דלג לתוכן

החלפת מפרק כף היד (Wrist Replacement Surgery)

Wrist Replacement Surgery

מתאים לטיפול ב:

  • דלקת מפרקים (דלקת פרקים)
  • דלקת מפרקים ניוונית
  • דלקת מפרקים שגרונית
  • דלקת עצם וסחוס
המומחים של Infomed מסבירים:
מטרת הניתוח ניתוח החלפת מפרק כף היד מטרתו לטפל בשחיקה או פגיעה בלתי הפיכה של המפרק, לרוב עקב דלקת פרקים כרונית- ארתריטיס, על סוגיה השונים, למשל ראומטואיד-ארתריטיס (דלקת פרקים שגרונית) ובעיקר אוסטאוארתריטיס (מחלת פרקים ניוונית). מחלות פרקים אלו, עלולות לגרום לאובדן השימוש במפרק באופן חמור לאורך זמן, והטיפול הניתוחי המוצע, לאחר שכשלו ניסיונות בטיפול שמרני, הוא ע"י השתלת מפרק כף יד מלאכותי.  שכיחות מחלת מפרקים ניוונית עולה עם הגיל, כך שנוצרת היצרות של המרווח המפרקי התקין, וחשיפה של העצם לחלל המפרק. עם הזמן נגרמים כאבים מרובים, קשיחות מפרקית ומוגבלות משמעותית בתנועה, אשר לא מאפשרים הנעה תקינה של פרק כף היד. החלפת מפרק כף היד במפרק מלאכותי מוצע למטופלים אשר אינם משתפרים עם טיפול שמרני (פעילות גופנית, פיזיותרפיה או תרופות נוגדות דלקת), וכאשר נגרמת פגיעה בתפקוד היומיומי וישנה הפרעה ממשית לאיכות החיים. לעיתים נעשה ניתוח החלפת מפרק כף היד לצורך טיפול והשבת הפונקציה למפרק לאחר פגיעות טראומתיות של היד, עקב תאונות או פציעות אחרות.

הכנה לניתוח

בדיקות דם לפני הניתוח יילקחו ע"פ צורך בהתאם לגיל המטופל ומחלות הרקע שלו. מכיוון שמרבית המנותחים הם בגילאים מבוגרים יחסית, לרוב יידרשו בדיקות דם הכוללות: ספירת דם, כימיה בדם, תפקודי קרישה, בדיקת שתן, ותפקודי כליות וכבד. בגברים מעל גיל 55 ובנשים מעל גיל 60 ייעשו גם בדיקת אק"ג וצילום חזה.

בנוסף, המטופל יישלח לבדיקות הדמיה מתאימות בהפניית הרופא- לעיתים יסתפקו בצילום רנטגן פשוט אך בד"כ נדרשות בדיקות יעילות יותר כגון CT או MRI של המפרק, לצורך אבחון מדויק.

ניתוח החלפת מפרק כף היד מבוצע לרוב תחת הרדמה כללית. יש להיוועץ עם הרופא המנתח לגבי הפסקת תרופות מסוימות בימים הקודמים לניתוח, ויש לשמור על צום מלא של 8 שעות לפני הניתוח.

תהליך הניתוח

לאחר חיטוי קפדני של אזור הניתוח, יבוצע חתך באזור האחורי של שורש כף היד (בחלק המרוחק של הזרוע). בהמשך, המנתח מסיט את הגידים המתוחים, עד לחשיפת החלל המפרקי, תוך כדי הוצאת הרקמה הסחוסית והגרמית העודפת, אשר מפריעה בחלל זה. 

בנוסף, המשטחים המפרקיים מעוצבים כך שיוכלו להכיל את התותבת המפרקית, ע"י ביצוע חורים קטנים בעצמות הזרוע המחזיקים את התותבת במקומה. המפרק המלאכותי מוצמד למשטחי עצמות הזרוע ע"י חומר הנקרא צמנט או מסוג אחר, המשמשים כדבק פיזיולוגי. 

לבסוף מקבעים את המפרק המלאכותי ע"י השבת הגידים למקומם, על מנת לאפשר תפקוד תנועתי דומה לתקין. החתך הניתוחי נתפר ונסגר. על המפרק נשארת חבישה אלסטית וקיבוע חיצוני ע"י סד. משך ניתוח החלפת מפרק כף היד נמשך כשעה וחצי-שעתיים, בהתאם לחומרת הפגיעה.


סיכונים בניתוח


סיכונים כלליים בניתוחים:


זיהום בפצע הניתוח
- לרוב שטחי ומטופל באופן מקומי, אולם לעיתים נדירות עלול להתפתח לזיהום משמעותי יותר ברקמות התת-עוריות או במפרק עצמו, ולעיתים נדירות מצריך פתיחה מחדש של החתך לסילוק הפסולת החיידקית.

דימום- בעיקר באזור הניתוח כתוצאה מטראומה מקומית לרקמה, אולם לעיתים נדירות גם דימומים סיסטמיים המצריכים קבלת מנות דם. דימום יכול להתרחש מיד לאחר הניתוח, 24 שעות לאחר הניתוח ובמקרים נדירים ביותר לאחר שבועות או חודשים. במקרים בהם הדימום הוא רב יש צורך בניקוז הדימום.

צלקות- אופי החלמת הצלקת תלוי באיכות התפרים ובגנטיקה. אין דרך לצפות כיצד הצלקת תחלים לאחר הניתוח.

סיכוני ההרדמה- לרוב תופעות הקשורות לרגישות יתר לתרופות ההרדמה (תגובה אלרגית). לעיתים נדירות מאד תתכן תגובה חמורה של ירידת לחץ דם (שוק אנאפילקטי).


סיכונים ספציפיים לניתוח החלפת מפרק כף היד:


נזק עצבי- עלול להיגרם לעיתים נדירות בשל הקרבה הגדולה של המפרק לעצבים העוברים דרך הזרוע אל כף היד.

נזק לרצועות או לשרירים
- בשל הסרת חלקים משמעותיים במפרק, לעיתים עשוי להיגרם נזק לרקמות הרכות, כגון חתך או קרע בגיד או קרע של רצועה.

תסחיף שומני- כאשר חלק ממח העצם ניתק מהרקמה ומגיע דרך זרם הדם לכלי הדם הריאתיים וסותם אותם- יכול להתבטא במצוקה נשימתית לאחר ניתוח המצריכה בירור וטיפול מיידיים. נדיר.


הטיפול אחרי הניתוח

לאחר ניתוח החלפת מפרק כף היד לרוב המטופל נשאר באשפוז של מספר ימים (בהתאם לצורך).הוצאת תפרים נעשית לאחר כ-10-14 יום.

במידה וקיימים כאבים ניתן להקל עליהם ע"י משככי כאבים לפי הצורך.

בכל מקרה של כאבים אשר אינם חולפים למרות השימוש במשככי כאבים, תופעות נוירולוגיות כגון אובדן תחושה או חולשה, עליית חום, קוצר נשימה, הפרשה מהפצע הניתוחי או דימום- יש לפנות מיידית לבדיקה רפואית.

לאחר ניתוח החלפת מפרק כף היד ישנו צורך בטיפול פיזיותרפי משלים, על מנת להניע מוקדם את המפרק ולהביא לתוצאות המיטביות האפשריות.

המאמר נכתב על ידי ד"ר אפרת סולומון

    רופאים בתחום

    ראומטולוגיה
    ד"ר עודד שינברג מומחה לראומטולוגיה ולרפואה פנימית
    קראו עליי עוד
    ראומטולוגיה
    פרופ' אורה שובמן ראש תחום מחלות השריר והשלד במכון לסקר רפואי בבי"ח שיבא תל השומר
    קראו עליי עוד
    אורתופדיה
    ד"ר נאסים אלקרנאוי מומחה לכירורגיה אורתופדית
    קראו עליי עוד

    המומחים של Infomed עונים על שאלות:

    מאמרים בנושא החלפת מפרק כף היד

    טיפולים משלימים לבעיות אורתופדיות
    טיפולים משלימים לבעיות אורתופדיות
    מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 25/12/2023

    יותר ויותר אנשים פונים לעולם הרפואה המשלימה כדי לטפל בבעיות אורתופדיות. איזה טיפולים משלימים מתאימים לבעיות שריר וש... לכתבה המלאה

    גלוקוזאמין סולפאט - טיפול חדש בדלקת פרקים ניוונית
    גלוקוזאמין סולפאט - טיפול חדש בדלקת פרקים ניוונית
    מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 15/02/2001

    גלוקוזאמין סולפאט - טיפול חדש בדלקת פרקים ניוונית לכתבה המלאה

    שאלות מתוך פורום פיברומיאלגיה

    בניהולו של ד"ר יונתן וולמן
    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו