דלג לתוכן
עליה ברמת CPK ללא חולשת שרירים חמורה
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 23/07/2006
2 דקות קריאה
שאלה:

אני בן 22. בבדיקת דם בעת השירות הצבאי נמצאו אצלי רמות CPK גבוהות 7000-8000. במשפחתי בני דודים הסובלים ממחלה אשר איני יודע את שמה, אך היא פוגעת בשרירים, כלומר יש להם חולשה בשרירים והם מתקשים ללכת. אני עברתי כמה בדיקות דם : ה-CPK תמיד היה באיזור ה 7500. כמו כן גם נבדקו רמות של ויטמין B2 אשר היו נמוכות וטופלתי בזריקות של הוויטמין. עברתי בדיקת EMG אשר בה תוצאות השרירים היו תקינות בארבע גפיים. כמו כן עברתי ביופסיה שרירית שבה נבדקו : H-E, טריכרום , PAS, סודאן , NADH-TR , ATPASE , מרוזין,אדלין, גמא סרקוגליקן, דיספרלין, קבאולין 3. נראו מספר סיבים קטנים רגנרטיביים, אך פרט לכך מבנה השריר תקין ללא שינויים חולניים. בצביעות אימונו-היסטוכימיות לא הייתה כל צביעה לדיספרלין ושאר הצביעות היו תקינות. כל בדיקות הדם והביופסיה נערכו לפני שנה וה EMG נערך לפני שבועיים. כמו כן עשיתי בדיקת דם לפני שבועים ורמת ה - CPK ירדה ל- 4000. כעת אני גם עוסק בפעילות גופנית 3-4 פעמים בשבוע (מכון כושר). אני מרגיש חולשה קלה בשרירי הרגליים שלי כאשר אני הולך אבל זו לא חולשה אשר מונעת ממני ללכת, כלומר אני לא צריך לעצור ולנוח ואני עושה הליכות ארוכות. כמו כן אני עובד בעבודות פיזיות ואינני מרגיש שאני לא מסוגל לעשות אותן. רציתי לדעת: 1. מדוע ה-CPK אצלי בדם גבוה? 2.איך אני יכול לטפל בזה? 3.מהי בדיוק הבעיה שלי וכיצד אני יכול לטפל בה? 4.מדוע איני יכול לעמוד על קצות אצבעות הרגליים שלי?

תשובה:
CPK הוא אנזים הנמצא בשרירים. הוא משמש לאבחנה של מחלות שריר ולמעקב אחריהן, משום שהוא האנזים הרגיש ביותר לפגיעה שרירית. עליה ב-CPK ללא חולשת שרירים עשויה לנבוע ממספר גורמים: מחלות שריר בשלב ראשוני, לפני הופעת הסימפטומים. במקרה זה ביופסיית השריר תהיה בדר"כ פתולוגית (להבדיל מתשובת הביופסיה במקרה שלך - שהיא תקינה). פרה-דיספוזיציה, כלומר, רגישות יתר, למצב רפואי הנקרא malignant hyperthermia ומתבטא בעליה משמעותית בחום הגוף לאחר חשיפה לחומרי הרדמה ונזק שרירי ניכר. מקצוע הכרוך בפעילות גופנית קשה, ולכן נזק קבוע לשרירים. Macro-CK - קומפלקסים של CPK ונוגדנים. מחלה אידיופתית - בחלק מן המקרים לא נמצא הסבר לעליה ברמות CPK, למרות בירור מקיף, כולל ביופסיית שריר, וחולשת שרירים אינה מתפתחת. מחלות שריר עשויות להיות דלקתיות, לנבוע מסיבות אנדוקריניות (כמו היפותירואידיזם), הפרעות אלקטרוליטיות, הפרעות מטבוליות, שימוש בתרופות, באלכוהול ובסמים וזיהומים. אין ספק שעליך להמשיך בבירור הסיבה לעליית ה-CPK . עליך לפנות לנוירולוג, מצוייד בכל האינפורמציה שציינת. חשוב יהיה לדעת גם אם ה-CPK הוא אנזים השריר היחיד שערכו נמצא מוגבר בבדיקות הדם, מהי בדיוק המחלה ממנה סובלים בני הדוד שלך, מתי התגלתה לראשונה העליה ב-CPK ועוד. כמו כן, עליך לעבור בדיקה גופנית יסודית, כדי להעריך את מידת החולשה השרירית אותה אתה מציין.
רופאים בתחום
ד"ר אריאל דינבר
ד"ר אריאל דינבר יישור שיניים ולסתות (אורתודונטיה)
מומחה ליישור שיניים
ד"ר נסיה לנג פרנקו
ד"ר נסיה לנג פרנקו יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 43 חוות דעת )
"ד"ר נסיה לנג היא רופאה מדהימה, מקצועית ומלאת רגישות. אני נוסעת אליה מרחוק כי אין כמוהה- שילוב של מקצועיות שיא ואנושיות מדהימה. תודה על האפשרות להיות מטופלת שלה."
פרופ' מיכל קרמר
פרופ' מיכל קרמר עיניים
מנהלת שרות אוביאיטיס, כולל מרפאת אוביאיטיס ילדים בשניידר, מחלקת עיניים, מרכז רפואי רבין
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו