דלג לתוכן
CT של הכליות עקב הימצאות ציסטה מורכבת
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 06/03/2008
2 דקות קריאה
שאלה:

בבדיקת US של הכליות ודרכי השתן נתגלתה אצלי בכליה הימנית "ציסטה קורטיקלית בקוטר 6.2 ס"מ, עם מחיצה מסויידת בתוכה בקוטב עליון". לאחר התייעצות עם רופא אורולוג הומלץ לי לעבור בדיקת CT של הכליות. מה המשמעות של הימצאות ציסטה קורטיקלית זו בכליה? מה משמעות המחיצה שבציסטה וההסתיידות? האם זהו ממצא מדאיג? הבנתי שאת בדיקת ה- CT עלי לעבור לאחר הזרקת חומר ניגודי (כניראה יוד) לפני הבדיקה. כמו כן נאמר לי שעלי לצום 4 שעות לפני בדיקת ה- CT ולשתות כוס מים אחת בלבד. למה אסור לשתות לפני הבדיקה יותר מים? בבדיקת דם אחרונה ערכי ה- creatinine היו תקינים (1.18), אך בבדיקות קודמות ב-4 השנים האחרונות ערכי ה- creatinine היו מעט גבוהים מהנורמה (1.23 עד 1.4). האם החומר הניגודי שבבדיקת ה- CT מזיק לכליות? ואם כן, האם החומר גורם לנזק בלתי הפיך לכליות? האם במצב הנוכחי כדאי לי לעבור את בדיקת ה- CT עם החומר הניגודי? הומלץ לי על ידי הרופא המטפל לקבל אינפוזיה של חצי ליטר נוזלים לפני הזרקת החומר הניגודי. האם זה אפשרי והאם זה יתרום למצב?

תשובה:
ציסטה היא שק ממברנוטי המכיל נוזל. קורטקס הוא השכבה החיצונית של הכליה. ציסטות קורטיקליות הן ממצא שכיח ביותר. מבדילים בין ציסטה פשוטה למורכבת. ציסטה פשוטה היא כזו שגבולותיה ברורים ומוגדרים, נראית עגולה או אובאלית ללא מחיצות וללא הסתיידויות של קירות הציסטה. אחר ציסטה פשוטה ניתן לעקוב במשך שנים בבדיקת אולטרסאונד שנתית. הציסטה יכולה לגדול למימדים של 10-15 ס"מ ועדיין לא להוות סכנה. ציסטה פשוטה אינה מצריכה התערבות. לעומת זאת, ציסטה מורכבת - כזו שיש בה מחיצות או הסתיידויות של הדפנות - טומנת בחובה סיכון קטן לפתח ממאירות. אחרי ציסטות מסוג זה יש לעקוב באמצעות בדיקת CT או הדמיה איזוטופית (רדיואקטיבית). לעיתים יש צורך בניתוח על מנת להוציאן. במקרה שלך, למיטב הבנתי, מדובר בציסטה מורכבת, ולכן הומלץ לך על מעקב באמצעות CT. לפני הזרקת חומר ניגוד יש פרוטוקול טיפולי, כלומר, צום למשך X שעות. אני לא יודעת מדוע מותרת כוס מים אחת בלבד, אבל יש לשמור על צום לפני הבדיקה. היות שמדובר ב-4 שעות בלבד, זה לא נראה כמו קושי שלא תוכל לעמוד בו. חומר ניגודי אכן יכול להזיק לכליות, אבל מדובר בדרך כלל בכליות אשר מראש יש בהן הפרעה תפקודית. כלומר, באדם צעיר ובריא, כאשר נותנים הכנה טובה של נוזלים (כפי שהומלץ על ידי הרופא המטפל) וחומר נוסף ( מוקומיסט) אשר מגן על הכליות - לא צפויה בעיה. בהחלט מומלץ לקבל הכנה טובה של נוזלים לפני הבדיקה. לסיכום, רצוי שתעבור את בדיקת ה- CT היות שהציסטה שלך היא ציסטה מורכבת. בדיקת ה- CT תיתן אינפורמציה נוספת לעומת ה- US. בדיקות המעקב בהמשך יהיו באמצעות CT. בברכה, ד"ר שירי אורי - אינפומד
רופאים בתחום
ד"ר שי מנחם
ד"ר שי מנחם אורתופדיה עמוד שדרה
מנתח גב ועמוד שדרה, מומחה בכירורגיה אורתופדית
ד"ר אריאל יודלב
ד"ר אריאל יודלב רפואת שיניים
5.0
( 16 חוות דעת )
"He is an excellent and very professional dentist.I have no hesitation recommending him for all issues concerning teeth. Dr.Janette Segal"
ד"ר רות באר (וייזל)
ד"ר רות באר (וייזל) יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 3 חוות דעת )
"רופאה רגישה, איכפתית מקצועית ובגובה העיניים"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו