דלג לתוכן

כיצד מתח נפשי מזיק לבריאות השיניים?

לחץ נפשי הוא ללא ספק מחולל מחלות לא קטן. בעוד שרובנו מקשרים לחץ עם בעיות עיכול וכאבי ראש, גם הבריאות האורלית שלנו נמצאת בסכנה. לחץ נפשי מביא איתו תופעות לא נעימות לשיניים ולפה, כגון פצעי פה (אפטות), הרפס, הידוק או שחיקת שיניים ומחלות חניכיים. איך נוכל למזער את הנזקים של אותות הלחץ של הלחץ בפה ובשיניים? כל התשובות בכתבה שלפניכם

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 15/12/2011 תאריך עדכון: 18/12/2014
2 דקות קריאה

לחץ נפשי הוא ללא ספק מחולל מחלות לא קטן. בעוד שרובנו מקשרים לחץ עם בעיות עיכול וכאבי ראש, גם הבריאות האורלית שלנו נמצאת בסכנה. לחץ נפשי מביא איתו תופעות לא נעימות לשיניים ולפה, כגון פצעי פה (אפטות), הרפס, הידוק או שחיקת שיניים ומחלות חניכיים. איך נוכל למזער את הנזקים של אותות הלחץ של הלחץ בפה ובשיניים? כל התשובות בכתבה שלפניכם


אפטות


פצעי פה (אפטות) הם פצעי כיב קטנים המופיעים בחלל הפה. למרות שמומחים אינם בטוחים בגורם לאפטות, ההשערה היא שישנו קשר לבעיות במערכת החיסון, בקטריות או וירוסים, כאשר תשישות, אלרגיות ולחץ נפשי בהחלט מהווים בין הגורמים האפשריים לאפטות. למרות שאינן מדבקות ועוברות בדרך כלל אחרי 10 ימים, אפטות בהחלט מעיבות על איכות החיים, בהיותן כואבות ומציקות. 



על מנת להקל על הכאב והאי הנוחות המתלוות לאפטות בפה, אפשר ליטול תרופות הרדמה-מקומית ללא מרשם. כמו כן, על מנת להקל על הכאב, מומלץ להימנע ממאכלים מתובלים ופיקנטיים, מאכלים חמים או בעלי חומציות גבוהה כמו עגבניות ופירות הדר.

פצעי קור (הרפס)


הרפס, או פצע קור/חום, הוא עוד תוצר לוואי לא נעים של לחץ נפשי מוגבר. הרפס נגרם על ידי וירוס ההרפס-סימפלקס, והוא מדבק. לרוב הוא מופיע באיזור שמסביב לשפתיים העליונות או התחתונות, אך אצל אחדים יכול גם להופיע גם קרוב לאף. 


כאמור, הופעתו של הרפס קשורה למצב הנפשי שלנו ומצוקה רגשית בהחלט יכולה לעורר אותו. כמו גם חום, או כוויה. כמו במקרה של אפטות בפה, גם פצע הרפס נוטה להיעלם בתוך שבוע עד 10 ימים ועל מנת להקל את אי הנעימות ישנן משחות/מדבקות ללא מרשם ממשפחת אציקלוביר.

שחיקת שיניים


אחוז גדול מהאוכלוסייה סובל מבעיית הידוק ושחיקת שיניים . נטייה זו , המכונה גם כברוקסיזם, הינה הפרעה תפקודית של מערכת הלעיסה שעשויה להתרחש במהלך היום ובעיקר תוך כדי שינה. שחיקת שיניים והידוק לסתות עלולים להוביל לבעיות רבות במערכת הלעיסה החל מרגישות גבוהה בשיניים השחוקות, שברים בכתרים ושתלים, כאבים באכילה, בעיות במפרקי הלסת וכלה בכאבים בשרירי הפנים והראש.שחיקת שיניים נגרמת ברוב המקרים מלחץ נפשי. גם לאופן ההתמודדות עם המתח יש השפעה על שחיקת השיניים, שכן כעסים ותסכולים שמודחקים במהלך היום עשויים להתבטא בהידוק הלסתות בלילה ברוב המקרים ללא כל מודעות של האדם למתרחש.


את שחיקת השיניים נוכל לזהות בשיניים שטוחות וחסרות תלוליות, בשיניים צהובות כתוצאה משחיקת שכבת האימייל הלבנה  וכמובן ברגישות בשיניים, כאבים במפרק הלסת ובשרירי הלסת והראש. גם סובבנו יוכלו להעיד על התופעה, שכן עם השחיקה נשמעים רעשים ברורים של הידוק שיניים. אולם לא כל סימן לשחיקה מעיד על ברוקסיזם, על כן מומלץ לגשת לאבחון אצל רופא השיניים.


במקרים בהם הבעיה מתמקדת בלחץ המופעל בלילה, הטיפול המומלץ הוא שימוש בסד לילה המורכב על הלסת העליונה או התחתונה. סד לילה עשוי מחומר פלסטי שקוף ודק, אשר מותאם אישית לשיניו של המטופל. מטרת הסד היא לספוג את הלחצים המופעלים על השיניים ובכך למנוע את השחיקה.

במצבים מסוימים, שחיקת השיניים היא כל כך קשה, עד שיש צורך לבצע כיסוי מחדש של כל השיניים באמצעות כתרים. גם לאחר ביצוע הכתרים החדשים, מומלץ להשתמש בסד לילה על מנת למנוע את שבירת החרסינה.

מאת: מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר עמנואל מרדכי
ד"ר עמנואל מרדכי רפואת שיניים
5.0
( 5 חוות דעת )
"עברתי טיפול מורכב , יחס מעולה, מקצועי, מרגיע, הרופא היה קשוב לתחושותיי ופחדיי ונהג מעל ומעבר למצופה בסובלנות יתרה, יצר עימי קשר גם לאחר הטיפול לבדוק לשלומי. אני מרוצה מאד ורגועה."
ד"ר ניצן שלזינגר
ד"ר ניצן שלזינגר רפואת שיניים
מנהל מרכז להשתלות שיניים ואסתטיקה במרכז יהלום
ד"ר קובי איסקוב
ד"ר קובי איסקוב רפואה אסתטית
4.9
( 89 חוות דעת )
"שירות אדיב, אכפתי, סובלני ומסביר. קיימת הרגשה טובה שהגעת למקצוען בתחום."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום רפואת שיניים כללית

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו