דלג לתוכן

בדיקת ביופסיה שד (Breast Biopsy)

3 דקות קריאה

ביופסיה שד הינה בדיקה פולשנית, בה לוקחים דגימה מרקמת השד, על מנת לבחון אותה בצורה קרובה. 

לרוב מציעים לערוך ביופסיה שד, כאשר בדיקות קודמות העלו חשש, כי קיימת בעיה כלשהי בשד (למשל גילוי גוש במישוש או בבדיקת ממוגרפיה), ולא ניתן להגיע לאבחנה מדויקת בדרכים לא פולשניות.
 
ישנן מספר דרכים לבצע ביופסיה בשד, אם ע"י חיתוך רקמה ע"י מחט (Core needle biopsy) או ע"י שאיבת תאים במחט (Fine needle aspiration). ישנה גם אפשרות לחיתוך פיסת רקמה תוך כדי ניתוח (open biopsy), אך זה לא המצב השכיח.

אוכלוסיות בסיכון

על חולי לב וריאות, ונשים בהריון, ליידע על כך את הרופא לפני הבדיקה. בנוסף, יש ליידעו על לקיחת תרופות מסוג מדללי דם (יתכן כי הנבדק יתבקש להחליף תרופה בימים הקודמים לבדיקה), וכן אלרגיות לתרופות. 

ביופסיה בשד אינה מומלצת כלל לסובלים מהפרעות קרישה ודימומים. 

לצורך ביצוע ביופסיה שד יש לקבל את הסכמת המטופל/ת, באמצעות חתימה על טופס הסכמה.

מחלות קשורות

גושים שפירים בשד (פיברואדנומה, ציסטות שד פשוטות, גושים פיברוציסטים, ליפומה), גושים ממאירים בשד (קרצינומה של השד), ממצאים זיהומיים (אבצס של השד) ועוד.

מתי עושים את הבדיקה?

לרוב מבצעים ביופסיה שד כאשר מתגלה גוש או אזור חשוד בשד, אם בבדיקה גופנית או בבדיקות סקר (ממוגרפיה או אולטרא-סאונד), ויש צורך לאבחון מדויק של הממצא. הבדיקה לרוב נועדת לענות על השאלה- האם הממצא הקיים הינו גידולי, ואם כן האם הוא שפיר או ממאיר (סרטני).

איך להתכונן לבדיקה?

ההכנות לבדיקה תלויות בסוג הביופסיה המבוצעת. לצורך FNA או ביופסיית מחט יוזרק חומר הרדמה מקומי, לצורך טשטוש המקום. לשם ביופסיה פתוחה (בניתוח) יש לרוב צורך בהרדמה מלאה, ושמירה על צום מלא של 8-12 שעות לפני.


אופן ביצוע הבדיקה

FNA- שאיבת תאים ע"י מחט נעשית ע"י הרדמה מקומית של האזור בשד, ע"י הזרקת החומר המרדים לעור סביב האזור המבוקש. דקירת המחט עשויה להכאיב במעט. לאחר מכן, הרופא יחדיר מחט ארוכה דרך העור אל תוך רקמת השד. 

לעתים יש צורך בבדיקת אולטראסאונד של השד במקביל, על מנת לזהות את מיקום המחט המדויק. לאחר מכן תוצא המחט ובה מספר תאים בודדים מן הרקמה, שיישלחו לבדיקה מיקרוסקופית. לאחר לקיחת הביופסיה ייחבש מקום הבדיקה. משך הבדיקה הוא כ-10-15 דק'.

Core needle biopsy- ביופסיית מחט פשוטה. גם כאן ישנו צורך בהזרקת חומר הרדמה מקומי לאזור. לעתים יש צורך בבדיקת אולטרא-סאונד של השד במקביל, על מנת לזהות את מיקום המחט המדויק. בהמשך, הרופא יחדיר לאזור המבוקש מחט עם קצה מיוחד, בעובי של כ- 3-4 מ"מ, וימשוך החוצה פיסת רקמה. לאחר לקיחת הביופסיה, ייחבש מקום הבדיקה. בדיקה זו לוקחת לרוב כ-5-10 דק'

Open biopsy- הכוונה לביצוע ביופסיה שד שנלקחת בזמן ניתוח תחת הרדמה מלאה ומשכה כ-60 דק'.

אחרי הבדיקה

לרוב לא צפויות בעיות מיוחדות אחרי ביופסיה בשד. יש להשאיר את החבישה על האזור כ-24 שעות, ואין להרטיבו. לעיתים יתכן דימום קל, ויש לעצרו באמצעות חבישה נוספת. אין להסיר את החבישה הקיימת מחשש לכניסת מזהמים אל תוך האזור.

יש לדווח לרופא על כל שינוי שחל לאחר הבדיקה למשל דימום, סחרחורת, כאבים באזור וכד'. בנוסף, באם האזור נראה אדום, נפוח או מפריש מוגלה, יש לדווח מיידית לרופא.

פענוח תוצאות

תוצאות בדיקת ביופסיה שד מגיעות לאחר כשבוע-שבועיים, בצורה של דו"ח פתולוגי (הרופאים אשר בודקים את הרקמה תחת המיקרוסקופ הינם רופאים פתולוגים). 

הם בוחנים את צורת רקמת השד הכללית, ואת התאים- מספרם, צורתם, גודלם והאם קיימים בהם מאפיינים אחרים לא תקינים. לרוב קיים תאור של אזורי רקמה תקינים, עם תאור הממצאים הלא תקינים אשר נמצאו, למשל- באם נצפו תאים סרטניים ברקמה. בהתאם לכך נעשית האבחנה לצורך המשך טיפול.

ממצאים שפירים בשד יכולים להיות מסוג ציסטות, גושים (fibroadenoma, lipoma), גושים ציסטים (fibrocystic), משקעי סידן (calcifications), או גדילה מרובה של תאים (atypical hyperplasia).

ממצאים ממאירים בשד כוללים סרטן שד פולשני (invasive breast cancer), או ממוקם (DCIS, LCIS) ועוד.

ממצאים דלקתיים או זיהומיים של השד הם למשל Breast abscess.

המאמר נכתב על ידי ד"ר אפרת סולומון

רמת סיכון:

אין נתונים
רופאים בתחום
ד"ר שרון פלס
ד"ר שרון פלס אונקולוגיה
מנהלת השירות לגידולי מערכת העיכול במערך האונקולוגי באיכילוב
פרופ' דן אדרקה
פרופ' דן אדרקה אונקולוגיה
הקים את היחידה לגידולי דרכי העיכול בבית חולים שיבא בשנת 2003, יועץ ביחידה לרגולציה של התא במכון ויצמן וחבר בקבוצה האירופאית לקביעת ההנחיות בינלאומיות
ד"ר רונן ברנר
ד"ר רונן ברנר אונקולוגיה
מנהל תחום גידולי מערכת העיכול בביה"ח וולפסון
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות ותשובות

מאמרים בנושא ביופסיה שד

תסמינים של סרטן השד שאתן פחות מכירות
תסמינים של סרטן השד שאתן פחות מכירות
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 20/03/2024

הסדרה 'חולי אהבה' היא עוד נקודת זכות למודעות ההולכת וגוברת לסרטן השד, הן בקרב נשים והן בקרב גברים. אבל יש גם תסמיני... לכתבה המלאה

האבולוציה של טיפולים מותאמים אישית בסרטן
האבולוציה של טיפולים מותאמים אישית בסרטן
מערכת אינפומד, בשיתוף curesponse מאת: מערכת אינפומד, בשיתוף curesponse 28/07/2021

האם ידעתם שנשק כימי היה מבין הטיפולים הכימותרפיים הראשונים לסרטן? מאז ועד היום, עולם האונקולוגיה השתנה כמעט מקצה לק... לכתבה המלאה

שאלות מתוך פורום סרטן הלבלב

בניהולו של ד"ר רונן ברנר
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו