x סגור

שאלה - אלדוספירון או גלולות למניעת הריון לטיפול בשעירות יתר ואקנה

השאלה:
בגלל בעיית שעירות יתר קשה ביותר וכן הופעת פצעי בגרות במידה בינונית,
נרשמו לי במשך שנתיים גלולות דיאנה 35.
לאחר גילוי נטיה גנטית לקרישיות דם אצל אחותי (בעקבות רעלת הריון),
נתבקשתי גם אנוכי לעבור בדיקה במרפאת קרישיות.
נמצאו אצלי פקטור 5 ליידן וכן חלבון s חופשי בערך של 61-66 (עדין בגדר
סטנדרטי אך נטיה קלה לקרישה).
בשל ממצאים אלה הופסק הטיפול בדיאנה.
לצערי החמירה בעיית שעירות היתר, וכן שבו פצעי הבגרות. בעבר הומלץ לי על
טיפול באלדוספירון כדי לפתור את בעיית השעירות.

ולכן, מספר שאלות:
1. מה מידת ההצלחה של הטיפול באלדוספירון ? האם הוא עוזר גם בטיפול באקנה ?
2. האם הוא יכול להזיק במידה ואני חולת FMF (אני בבירור במרפאה בתל
השומר, טרם נקבע באופן חד משמעי).

בנוסף:
הבנתי כי קיימות גלולות למניעת הריון אשר מסוכנות פחות עבורי מאשר דיאנה 35
בשל מינון נמוך יותר של אסטרוגן. כמו כן הבנתי כי רובן המוחלט של גלולות
אלו גורמות לשעירות ולאקנה. האם תוכלו בבקשה להמליץ על גלולות שאינן
יוצרות תופעות לוואי כגון אלו ?




תשובה:


האם עברת פעם בירור לשעירות יתר ואקנה ? האם שמעת על תסמונת שחלות פוליציסטיות ?

1. שיעור יתר נובעת בד"כ מהיפראנדרוגניזם - רמות גבוהות של הורמונים אנדרוגניים-גבריים, למשל, טסטוסטרון. היפראנדרוגניזם גורם גם לאקנה. אלדוספירון (שם גנרי - ספירונולאקטון) הוכח כיעיל בטיפול בשיעור יתר ב - 60-70% מהנשים הסובלות מבעיה זו. התרופה היא אנטיאנדרוגנית - מעכבת פעילות של ההורמון טסטוסטרון וע"י כך מביאה לירידה בהשפעות שלו בגוף, בין היתר, ירידה בתשעורת ובאקנה. המינון המקובל הוא בין 50-200 מ"ג ליום, תלוי באישה ובחומרת הבעיה.

2. תופעות לוואי ידועות של התרופה יכולות להיות: עודף אשלגן בדם, אי נוחות במערכת העיכול, דימום וסתי לא סדיר. באשר ל - FMF, מוטב שתתייעצי עם רופא פנימי או מומחה למחלות דלקתיות.

גלולות שלא מחמירות אקנה ושיעור יתר הן גלולות מהדור השלישי שמכילות פרוגסטינים (סוג של פרוגסטרון) עם פעילות אנדרוגנית מינימלית. מליאן, למשל, מכילה 20 מק"ג אסטרוגן ופרוגסטין מהדור השלישי. אך לאור הרקע שלך, נשאלת השאלה האם את בכלל יכולה ליטול תכשירים שמכילים אסטרוגן - גם במינון הנמוך ביותר.

אני ממליצה לך להיבדק ע"י רופא/ת נשים ולבצע בדיקות לבירור תסמונת שחלות פוליציסטיות (אם לא ביצעת בעבר). תוכלי להתייעץ עם רופא/ת הנשים לגבי שימוש בגלולות במינון נמוך וגם לקבל מרשם עבור האלדוספירון.

נקודה חשובה מאוד, ייתכן שלאלדוספירון יש השפעה רעה על העובר והוא עלול לגרום למומים מולדים (שהוכחו במחקרים על בעלי חיים, אין מספיק נתונים על בני אדם), לכן חשוב מאוד להשתמש באמצעי מניעה כלשהו בזמן השימוש באלדוספירון ולדחות תכניות לכניסה להריון במידה ויש לך כאלו כרגע.





רופאים ומכונים בפוקוס





רופאים/מטפלים בתחום
פרופ' דן הרשקו פרופ' דן הרשקו
מנהל המכון לבריאות ה...קרא עוד
ד"ר בני שכטר ד"ר בני שכטר
רופא נשים ויולדות ומ...קרא עוד

שאל אותנו שאלה
בריאות זה אינפומד – אתר רפואה המקיף בישראל