דלג לתוכן

קרינה מהמחשב - כך תגנו על העיניים

מחשבים, טאבלטים וסמארטפונים תפסו מקום עיקרי בחיינו, ככלי עבודה ולשעות הפנאי. השימוש במחשב מקל עלינו בדרכים רבות, אך חשוב לזכור כי הוא טומן בחובו גם סיכונים.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 24/01/2012
3 דקות קריאה
מחשבים, טאבלטים וסמארטפונים תפסו מקום עיקרי בחיינו, ככלי עבודה ולשעות הפנאי.
השימוש במחשב מקל עלינו בדרכים רבות, אך חשוב לזכור כי הוא טומן בחובו גם סיכונים.


בשנים האחרונות המחשבים השתלטו על חיינו. בעלי מקצוע רבים יותר עושים שימוש יומיומי במחשב: אדריכלים כבר כמעט ואינם מתכננים בעזרת דף ועט, רואי חשבון זונחים את מכונות החישוב, אפילו מעצבי אופנה עובדים מול המסך ועוד. גם בתום יום העבודה אנו צמודים למחשב, או לטאבלט והפעם בבית.

השימוש במחשבים מקל עלינו בדרכים רבות, אך חשוב לזכור כי הוא טומן בחובו גם סיכונים. ההשפעה שמעוררת את הדאגה הרבה ביותר בקרב צרכני מחשב "כבדים" היא הקרינה.

סוגי הקרינה הנפלטת ממחשב -

• אור הנפלט מהמסך.

• השתקפות של תאורת החדר מהמסך.

• שדות אלקטרו-סטטיים אשר נוצרים עקב מתח גבוה, קווי חשמל, שנאים ועוד.

• שדות אלקטרו-מגנטיים הנוצרים על ידי שדות חשמליים ושדות מגנטיים בתדרים שונים, כתוצאה מפעילות אנטנת ה-wifi או שידור ה-Bluetooth לדוגמא.

• גלי קול בתדירויות שונות הנפלטים מהמאווררים והשנאים של המחשב.

למרות החשש מהנזק הפוטנציאלי מסוגי הקרינה השונים, לאחר ניתוח של מחקרים רבים שבוצעו בעולם לאורך שנים, מקובל לחשוב כיום כי קרינת מחשב אינה מהווה סיכון בריאותי כלשהו לאנשים העובדים באופן קבוע מול מחשב.

מסיבה זו הגורמים הרגולטוריים, האחראים על קביעת המגבלות בשימוש לא ראו צורך בהכתבת אמצעי הגנה, ניטור או מניעה כלשהם בהקשר של הגנה מקרינה ממחשבים. ולמרות זאת, בעקבות דאגה ציבורית, ומתוך הנחה שאולי בכל זאת לא הכל ידוע ועל מנת למנוע בעיות עתידיות, נקבעו מספר תקנים הקובעים את רמת הקרינה המותרת.

בישראל אומץ התקן של המכון השבדי לאישור טכני. התקן נקרא MRP2 ומסכי מחשב אשר עומדים בתקן זה מסומנים בד"כ ב- LOW RADIATION (קרינה נמוכה). למרות כי חשוב להדגיש שחוסר בסימון זה אינו בהכרח מעיד על בטיחות בלתי מספקת.

במסכי מחשב ישנים יותר (שאינם דקים) נפלטת מרבית הקרינה מהצד האחורי של המסך, ובמתח גבוה (כ-30,000 וולט) כך שהקרינה גבוהה אף היא. לכן לא מומלץ לשבת סמוך לגב המסך, ולא למקם עמדות עבודה סמוכות זו לזו כשהעובדים קרובים לגב המסך. הקרינה הנפלטת מקדמת המסך, יורדת לרמה זניחה החל ממרחק של כ-50 ס"מ. באופן כללי, מומלץ לשבת במרחק יד מושטת ממסך המחשב על מנת להיות בטוחים מהשפעת הקרינה.

במסכי LCD מקור הקרינה העיקרי הוא מתח אספקת החשמל למסך, ולפיכך הם כמעט ואינם פולטים קרינה.

נקודה נוספת אליה יש לשים לב במסכים ישנים היא ריצוד מסך, אשר פוגע בריכוז העובד וגורם לעייפות העיניים. המידע שאנו רואים מוקרן על מסך המחשב במשך חלקיקי שנייה בלבד וכדי שמוחנו יקלוט תמונה יציבה הוא חייב להיות מוקרן במהירות רבה מאוד. עובדה זו עלולה לגרום לריצוד, בעיקר במסכים בעלי טכנולוגיה ישנה אשר מהירות ההקרנה שלהם אינה מהירה מספיק. הדבר מגרה את עצב הראייה והאדם עלול לחוש עצבנות, חוסר ריכוז ואף עייפות.

כאמור, ברוב המסכים כיום תופעת הריצוד כמעט ואינה מתרחשת. על מנת להבטיח מהירות הקרנה גבוהה רצוי להגדיר את כרטיס המסך של המחשב למהירות פריקת המידע במסך תהיה60 הרץ לפחות.

ומה עם מי שמרכיב משקפיים?

התברר כי עובדים רבים אשר התלוננו על הפרעות בראייה, כאבי ראש ומאמץ יתר של העיניים, סבלו מבעיות ראייה ללא שהיו מודעים לכך. לאחר שהרכיבו משקפיים או ביצעו התאמה מחדש למשקפיים קיימות, הוקלו גם התסמינים עליהם דיווחו.

עם זאת, למרכיבי משקפיים מומלץ שלא להרכיב משקפי-ראיה עם עדשות דו-מוקדיות (BIFOCAL) מאחר ובכדי לראות טוב את צג המחשב, צריך להרים את הראש ולצפות במסך דרך החלק התחתון של המשקפיים, מצב היוצר לחץ על שרירי הצוואר האחוריים ומתח בשרירי הצוואר הקדמיים.

לתיקון מצב יציבתי לקוי זה, ניתן לבצע תרגיל פשוט אחת לשעה - בישיבה זקופה יש להכניס הסנטר לכיוון העורף, תוך שמירה על מבט לפנים (5-10 חזרות יספיקו).
מאת: אילת שור, B-WELL

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר קלוד מסיקה
ד"ר קלוד מסיקה עיניים
רופא עיניים בכיר במרכז הרפואי שערי צדק
ד"ר גבי שמש
ד"ר גבי שמש עיניים
רופא עיניים מנתח
ד"ר תמיר וינברג
ד"ר תמיר וינברג עיניים
5.0
( 24 חוות דעת )
"לדר וינברג הגעתי במצב בעייתי של מספר 12 מינוס וקטרקט מתקדם לגילי. פגשתי רופא מקצועי מאוד, שירותי ורואה אותי ברמה האישית ברמת המתח והחרדה בה הייתי שרויה. לאחר בדיקות, חישובים והסבר מקצועי, עשה ניתוח מדהים. היום אני רואה בזכותו 6:6. מעריכה מאוד וממליצה בחום🌺"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו