שאלה - המשמעות של ערכי PSA אחרי כריתת הערמונית

השאלה:
אני שלושה חדשים לאחר כריתה רדיקלית של הערמונית בגלל ממאירות. הפתולוגיה מראה מוקד בשוליים האחוריים של הקופסית ומעטפות עצבים שעוברות במקומות רבים דרך הקופסית. בדיקת PSA חודש לאחר הניתוח נתנה את הערך 0.02. שלושה חדשים לאחר הניתוח היתה התוצאה 0.05. או




תשובה:


לאחר כריתה רדיקלית של הערמונית, כאשר כל רקמת הערמונית נכרתת, ערכי PSA אמורים לרדת עד כדי כך, שלא ניתן למדוד אותם בדם. עובדה זו מאפשרת לגלות חזרה של המחלה באמצעות לקיחת בדיקות PSA סדרתיות. לאחר ניתוח, כל רמה של PSA בדם מעידה על שארית של רקמת ערמונית, ולכן מעלה חשד לכך שנותרו תאי סרטן. אם רמת ה- PSA לעולם אינה יורדת לאפס, או מתחילה לעלות במהירות, יש לחשוד שהמחלה נמצאת מחוץ לבלוטת הערמונית.

אין קונצנזוס באשר לערך ה- PSA שממנו ומעלה עולה חשד למחלה שאריתית או להישנות של המחלה. ישנם מחקרים לפיהם כל ערך מדיד נחשב בלתי תקין, לפי מחקרים אחרים, נחוצה בדיקה בודדת עם ערך של מעל 0.4 או 0.5 ng/mL, ומחקרים נוספים מדברים על שתי בדיקות רצופות בהפרשי זמן, עם ערך מעל 0.2 ng/mL.

גם במקרים בהם מוחלט כי אכן ישנה הישנות (דבר שכלל אינו בטוח לפי הערכים שנראו אצלך), גם השאלה מהו המועד המתאים למתן הטיפול (מייד עם אבחון העלייה ברמת ה- PSA או מאוחר יותר) שנויה במחלוקת, אך נראה כי במקרים של חולים הנמצאים בסיכון גבוה (זמן הכפלת PSA קטן מ-10 עד 12 חודשים ומדד גליסון מ-8 ומעלה) יש תועלת במתן טיפול מוקדם. הנושא שנוי במחלוקת, ואין תשובה חד-משמעית לשאלתך.

תוכל להמתין 3 חודשים ולחזור על בדיקת ה- PSA כדי לראות אם יש שינוי בתוצאה, ותוכל ללכת להתייעץ עם אונקולוג נוסף, שישקול אם יש מקום להתערבות לאור מאפייני הגידול שלך.

בהצלחה

ד"ר ליה עשת - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס
רופאים בתחום
ד"ר בצלאל סיון ד"ר בצלאל סיון
אורולוג בכיר קרא עוד
ד"ר עבד אגבאריה ד"ר עבד אגבאריה
רופא בכיר במחלקה האונקולוגית בבית חולים בני ציון קרא עוד

בריאות זה אינפומד – אתר רפואה המקיף בישראל