דלג לתוכן

טיפול קוגניטיבי התנהגותי במבוגרים (CBT for Adults)

CBT for Adults

מתאים לטיפול ב:

  • אכילה כפייתית
  • גמגום
  • הפרעות שליטה בדחף
  • הפרעת דחק פוסט טראומטית, PTSD
המומחים של Infomed מסבירים:

טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא סוג של פסיכותרפיה, אשר מכוונת להקל על מצוקה נפשית דרך שינוי דפוסי חשיבה והתנהגויות. מדובר בפורמט של טיפול קצר מועד הנמשך כשלושה חודשים, ואשר מבוצע על ידי פסיכולוגים אשר עברו הכשרה מתאימה.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי במבוגרים – מסגרת הטיפול

טיפול קוגניטיבי התנהגותי יעיל וישים במגוון רחב של מקרים. למשל, קיים טיפול קוגניטיבי התנהגותי בחרדה, שמקובל להשתמש בו במקרים של פוביה ושל הפרעה טורדנית כפייתית (OCD), לצד טיפול קוגניטיבי התנהגותי בדיכאון, טיפול קוגניטיבי התנהגותי בסכיזופרניה ועוד. כמו כן, קיים טיפול קוגניטיבי התנהגותי בילדים, אשר בו טכניקות הטיפול מותאמות לקהל צעיר יותר. במקרים בהם המצוקה הנפשית חריפה יותר, מומלץ לשלב טיפול בתרופות פסיכיאטריות, הניתנות על ידי פסיכיאטרים. בתחילה, המטפל והמטופל מנסחים מטרה מוגדרת שמתארת את המצוקה עמה מבקש המטופל להתמודד. לאחר מכן, הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי מתנהל ברובו במסגרת שיחה בחדר הטיפולים, ובחלקו באמצעות "שיעורי בית", התנסויות ומטלות, שהמטופל מתבקש לבצע בין הפגישות.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי במבוגרים – ניסוח ושינוי דפוסי חשיבה שליליים

טיפול קוגניטיבי התנהגותי רואה במצוקת האדם תוצר של מחשבות שליליות, אשר מייצרות בהתאם רגש שלילי. לכן, הטיפול מבקש להביא לשינוי ברגש באמצעות איתור והעלאה למודעות של דפוסי החשיבה אשר גורמים למצוקה. דפוסי החשיבה הללו, המכונים הטיות חשיבה, קוטלגו על ידי הפסיכיאטר והפסיכואנליטיקאי אהרון בק למספר סוגים. לדוגמה, הטיה מסוג הכללת יתר מתארת מקרים בהם אדם מגבש דעה גורפת על בסיס התנסויות בודדות. למשל, אדם אשר חווה דחייה במסגרת אירוע חברתי עשוי להכליל ולהגיע למסקנה ש"כולם שונאים אותי". הטיה נוספת היא פרסונליזציה, במסגרתה אירועים שליליים נתפסים כאחריותו האישית של האדם, באופן מוגזם, לדוגמא, "אם משהו נהרס זה בטח באשמתי". במסגרת טיפול קוגניטיבי התנהגותי, המטפל מאתר ועוזר למטופל לנסח את דפוסי החשיבה השליליים שלו, במטרה לאתגר אותם. כלומר, המטפל מנסה לעזור למטופל לראות כיצד הדפוס אינו רציונאלי ואינו משרת אותו. לצד זאת, טיפול קוגניטיבי התנהגותי מבקש לנסח דפוסי חשיבה חדשים, חיוביים וגמישים יותר, למשל, "אני לא תמיד מסתדר עם כולם, אבל יש לי כמה חברים שמעריכים ואוהבים אותי".

טיפול קוגניטיבי התנהגותי במבוגרים – שינוי תוך התנסות בשטח

לצד שינוי מחשבתי, טיפול קוגניטיבי התנהגותי מתבסס על ההנחה כי שינוי מגיע לא רק משיחה בחדר הטיפולים, אלא גם מהתנסות חווייתית בשטח, במצבים שעד כה נתפסו מאיימים או לא נעימים. המטרה היא לעזור למטופל לתרגל טכניקות חדשות שלמד בטיפול, ולהראות לו כי ההנחות השליליות שלו לא בהכרח משקפות את המציאות או את יכולת ההתמודדות שלו בפועל. טיפול קוגניטיבי התנהגותי מציע סידרה של טכניקות אשר מכינות ומעודדות את המטופל לצאת ולהתנסות במה שנתפס בעיניו עד עתה כמאיים. למשל, במסגרת חשיפה הדרגתית, המטופל עובר בהדרגה הכנה לקראת ההתנסות בשטח. במקרה של חרדה ממעליות, לדוגמא, המטופל עשוי להתחיל את הטיפול בהתבוננות בתמונות שצולמו בתוך מעליות. לאחר מכן הוא ידמיין נסיעה במעלית בטכניקה של דמיון מודרך. בהמשך, המטופל עשוי לעלות קומה אחת במעלית בליווי הפסיכולוג, ולבסוף הוא יעלה לבדו. לצד ההתנסות, יש המתרגלים טכניקות של הרפיה, אשר מסייעות להוריד את רמת החרדה, שעלולה לעלות לפני ואף תוך כדי ההתנסות. כמו כן, קיימת טכניקת חשיפה אינטנסיבית אף יותר, המכונה הצפה, ואשר במסגרתה המטופל נחשף לסיטואציה המאיימת, באופן מלא ומיידי.

    רופאים בתחום

    רפואת שיניים
    מרפאת היכל השן מרפאת שיניים ותיקה בחולון (למעלה מ-20 שנה) העוסקת בהשתלות שיניים ואסתטיקה דנטלית
    קראו עליי עוד
    כירורגיה פלסטית
    ד"ר יואב אברהמי רופא בכיר במחלקה לכירורגיה פלסטית בביה"ח קפלן. בעל ניסיון רב בתחום.
    קראו עליי עוד
    פסיכיאטריה
    ד"ר מיכאל ינקו
    4.8
    ( 78 חוות דעת )
    "דר" מיכאל ינקו רופא מקצועי , קשוב , אכפתי , בעל אוזן קשבת ממליצה מאוד"
    קראו עליי עוד

    מאמרים בנושא טיפול קוגניטיבי התנהגותי במבוגרים

    התקף חרדה VS התקף פאניקה: האם יש הבדל?
    התקף חרדה VS התקף פאניקה: האם יש הבדל?
    מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 18/05/2021

    כולנו מרגישים דרוכים יותר בימים אלה, אך עבור אלה הסובלים מהתקפי חרדה או פאניקה המציאות המתחוללת בראש קשה מנשוא. האם... לכתבה המלאה

    מחקר: אורח חיים בריא מפחית ב-30% סיכוי לאלצהיימר
    מחקר: אורח חיים בריא מפחית ב-30% סיכוי לאלצהיימר
    מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 15/12/2014

    עיסוק תדיר בפעילות גופנית, תזונה המבוססת על ה"דיאטה הים-תיכונית", צריכת אלכוהול מתונה בלבד ובעיקר הימנעות מעישון – ... לכתבה המלאה

    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו