דלג לתוכן

השתלת שיניים (Dental Implants)

Dental Implants

מתאים לטיפול ב:

  • מחלות מוך השן
  • דלקת חניכיים
  • עששת
המומחים של Infomed מסבירים:

השתלת שיניים היא חלק מתהליך שיקום הפה, שאפשר לבצע בשלבים או ביום אחד. במסגרת השתלת שיניים, רופאת או רופא שיניים מכניסים שתלים דנטליים חדשים ממתכת, במקום השיניים החסרות, הרקובות או הפגומות. הרס וריקבון השיניים יכולים להיגרם מזיהום חיידקי מתמשך בשן עצמה או ברקמות הסובבות אותה ונותנות לה תמיכה. בסופו של דבר, החיידקים גורמים לדלקת ברקמות סביב השן ופוגעים בה בצורה בלתי הפיכה

בהשתלת שיניים בלסת תחתונה או בלסת עליונה מקבעים את השתלים. השתלים הדנטליים משמשים בסיס חזק ליצירת מבנה השן על ידי הלבשת כתר או יצירת מבנה חלופי אחר של השן לצורך שיקום חלל הפה או כחלק מטיפול אסתטי.

לעיתים, עדיף לבצע השתלות שיניים קבועות על פני טיפולים אחרים לשיקום הפה, כגון גשר או טיפול שורש. בצורה כזו אפשר לצמצם את אי הנוחות למטופל/ת, כי לא תמיד טיפולים אלו מצליחים או מחזיקים מעמד בטווח הארוך. מאידך, השתלת שיניים היא טיפול מורכב שכרוך בכאבים ואי נוחות, אך היתרון הגדול שלו הוא שהוא מהווה תחליף קבוע וטוב לשיניים למשך שנים ארוכות.

מתי מתבצעת השתלת שיניים

כאשר שן נהרסת בעקבות פציעה או מחלה (כגון עששת), ייתכנו סיבוכים כגון אובדן עצם, דיבור לקוי או שינויים בלעיסה שעלולים להוביל לאי נוחות. החלפת שן חסרה בשתל דנטלי יכולה לשפר משמעותית את איכות החיים והבריאות של מטופל/ת. השתלים הדנטליים מושתלים לתוך הלסת באמצעות ניתוח, והם מחזירים את יכולת הלעיסה, הדיבור או שיפור המראה האסתטי[1].

מרבית ניתוחי השתלת שיניים (שיקום הפה) נעשים תחת הרדמה מקומית, למרות שכיום ניתן לבצעם אף בהרדמה כללית. על מנת להגיע לתוצאות מיטביות מבחינה אסתטית, לרוב, נדרשות סדרה של בדיקות מקדימות על מנת ליצור מבנה שן בצבע ובמרקם הדומים ככל האפשר לשיניים המקוריות.
לפני השתלת שיניים נדרש לבצע צילום שיניים רגיל, צילום פנורמי או אפילו בדיקת CT, על מנת לזהות ולאבחן מצבים בשן אשר לא ניתן לראות בבדיקה רגילה.

הכנות מיוחדות לקראת השתלת שיניים

בדרך כלל, אצל אנשים בריאים אין צורך בהכנות מיוחדות לקראת השתלת שיניים. לעומת זאת, אנשים עם סיכון מוגבר לדלקת מסתמי הלב (אנדוקרדיטיס), כגון בעלי מסתמים מלאכותיים, מדוכאי חיסון וכו', צריכים ליידע על כך את הרופא המנתח על מנת לקבל מנת אנטיביוטיקה לפני ביצוע הפעולה.

אנשים בעלי היסטוריה רפואית של בעיות קרישת דם יתבקשו לבצע בדיקות דם לתפקודי קרישה לפני הניתוח, שכן נמצאים בסיכון יתר לפתח דימומים.

במקרים בהם רקמת עצם הלסת של המטופל אינה מתאימה לקליטת שתלים הדנטליים, יש צורך בטיפולים מקדימים של מספר חודשים לפני השתלות שיניים על מנת ליצור אזור מתאים ברקמה לקליטת השתל ("הרכבת עצמות").

תהליך השתלת שיניים

תהליך השתלת שיניים נעשה במרפאת השיניים בתנאים סטריליים, על ידי רופא/ת שיניים שהתמחה בטיפולי השתלות שיניים או כירורגית פה ולסת.
התהליך כולו של שתל דנטלי כולל מספר שלבים: הסרת השיניים הפגומות (במידת הצורך), הכנת עצם הלסת שבה יושתל השתל (במידת הצורך), השתלת שיניים, המתנה לצמיחה וריפוי עצמות, הצבת הבסיס, הצבת שיניים מלאכותיות. זהו תהליך שיכול לקחת חודשים רבים מתחילתו ועד סופו, כאשר חלק גדול מהזמן מוקדש לריפוי ולהמתנה של צמיחת עצם חדשה[1].
לפני תחילת ההשתלה, יקבל המטופל זריקת הרדמה מקומית לחניכיים, בדומה לטיפול שיניים רגיל. לעיתים יש צורך בהרחבה של טווח ההרדמה, בהתאם למיקום שתלים דנטליים.
במידה והעצם מוכנה לקליטת השתל (לעיתים לאחר סדרת טיפולים מקדימה), ניתן להתחיל בפעולת ההשתלה. את יתדות המתכת של השתל, הנראים כמו ברגים, מקבעים אל עצם הלסת בתנועת הברגה.

בסדרת טיפולים נוספת, כעבור זמן מה לאחר החדרת ה"ברגים", מתחילים בפעולות השחזור ע"י לקיחת מידות וביצוע הכתר/הגשר. ישנן מספר גישות למשך הזמן שיש לחכות בין הרכבת שתלים דנטליים לבין ביצוע השחזור הסופי. לרוב מקובל להמתין לפחות כ-6 שבועות עד להחלמת הרקמה ולעיתים מספר חודשים.

     
     


    הדמייה של שתל באחת השיניים כחלקת מהליך השתלת שיניים

    אחרי הטיפול

    אופן ביצוע ניתוח השתלת שיניים תלוי בסוג השתל ובמצב עצם הלסת של המטופל/ת, והוא יכול לכלול מספר שלבים. היתרון העיקרי של שתלים הוא הענקת תמיכה מוצקה לשיניים, מה שמחייב שהעצם תחלים בצורה מלאה סביב השתל[2].

    השתלת שיניים: זמן החלמה ​​​​​​​

    מכיוון שריפוי עצם יכול לקחת זמן, זמן החלמה של השתלת שיניים הוא תהליך שיכול להימשך חודשים רבים[3].

    סיכונים 

    זיהום בפצע הניתוח - לרוב שטחי ומטופל באופן מקומי, אולם לעיתים נדירות עלול להתפתח לזיהום משמעותי יותר שעלול לחדור לזרם הדם (ספסיס), למסתמי הלב (אנדוקרדיטיס) וכו', ולעיתים נדירות מצריך פתיחה מחדש של החניכיים לסילוק הפסולת החיידקית.

    דימום - בעיקר באזור הניתוח כתוצאה מטראומה מקומית לרקמה. דימום יכול להתרחש מיד לאחר הניתוח, עד 24 שעות לאחר הניתוח ובמקרים נדירים ביותר לאחר שבועות או חודשים. הדימום נוצר כאשר כלי דם קטן בחניכיים נפתח ומדמם. במקרים בהם הדימום הוא רב יש צורך בניקוז אולם זהו מצב נדיר.

    סיכוני ההרדמה - לרוב תופעות הקשורות לרגישות יתר לתרופות ההרדמה (תגובה אלרגית). לעיתים נדירות מאד תתכן תגובה חמורה של ירידת לחץ דם (שוק אנפילקטי).

    סיכונים ספציפיים לניתוח השתלת שיניים​​​​​​​

    כמו כל ניתוח, גם בהשתלת שיניים קיימים כמה סיכונים בריאותיים, אך מדובר בבעיות נדירות, וכאשר הן מתרחשות הן בדרך כלל קלות ומטופלות בקלות. להלן כמה מהסיכונים[3]:
     

    • זיהום באזור השתל.  
    • פציעה או נזק לרקמות מסביב, כגון שיניים או כלי דם.
    • נזק עצבי, שעלול לגרום לכאב, חוסר תחושה או עקצוץ בשיניים הטבעיות, בחניכיים, בשפתיים או בסנטר.
    • בעיות בסינוסים – במקרה ששתל דנטלי בולט לתוך אחד מחללי הסינוסים.
    • רגישות לחום/קור בחלל הפה - לרוב חולפת עם השלמת המבנה.

    ​​​​​​​ אחרי הניתוח ​​​​​​​

    המטופל אינו צריך להישאר בהשגחה לאחר ניתוח השתלות שיניים. יש להימנע מאכילה או שתייה במשך של כשעתיים לאחר הניתוח, עד לחלוף השפעת ההרדמה. עשויים להיות כאבים באזור, בייחוד ביממה הראשונה לאחר החדרת השתלים המתכתיים, וניתן להשתמש במשככי כאבים לפי הצורך. אזור החניכיים עשוי להיות נפוח למשך מספר ימים.
    על מנת להשיג תוצאות מיטביות לאחר ביצוע השתלים יש לשמור על היגיינת פה קפדנית, הכוללת צחצוח שיניים ע"י מברשת עדינה (למניעת פגיעה בחניכיים) וניקוי ע"י מכשירים המיועדים לכך. ניקוי קבוע של השתל והשיניים מסביב חשובים מאוד בהצלחת השתל לאורך זמן[1].

    קבע ביקורים קבועים עם רופא השיניים שלך. במידה וישנה עליית חום, כאבים חזקים, דימום או הפרשה מקומית מהפה יש לפנות מידית לרופא/ה.

    תוצאות הטיפול

    טיפול מוצלח יכול להוביל למגוון יתרונות, הנה כמה מהם[2]:
     
    • שיפור המראה - שתלים נראים ומרגישים כמו השיניים אמיתיות, ומאחר שהם מתמזגים עם עצם השן, הם הופכים קבועים.
    • שיפור בדיבור - שתלים דנטליים מאפשרים דיבור חלק ונטול דאגה שמא התותבות יחליקו ויפגמו בדיבור.
    • שיפור באכילה – שלא כמו תותבות, שתלים מתפקדים כמו שיניים, ולכן הם מאפשרים לאכול בקלות, בביטחון וללא כאבים.
    • נוחות - מכיוון שהם הופכים להיות חלק אינטגרלי מהלסת, הם מאפשרים הרבה יותר נוחות משיניים תותבות.
    • שיפור בדימוי העצמי - השתלת שיניים עשויה לעזור לאנשים מסוימים לשוב ולחייך, ולהרגיש טוב יותר עם עצמם.
    • עמידות - השתלים עמידים מאוד ומחזיקים מעמד שנים רבות. עם טיפול נכון, השתלים אף יכולים להחזיק מעמד כל החיים.

      רופאים בתחום

      אורתופדיה עמוד שדרה
      ד"ר שי מנחם מנתח גב ועמוד שדרה, מומחה בכירורגיה אורתופדית
      קראו עליי עוד
      כירורגיה
      פרופ' פרנסיס סרור
      5.0
      ( 5 חוות דעת )
      "פרופ׳ סרור דאג להסביר לנו על המצב של הילד שלנו, ענה על כל השאלות וחששות שלנו. הוא התייחס לילד בגובה העיניים, היה נעים ומקצועי ביותר. יצאנו מהייעוץ כשכל השאלות שלנו נענו ומרוצים מאוד. בהחלט נמליץ עליו!"
      קראו עליי עוד
      כירורגיה פלסטית
      פרופ' יצחק צילינסקי מומחה לכירורגיה פלסטית ולניתוחי מוז (Mohs)
      קראו עליי עוד

      המומחים של Infomed עונים על שאלות:

      המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:

      מאמרים בנושא השתלת שיניים

      לייזר ברפואת שיניים
      לייזר ברפואת שיניים
      ד"ר תמר אדהאן מאת: ד"ר תמר אדהאן 31/05/2023
      • חסות

      אחד החידושים בתחום רפואת השיניים הוא השימוש בלייזר. כיצד מסייע לייזר בטיפולי שיניים, אילו טיפולים אפשריים בשיטה זו ... לכתבה המלאה

      הרמת סינוס זעיר פולשנית: האם היא עשויה למנוע סיבוכים?
      הרמת סינוס זעיר פולשנית: האם היא עשויה למנוע סיבוכים?
      פרופ' זיו מזור מאת: פרופ' זיו מזור 29/07/2019

      במקרים בהם יש צורך בשתלים בחלק האחורי של הלסת העליונה ולא קיים גובה עצם מספק באזור על מנת להחדיר את השתל, תתבצע הרמ... לכתבה המלאה

      באנר הצטרפות

      רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

      שווה לך להצטרף!
      youtube ערוץ הוידאו של
      Infomed
      הפייסבוק
      שלנו
      instagram האינסטגרם
      שלנו