דלג לתוכן
על הסרת שחלות כטיפול מניעתי
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 07/05/2005
2 דקות קריאה
שאלה:

אני בת 52, מועמדת לניתוח כריתת רחם בזמן הקרוב עקב מיומה, והומלץ לי שעדיף גם להוריד את השחלות באותו ניתוח. רציתי לדעת האם באמת מומלץ ומתי מומלץ להוריד את השחלות מפני שאני מאוד מודאגת וחוששת.

תשובה:
לא ציינת בשאלתך האם יש לך קרובות משפחה שחלו בסרטן השחלות? מאיזה מוצא אתני את? כריתת שחלות פרופילקטית (מניעתית) מבוצעת כאופציה להפחתת הסיכון לסרטן שחלה בנשים עם נטיה תורשתית לסרטן זה. ניתוח זה נעשה הן בגלל היעילות המוגבלת של האמצעים הקיימים כיום לאבחן סרטן שחלה בשלב מוקדם, והן בשל התמותה הגבוהה מסרטן זה. חשוב להבחין בין נשים עם נטיה גנטית או עם תסמונת משפחתית נדירה של סרטן השחלה, שהן מועמדות לכריתת שחלות מניעתית, לבין נשים עם קרובת משפחה בודדת שלקתה במחלה אך ללא נטיה גנטית, שהן אינן מועמדות לניתוח זה. תסמונות משפחתיות מהוות כ - 10% מכלל הגידולים השחלתיים האפיתלייאליים. התסמונות הן: 1. תסמונת סרטן שד-שחלה 2. תסמונת ע"ש לינץ' - מערב גידולים של מעי גס, שד, רירית רחם ושחלה. 3. תסמונת של סרטן שחלה הספציפי לאתר. התסמונת הנפוצה ביותר היא מס' 1 (תסמונת סרטן שד-שחלה) אשר מערבת מוטציה בגן BRCA מסוג 1 ו- 2. נשים עם מוטציה (שינוי בגן) בגן BRCA 1 נמצאות בסיכון של 25-60% לפתח סרטן שחלה בשלב כלשהו בחייהן. נשים עם מוטציה ב - BRCA 2 נמצאות בסיכון של 15-25% לפתח סרטן שחלה במהלך חייהן. אישה ממוצא יהודי אשכנזי עם קרובת משפחה מדרגה ראשונה (אם, אחות) שחלתה בסרטן שחלה - יש סיכון של 20% שהיא נשאית של מוטציה באחד מהגנים ל - BRCA ומומלץ לכן שתבצע בדיקה גנטית לגלות האם היא נשאית או לא. היעילות של כריתת שחלות מניעתית הוכחה במניעת סרטנים גינקולוגיים (שחלה, חצוצרות) וסרטן שד, בנשים עם מוטציה באחד מהגנים ל - BRCA. באופן כללי מומלץ לבצע את הניתוח כשהאישה כבר לא מעוניינת להרות או בגיל 35 כיוון שהיתרונות של הניתוח פוחתים עם הגיל. יש לקחת בחשבון שכריתת שחלות תביא לכמה תופעות לוואי: התחלת סימפטומים מנופאוזליים (של גיל הבלות) גם בגיל יותר מוקדם. שינויים לא רצויים בפרופיל השומנים ועליה בסיכון למחלות לב וכלי דם עליה בסיכון לאוסטאופורוזיס ושברים אלטרנטיבות לכריתת שחלות מניעתית: שימוש בגלולות למניעת הריון קשירת חצוצרות הגברת תדירות המעקב אצל רופא/ת נשים האמצעים הנ"ל הוכחו כיעילים במידה זו או אחרת במניעת סרטן שחלה. המלצתי לך, לאחר שקראת את המידע הנ"ל ובהתאם לרקע המשפחתי שלך ולמוצאך, עלייך להתייעץ עם הרופא/ה המנתחים ולהחליט יחד איתם, על פי דרגת הסיכון שלך, האם יש תועלת בכריתת השחלות במקרה שלך.
רופאים בתחום
ד"ר אלי רוזנפלד
ד"ר אלי רוזנפלד כירורגיית פה ולסת
רופא בכיר במחלקה לכירורגיית פה ולסתות בביה"ח בילינסון, מרכז רפואי רבין בפתח תקווה.
ד"ר הילטון קנגיסר
ד"ר הילטון קנגיסר רפואת שיניים
4.9
( 25 חוות דעת )
"דר הילטון קנגיסר מקצועי, סבלני, מסביר ,ועדין ואכן ההרגשה היא לא טראומטית. הטיפול נעשה באווירה נינוחה. ההרגשה היא שהמטופל נמצא בידיים מיומנות…. ממליצה בחום…."
פרופ' מיכל קרמר
פרופ' מיכל קרמר עיניים
מנהלת שרות אוביאיטיס, כולל מרפאת אוביאיטיס ילדים בשניידר, מחלקת עיניים, מרכז רפואי רבין
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו