדם שמוצאם מאמריקה הדרומית, מאשר אצל בני אדם ממוצא אירופאי.

אחד האתגרים העומדים בפני בני אדם אשר יש להם רגישות לחלב הוא כיצד לתכנן את התזונה שלהם מבלי לגרום לעצמם תופעות לוואי בלתי נעימות, ובו בזמן לצרוך כמות מספקת של סידן בדם בכדי לשמור על בריאות וחוזק העצמות.

סימפטומים


התסמינים אשר מצביעים על רגישות לחלביכולים לנוע מהיותם קלים מאוד ועד לחמורים, תלוי בכמות אנזים הלקטאז שגופך מייצר. התסמינים מתחילים להופיע בדרך כלל כ- 30 דקות עד שעתיים לאחר שאכלת או שתית מוצרי חלב. 

במידה ואתה סובל מרגישות ללקטוז, התסמינים יכולים לכלול בין השאר:

·         
תחושת נפיחות בבטן 
·          כאבי בטן או עוויות 
·          קולות גרגור או קרקור בקיבה 
·          גזים 
·         
צואה דלילה או שלשול 
·          הקאות

חלק מבני האדם אשר סובלים מגזים, כאבי בטן, תחושת נפיחות בבטן או שלשולים עלולים לחשוד כי הם סובלים מתופעה של רגישות ללקטוז. הדרך הטובה ביותר לוודא זאת היא להימנע לפרק זמן מסוים מצריכת מוצרי חלב, ולבחון האם התסמינים הללו נעלמים. במידה והם אכן נעלמים, יש לנסות ולצרוך כמויות קטנות של מוצרי חלב ולבחון האם התסמינים חוזרים.

במידה וקרה פעם שחשת שלא בטוב לאחר שתיית כוס חלב, סביר להניח כי הבעיה לא טמונה ברגישות שלך ללקטוז. אולם במידה ואתה חש שלא בטוב בכל פעם שאתה שותה חלב, אוכל גלידה, או מוצרי חלב אחרים, סביר להניח שאתה אכן סובל מרגישות ללקטוז.

לעיתים בני אדם אשר מעולם לא סבלו מתופעות לוואי כאשר צרכו מוצרי חלב, יכולים לפתח לפתע רגישות ללקטוז. תרחיש זה נפוץ יותר ככל שאתה מתבגר. במידה ואתה חושד כי אתה סובל מתופעה של רגישות ללקטוז, פנה רופא המטפל בך. הרופא יוכל לוודא האם התסמינים שלך נובעים מעובדת היותך רגיש ללקטוז, או כתוצאה מגורמים אחרים.
 

סיבות וגורמי סיכון

רגישות ללקטוז מתפתחת כאשר המעי הדק אינו מייצר כמויות מספיקות של אנזים אשר מכונה לקטאז. הגוף שלך זקוק ללקאטז על מנת לפרק או לעכל את הסוכרים המצויים במוצרי החלב.

רגישות לחלב לקטוז היא בדרך כלל תורשתית, והתסמינים הראשונים לכך מתפתחים בדרך כלל אצל בני נוער או בגיל הבגרות. מרבית בני האדם אשר סובלים מסוג זה של רגישות ללקטוז יכולים לצרוך כמויות קטנות של מוצרי חלב בלא לפתח תופעות לוואי כלשהם.

לעיתים המעי הדק מפסיק לייצר את אנזים הלקטאז בעקבות מחלה, כגון שפעת הקיבה, או כתוצאה ממחלה ארוכת טווח, כגון סיסטיק פיברוזיס, או בעקבות ניתוח אשר בו הוסר חלק מן המעי הדק. במקרים אלה הבעיה יכולה להיות על בסיס קבוע או חולף.

במקרים נדירים במיוחד,נולדים עם רגישות ללקטוז. בן אדם אשר סובל מרגישות ללקטוז שהיא מולדת לא יוכל לצרוך מוצרי חלב כלל.

לעיתים פגים סובלים מרגישות זמנית ללקטוז מכיוון שגופם לא מסוגל עדיין לייצר את אנזים הלקטאז. לאחר שגוף התינוק מתחיל לייצר את האנזים, הרגישות ללקטוז חולפת בדרך כלל.





פורום גסטרואנטרולוגיה מבוגרים וילדים

ד"ר אייל גל

ד"ר אייל גל
רופא בכיר, מנהל השירות למחלות המעי הדק במרכז הרפואי רבין, בי"ח בילינסון. אחראי על בדיקת הקפסולה האנדוסקופית במרכז רפואי רבין. אחראי על הסטודנטים במכון. מומחה באנדוסקופיה מתקדמת כולל עוד...

ד"ר יורם רוזנבך

ד"ר יורם רוזנבך
ד״ר יורם רוזנבך נמנה עם צוות מייסדי המכון לגסטרואנטרולוגיה במרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל.עד פרישתו לגמלאות כיהן כסגן מנהל המכון. בשנת 2010 זכה בפרס העובד המצטיין של מנכ״ל ביה״ח ופרס המנכ״ל של עוד...

  • הודעה
  • מחבר
  • תאריך / שעה
  • גוף זר רדיו אופקי
  • אוריאל
  • 24/10/2014 00:46
  • שלום

    בבדיקת CT אגן שבוצעה לצורך הדמיית העצם, נמצא דרך אגב גוף זר במעי:

    "במעי ברביע ימני תחתון, בצקום או במעי דק דיסטלי מודגם גוף זר רדיואופקי בחלקו של 1.9*0.6 ס"מ בעל טיב לא ברור - האם שן? "

    מה זה גוף זר רדיואופקי? והאם זה משהו שדורש בירור או טיפול או שאמור לצאת לבד מהגוף?
    זה עלול (או היה) עלול לגרום לנזק כלשהו?

    תודה

  • הוסף תגובה פתיחה בעמוד נפרד
  • הדפס
  • גסטרוסטום אנדוסקופי
  • יעל
  • 24/10/2014 00:20
  • שלום

    איזה רופא מבצע את הפרוצדורה הזו? כירורג? גסטרו?
    זה נעשה בהרדמה כללית? טשטוש?
    כמה זמן זה לוקח? והאם נדרש אשפוז במקרה של חולה מבוגר?
    מבחינת הסיכון לאספירציות, מה הייתרונות (או החסרונות אם ישנן) של זה מול האכלה בזונדה?

    ושאלה לסיום, קראתי בכמה מקומות את המשפט הבא שקצת הפתיע אותי:

    "חד עם זאת, נמצא כי באוכלוסיות מטופלים מסוימות השימוש בצינור הזנה אינו אמצעי יעיל, המשנה את מהלך המחלה. כך, אצל חולי שיטיון מתקדם (דמנציה) נמצא כי קיים שיעור תמותה גבוה מאד, בממוצע של 33% מן המטופלים, ב-30 הימים הראשונים לאחר החדרת הגסטרוסטום. הגורמים העיקריים המנבאים את שיעור התמותה הם גיל (מעל 75 שנה), אשפוז בעקבות מחלה חריפה, אספירציה (שאיפת חלקי מזון לריאות), דלקת ראות ודלקת בדרכי השתן. "

    האם זה מסוכן יותר מאשר זונדה? ? ? מדוע?

    תודה

  • הוסף תגובה פתיחה בעמוד נפרד
  • הדפס
  • דם סמוי
  • ורד
  • 23/10/2014 15:25
  • שלום, לדודה שלי גילו דם סמוי בצואה. כשרצתה לקבוע תור לקולונוסקופיה, נאמר לה שאין תורים עד סוף שנה אזרחית וביקשו להתקשר בינואר. זה אומר המתנה של 3-4 חודשים. השאלה שלי- האם יש אפשרות לבצע בדיקה באופן פרטי ובאיזה מכון בעמק יזרעאל???
    תודה רבה

  • הוסף תגובה פתיחה בעמוד נפרד
  • הדפס
לעמוד הפורום






רופאים/מטפלים בתחום
ד"ר אייל גל ד"ר אייל גל
מנהל השירות למחלות ה...קרא עוד
ד"ר חורחה שמואל דלגדו ד"ר חורחה שמואל דלגדו
מנהל המכון לגסטרואנט...קרא עוד

שאל אותנו שאלה
בריאות זה אינפומד – אתר רפואה המקיף בישראל