דלג לתוכן

דלקת או פטריה? הדרכים למניעה, אבחון וטיפול

זיהומים נרתיקיים הם דבר שכיח ומהווים מטרד עבור נשים בכל הגילאים. יש להם השפעה משמעותית על איכות החיים, על יכולת ההנאה מיחסי מין ובמקרים מסוימים גם על הביטחון העצמי והפתיחות בין בני הזוג.

מאת: ד"ר אפרים סיגלר
תאריך פרסום: 02/04/2012 תאריך עדכון: 05/11/2012
3 דקות קריאה
זיהומים נרתיקיים הם דבר שכיח ומהווים מטרד עבור נשים בכל הגילאים. יש להם השפעה משמעותית על איכות החיים, על יכולת ההנאה מיחסי מין ובמקרים מסוימים גם על הביטחון העצמי והפתיחות בין בני הזוג.

קיימים מספר סוגי זיהומים נרתיקיים, שלכל אחד מהם טיפול שונה כך שקיימת חשיבות לאבחנה נכונה ולטיפול נכון ומהיר.

הזיהומים הנרתיקיים נחלקים לשלושה סוגים עיקריים: הזיהום הראשון, הנפוץ ב 30%-40% מהמקרים, הוא פטריה (קנדידה). זיהום נוסף הינו הזיהום שמקורו בדלקת חיידקית ששכיחותו אף היא 30%-40%. הדלקת השלישית, ששכיחותה 5%-10%, הינה טריכומונס, טפיל הנמצא בנרתיק האישה ובבלוטות שסביב לו.
חשוב לציין כי הטפיל מועבר ביחסי מין, כך שגם גבר יכול להיות נשא של הטפיל. אפשרות נוספת היא הופעה מעורבת של מספר גורמים, תופעה המתרחשת ב-10%-20% מהמקרים.

איך מבדילים בין פטריה לדלקת?


לכל אחד מהזיהומים יש סימפטומים שונים. פטריה גורמת במרבית המקרים לגרד חזק, לאודם, לצריבה ולאי נוחות וכאבים בעת קיום יחסי מין.
דלקת חיידקית גורמת להפרשות בעלות ריח רע שמתגבר לאחר קיום יחסי מין לאי נוחות, גרד וצריבה קלים.
הזיהום הטפילי (טריכומונס) מופיע במקרים רבים ללא תופעות נראות לעין ולעיתים מלווה בהפרשות רבות בעלות ריח רע ובכאבים ואפילו דימום קל בעת יחסי מין.

מעבר לשוני בסימפטומים אלה קיים שוני גם במראה ההפרשה. הפרשה לבנה עם גבישים מרמזת במרבית המקרים על פטריה, בעוד הפרשה מימית אפורה עלולה להעיד על קיומה של דלקת. בהופעה של טפיל (טריכומונס) עלולה להופיע הפרשה ירוקה וקצפית. במקרים של הופעה מעורבת של מספר גורמים, לעיתים קרובות, סימפטומים של פטריה משתלטים ומכסים על סימפטומים של הגורמים האחרים.

זיהוי של דלקת עשוי להיות מדויק יותר. זיהוי דלקת מבוצע על ידי רופא נשים, באמצעות נייר PH המסייע באבחון דלקת בעזרת מדידת רמת החומציות בנרתיק, שמשתנה בהתאם למקור הדלקת.

אמצעי בדיקה נוספים בשימוש רופאי הנשים הם בדיקת תרביות. אלו בדיקת מעבדה המאפשרת לזהות נוכחות של חיידקים או טפילים בנרתיק ובדיקה באמצעות מטוש אשר במגע עם ההפרשה משנה את צבעו במידה ויש נוכחות של חיידק או טפיל. מטוש זה הנקרא "קלוטסט סטיק" זמין גם לרכישה בבתי המרקחת השונים לשימוש ביתי, ללא מרשם רופא. הבדיקה מאפשרת אבחנה בין פטריה לדלקת חיידקית או טפיל, תופעה הדורשת טיפול רפואי ומתן תרופות במרשם, בעוד טיפול ראשוני עבור פטריה יכול להתבצע באמצעות תכשירים ללא מרשם רופא.

אופן הטיפול ומניעת פטריה / דלקת

הטיפול בסוגי הזיהום השונים מבוצע באמצעות תכשירים אנטיביוטיים. זיהום של דלקת חיידקית יטופל בעיקר באמצעות תרופות אנטיביוטיות או באמצעות נרות וגינאליים במרשם רופא. טיפול בפטריה יתבסס במרבית המקרים על משחות ונרות נגד פטריה. במקרים חריפים יינתן טיפול אנטי פטרייתי בבליעה במרשם רופא בלבד. באותם מקרים בהם יש הופעה מעורבת ניתן לטפל במקביל.

אופן המניעה של זיהומים נרתיקיים הוא בראש ובראשונה "לתת לגוף לעשות את שלו". הנרתיק מכיל באופן טבעי נוזל (בנוכחות של חיידקים "טובים") אשר מונע התפתחות של חיידקים מזיקים ופטריות מזיקות ושומר על רמת PH תקינה. שטיפות חוזרות ונשנות של הנרתיק פוגעות בהגנה הטבעית של הנרתיק וגורמות לשגשוג של חיידקים מעוררי דלקת ושל פטריות.

לכן בכל מצב, גם לאחר קיום יחסי מין, אין צורך לשטוף את פנים הנרתיק ומומלץ לבצע שטיפה חיצונית בלבד.

למניעה של פטריה חוזרת, רצוי לשמור על תפריט דל בפחמימות וסוכרים, התורמים לשגשוג הקנדידה ולהרבות באכילת יוגורט הגורם לשגשוג חיידקים "טובים" מונעי פטרת ודלקת חיידקית.

חשוב לציין כי הטיפול בדלקות נרתיקיות הינו הכרח עבור נשים בתקופה בה עברו פרוצדורות כגון לידה, ניתוח קיסרי, גרידה וכו', בשל סכנת הזיהום לפצע הניתוחי.

בעיות של זיהומים חיידקיים ודלקות נרתיקיות הינן בעיות השכיחות אצל נשים רבות. שינויים הורמונאליים, לידה, מחלות רקע, ריבוי פרטנרים וגורמים נוספים עלולים להעלות את הסיכון להתפתחותן של דלקות אלה. בדומה לבעיות אחרות חשוב לאבחן ולטפל בזמן לפני התפתחות הדלקת ופגיעה משמעותית באיכות החיים.
מאת: ד"ר אפרים סיגלר, מומחה למילדות גניקולוגיה, מנהל שירות צוואר הרחם, מחוז חיפה ומרכז רפואי כרמל, שירותי בריאות כללית

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר רונית עשת
ד"ר רונית עשת יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 3 חוות דעת )
"רופאה מקסימה.. נעימה ומקצועית 🫶🏿"
ד"ר עופר מרקוביץ
ד"ר עופר מרקוביץ יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל יחידת אולטרה סאונד נשים ויולדות בבית חולים מאיר כפר סבא, מנהל פורום ממצאים חריגים ומומים בעובר בבית חולים מאיר כפר סבא
ד"ר אוהד ברוכין
ד"ר אוהד ברוכין יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 150 חוות דעת )
"דר ברוכין מקצועי , סבלני ואנושי ."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו