דלג לתוכן

בדיקת מח עצם (Bone Marrow Test)

לוקמיה
3 דקות קריאה

בדיקת מח עצם הינה בדיקה פולשנית, בה לוקחים דגימה מרקמת מח העצם (bone marrow), המצוי בתוך עצמות הגוף, על מנת לבחון אותה בצורה קרובה תחת מיקרוסקופ. רקמת מח העצם אחראית על תהליך התמיינות תאי הדם לסוגים השונים. זוהי רקמה המכילה תאי שומן ונוזל, והיא נמצאת בחלק הפנימי ביותר של מרבית העצמות בגוף. 

את דגימת הרקמה לוקחים לרוב ע"י שאיבת תאים במחט (needle aspiration) או חיתוך פיסת רקמה ע"י המחט, בד"כ מאזור עצמות האגן. 

בדיקת מח עצם מבוצעת לרוב כאשר עולה חשד להפרעה בתאי הדם מסיבות שונות, ורוצים לאבחן את ההפרעה ברקמה במדויק.

אוכלוסיות בסיכון

על חולי לב וריאות ליידע על כך את הרופא לפני הבדיקה. בנוסף, יש ליידעו על לקיחת תרופות מסוג מדללי דם (יתכן כי הנבדק יתבקש להחליף תרופה בימים הקודמים לבדיקה). 

בדיקת מח עצם אינה מומלצת כלל לסובלים מהפרעות קרישה ודימומים. לצורך ביצוע הבדיקה יש לקבל את הסכמת המטופל/ת, באמצעות חתימה על טופס הסכמה. במידה ומדובר בקטינים יש צורך בהסכמת ההורים.

מחלות קשורות

סרטן הדם- לוקמיה מסוגים שונים (AML, CML, CLL, ALL), אנמיה, אנמיה אפלסטית, טרומבוציטופניה, פוליציטמיה ורה (polycythemia vera), מיילומה (multiple myeloma), זיהומים חיידקיים/נגיפיים וכו', גרורות.

מתי עושים את הבדיקה
?

קיימות מספר אינדיקציות עיקריות:

המטרה העיקרית היא לצורך אבחון הפרעות בייצור תאי הדם וחלוקתם- למשל בעקבות בדיקת דם לא תקינה שהעלתה חשד לתהליך לא תקין, כגון לוקמיה (סרטן הדם), אנמיה חריפה מסיבות שלא נמצאו, ירידה במספר הטסיות ועוד. 

בחולי סרטן עם מחלה מתקדמת וחשד לגרורות, הבדיקה נעשית על מנת לבדוק באם הגידול הראשוני שלח גרורות אל העצמות. כמו כן, בדיקת מח עצם נעשית אז על מנת לאבחן זיהומים שונים, שעלולים להתפשט אל העצמות. 

בחולי סרטן המקבלים טיפול, עוקבים אחר מח עצם לצורך בדיקת התגובה לטיפול, ומעקב אחר דעיכה של המחלה או חזרתה. שאיבת מחט של מח העצם נעשית גם לשם טיפול- למשל לצורך השתלת תאי גזע (מוציאים מספר תאים בריאים ומייצרים מהם רקמת תאים מספקת לצורך החלפה של מח העצם הפגוע).

איך להתכונן לבדיקה?

בדיקת מח עצם אינה נעימה וגורמת לכאבים. לצורך כך יש להזריק חומר טשטוש מקומי לאזור לקיחת הדגימה.


אופן ביצוע הבדיקה

בדיקת מח עצם נעשית אך ורק ע"י רופא. הנבדק שוכב על בטנו, שכן הדגימה נלקחת מעצם האגן האחורית (באזור העכוז). לעיתים ניתן חומר מטשטש, על מנת להפחית במעט את החרדה והכאב הנלווים. 

בהמשך, יורדם האזור הנבדק ע"י חומר הרדמה מקומית, ע"י הזרקתו לעור סביב האזור. דקירת המחט עשויה להכאיב במעט. כאשר האזור רדום מספיק, הרופא יחדיר בעדינות ובאיטיות את מחט הבדיקה אל העצם. פעולה זו יכולה לקחת מספר דקות, שכן רקמת העצם הינה חזקה, וקשה יחסית לחדור אותה. מכיוון שהמכשיר חודר את העצם בתנועה סיבובית, לעיתים מורגש לחץ על האזור. 

לאחר החדירה אל העצם, ישאב הרופא בעזרת המחט מספר תאים, או פיסת רקמה, ויוציא בזהירות את המחט. איזור הבדיקה ייחבש. 

לרוב מותרת כניסת מלווים לחדר הבדיקה. משכה כ-20 דק'.

אחרי הבדיקה

לרוב מורגש כאב קל באזור הבדיקה, וניתן להשתמש במשככי כאבים להקלה. את החבישה יש להשאיר כ-24 שעות על האזור, ואין להרטיבו. 

לעיתים יתכנו דימומים, ויש לעצרם באמצעות חבישה נוספת. על הסובלים מהפרעות קרישה ודימום ללחוץ על האזור לפחות כ-10 דק'. אין להסיר את החבישה הקיימת מחשש לכניסת מזהמים אל תוך האזור. 

סיבוך נדיר של בדיקת מח עצם הוא שליחת תסחיף שומני ממח העצם אל תוך הדם. הסכנה בתסחיף מסוג זה נובעת מכך שעלול לחסום כלי דם קטנים בריאות, בלב או במקומות חיוניים נוספים. 

לפיכך יש לדווח לרופא מיידית על כל שינוי שחל לאחר הבדיקה למשל דימום לא פוסק, סחרחורת, כאבים חדים מאד, קוצר נשימה, עליית חום וכד'.

פענוח תוצאות

תוצאות בדיקת מח עצם מגיעות לאחר כשבוע-שבועיים, בצורה של דו"ח פתולוגי הדו"ח מציין את צורת הרקמה הכללית, ואת התאים- מספרם, צורתם, גודלם והאם קיימים בהם מאפיינים אחרים לא תקינים. 

רקמת מח עצם תקינה מכילה כמות מסוימת של תאי שומן, רקמת חיבור, ברזל, ותאי דם בשלבי התפתחות שונים. אין תאים סרטניים ברקמה ואין עדות לזיהום. 

רקמת מח עצם שאינה תקינה עשויה להכיל תאים שנראים בצורתם לא תקינים- למשל גדולים מאד, חסרי ברזל, ועוד. תאים סרטניים ברקמה עשויים להיות מכל מיני סוגים, למשל תאים לויקמים, לימפטיים, או גרורות מגידולים אחרים.

המאמר נכתב על ידי ד"ר אפרת סולומון

רמת סיכון:

אין נתונים
רופאים בתחום
ד"ר אלי קפלן
ד"ר אלי קפלן נפרולוגיה
ד"ר יבגני פרבר
ד"ר יבגני פרבר נפרולוגיה
5.0
( 22 חוות דעת )
"תמיד מתקבלים במרפאה במאור פנים .בנוסף דר' יבגני פרבר תמיד קשוב , מכיל , ומקצועי במידה רבה מאד. כל שאלה נענת בדרך המיטבית באופן שקול וברור. אנו מאד , מאד שמחים על כך שבחרנו להיות חלק ממעגל מטופליו של דר' פרבר , בתחושה וביטחון מלא שנזכה לטיפול אמין , מקצועי ותומך . רוב תודות, בברכה ,"
פרופ' תמר פרץ
פרופ' תמר פרץ אונקולוגיה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות ותשובות

מאמרים בנושא בדיקת מח עצם

זקוקים להשתלת מח עצם? 10 טיפים שיעזרו לכם להתמודד
זקוקים להשתלת מח עצם? 10 טיפים שיעזרו לכם להתמודד
מוריה ויסמן מאת: מוריה ויסמן 18/09/2016

השתלת מח עצם היא הליך רפואי מורכב, המעמיד את המטופל ומשפחתו בפני תקופה מאתגרת. בין אם מדובר בהשתלה עצמית או בהשתלה ... לכתבה המלאה

לוקמיה (סרטן הדם): כל הסוגים, הגורמים, ודרכי הטיפול
לוקמיה (סרטן הדם): כל הסוגים, הגורמים, ודרכי הטיפול
פרופ' פיה רענני, ערוץ הרופאים מאת: פרופ' פיה רענני, ערוץ הרופאים 01/08/2018

בכל שנה מאובחנים כ-300 ילדים וכ-600 מבוגרים בלוקמיה, סרטן הדם. לוקמיה, היא שם כולל למספר מחלות שבמהלכן מתרחש גידול ... לכתבה המלאה

שאלות מתוך פורום סרטן המעי הגס

בניהולו של ד"ר רונן ברנר
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו