דלג לתוכן

השתלת תאי בטא (Beta islets cells transplantation)

Beta islets cells transplantation

מתאים לטיפול ב:

  • כף רגל סוכרתית
המומחים של Infomed מסבירים:
מיליוני אנשים בעולם לוקים בסוכרת מסוג 1. שמירה על רמות גלוקוז תקינות בדם בעזרת טיפול ניכר באינסולין, מקטינה את הסיבוכים המישניים לסוכרת. עם זאת, איזון קפדני גורם לעיתים לאירועים של היפוגליקמיה.
תאי הבטא בלבלב שייכים למערכת ההפרשה הפנימית (האנדוקרינית). הם אחראים על ייצור והפרשת הורמון האינסולין בתגובה לעליית רמת הסוכר בדם במטרה להחדירו לתוך התאים.

השתלת לבלב מוצלחת מחליפה בדרך כלל את התלות באינסולין ממקור חוץ-גופי, שומרת על רמות גלוקוז תקינות בדם (גם בצום וגם לאחר ארוחות), ומונעת אירועים של היפוגליקמיה. השתלת לבלב נחשבת כיום לאפשרות מקובלת לטיפול במספר מצומצם של חולי סוכרת מסוג 1, ובעיקר בחולים שמחלתם מתקדמת (כגון מחלת כליה), או שלקו באי-יציבות מטבולית (לדוגמה חוסר מודעות להיפוגליקמיה). עדיין, בהשתלת הלבלב קשורים שיעורי תחלואה ותמותה משמעותיים, ולכן רוב חולי הסוכרת מסוג 1 אינם מועמדים מתאימים להשתלת לבלב. נדרשת, אם כן, חלופה להשתלת לבלב הכרוכה בשיעור נמוך יותר של תחלואה או תמותה. השתלת איי לנגרהנס מהווה פתרון חלקי לסוגיה זו.

עד כה הושתלו לבלבים שלמים בלמעלה מ-20,000 איש ואיי לבלב ב-1,000 איש בקירוב. השיפור בשיטות למניעת דחיית השתל הביא להפחתה של שיעורי הדחייה של לבלב שלם לכדי 20%-10%, ושל איי הלבלב לכ-50%. לשם השתלת איי לבלב יש צורך על פי רוב בשתי השתלות, משני לבלבים, בזמנים שונים, על מנת לרפא לחלוטין את מחלת הסוכרת.

כדי לאפשר את השתלת איי הלנגרהנס לרוב חולי הסוכרת, נדרשים הן מקורות גדולים של איי לנגרהנס והן גישות מדכאות חיסון, פחות רעילות.

לאור המחסור באיברים המיועדים להשתלה בהשוואה להיארעות הסוכרת, דרוש מקור בלתי מוגבל של איי לנגרהנס. פתרון אפשרי הוא יצירת תאי בטא אנושיים מתאי אב, או השתלת תאי בטא שמקורם בבעלי חיים. השתלות אלו מחייבות פרוטוקולים ייחודיים כדי להשיג סבילות לרקמות זרות.

לחלופין, בעזרת טכנולוגיות חדישות, ניתן יהיה ליישם שיטות בלתי רעילות כגון החזרת גנים מעודדים, הפרשת אינסולין לתאי כבד, או פיתוח מחשבים זעירים עם חיישנים בתוך משאבות אינסולין אשר יבדקו רמת סוכר בזמן אמת (בכל דקה), ויספקו הפרשת אינסולין כדי לשמור על רמות גלוקוז תקינות בדם.

רופאים בתחום

אנדוקרינולוגיה
ד"ר איריס יעיש
5.0
( 7 חוות דעת )
"הרופאה הייתה מקצועית, רגישה וסבלנית."
קראו עליי עוד
אנדוקרינולוגיה
פרופ' יונה גרינמן מנהלת המכון לאנדוקרונולוגיה, מטבוליזם ויתר לחץ דם, מנהלת המרפאה לנוירואנדוקרינולוגיה בביה"ח איכילוב
קראו עליי עוד
פנימית
פרופ' אילנה בלום לובל
קראו עליי עוד

המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:

מאמרים בנושא השתלת תאי בטא

מסתמן: ניתן יהיה לעצור מהלך סוכרת מסוג 1 גם שנים לאחר האבחון
מסתמן: ניתן יהיה לעצור מהלך סוכרת מסוג 1 גם שנים לאחר האבחון
פרופ' משה קרפ מאת: פרופ' משה קרפ 20/06/2012

עד היום מקובל היה לחשוב כי בחולי סוכרת מסוג 1, מופסק ייצור האינסולין זמן קצר לאחר אבחון המחלה, אך מחקר חדש שנערך בא... לכתבה המלאה

סוכרת תורמת להתפתחות אלצהיימר
סוכרת תורמת להתפתחות אלצהיימר
רועי שני מערכת אינפומד מאת: רועי שני מערכת אינפומד 13/11/2012

על פי מחקר חדש סוכרת מעודדת התפתחות של גורמים מזקינים, אשר מביאים להתפתחות אלצהיימר. לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו