דלג לתוכן

עשר סיבות לקחת ויטמין C

ויטמין C סובל מיחס הפכפך. מחד, שנים נחשב למילה נרדפת לבריאות וחיזוק מערכת החיסון, ומצד שני טענות על יעילות ספיגה נמוכה וסיבוכים אחרים כתוצאה מנטילתו. אז אמנם ויטמין C הינו בטוח, אבל גם מאוד עצמתי ולכן חשוב לדעת כיצד להשתמש בו, כך שישפיע באופן חיובי.

מאת: R.Nu דולב גילמור
תאריך פרסום: 29/04/2012 תאריך עדכון: 23/11/2020
3 דקות קריאה
ויטמיןC סובל מיחס הפכפך. מחד, שנים נחשב למילה נרדפת לבריאות וחיזוק מערכת החיסון, ומצד שני טענות על יעילות ספיגה נמוכה וסיבוכים אחרים כתוצאה מנטילתו. אז אמנם ויטמין C הינו בטוח, אבל גם מאוד עצמתי ולכן חשוב לדעת כיצד להשתמש בו, כך שישפיע באופן חיובי.

במסגרת עבודתי נשאלתי רבות על ויטמין C – על יעילותו, סכנותיו ואופן השימוש בו. את דעותיי בנושא גיבשתי בעמל רב, מתוך ניסיון קליני ומתוך עיון באלפי מחקרים ובספרים ומאמרים רבים, שנערכו ושנכתבו במשך שמונים שנות עבודה של גדולי המחקר והרפואה.

ראשית, נתחיל בשאלה הברורה - האם כדאי ליטול תוספי ויטמין C, או שמא אולי מספיק להסתמך על כמות ויטמין C המתקבלת מאכילת פירות וירקות? התשובה שלי בעניין זה היא ברורה: כמעט ובלתי אפשרי לקבל כמות אופטימלית של ויטמין C מהמזון.

האדם הוא אחד מבעלי חיים יונקים שאינם מייצרים ויטמין זה בגופם בגלל מוטציה גנטית. יונקים אחרים מייצרים ויטמין C בגופם בכמות של 40-300 מ"ג לכל קילוגרם גוף, אבל האדם אינו מייצר אפילו מיליגרם ממנו. מכך עולה, שאדם השוקל 70 ק"ג זקוק לפחות ל-2,800 מ"ג ויטמין C ליום. אפילו דיאטה שהנה עשירה בפירות וירקות, מספקת רק כעשירית מכמות זו.

ויטמין C הוא אמנם בטוח לשימוש, אבל בכל זאת חומר עוצמתי. השימוש הבטוח והיעיל בוויטמין C דורש ידע רב. כל אדם מגיב בצורה אחרת, וכמו כן, הצרכים של כל אדם משתנים עם השינויים החלים במצבו. לפני נטילת ויטמין C, חשוב להתייעץ עם מומחה לנושא הרפואה האורתומולקולרית, כמו שחשוב להתייעץ עם רופא לפני נטילת כל תרופה שהיא.

בין האנשים שאסור להם ליטול מינונים גבוהים של ויטמין C, נמנים כאלה שיש להם רמת ברזל גבוהה וכאלה שקיים אצלם חוסר מולד באנזים ג'י סיקס פי די. רוב רובם של האנשים מסוגלים ליטול מינונים יעילים של ויטמין C.

עשר סיבות לכך שכדאי ליטול תוסף של ויטמין C:

1. ויטמין C יעיל במניעת הצטננות ושפעת, וגם בטיפול בהן. מעבר לעובדה שאנשים רבים מעידים על כך, רובם המכריע של המחקרים תומכים בעמדה זו. הכל תלוי במינון, שצריך להיות גבוה מספיק לטיפול/מניעת שפעת.

2. ויטמין C מרפא את רוב המחלות הווירליות כאשר השימוש הנעשה בו הוא נכון. למשל, ד"ר פרדריק קלנר תיעד שישים מקרים של מחלת פוליו בילדים, בהם הוא טיפל באמצעות זריקות או עירויים של ויטמין C. הריפוי היה מלא, ולא נגרם אף נזק לשרירים לאף אחד מילדים אלו. מתן ויטמין C לילדים לפני ואחרי קבלת חיסונים, יגן על הילדים מפני הנזקים האפשריים של החיסונים עצמם. בנוסף, ילדים המקבלים מנה יומית נאותה של ויטמין זה, הנם פחות חשופים לסכנותיהן של כל המחלות הווירליות מפניהן אנו מתחסנים.

3. ויטמין C מנרמל את רמות הכולסטרול. הכולסטרול הנו חומר חיוני לגוף, ולפי התפיסה האורתומולקולרית, רמת הכולסטרול עולה כאשר הגוף זקוק לו. כנראה, ויטמין C פועל באופן שמבטל את הצורך של הגוף בכולסטרול גבוה.

4. ויטמין C נמצא בריכוז גבוה מאוד בכל חלקי העין, וזהו סימן לכך שהעיניים זקוקות לו. נטילת ויטמין C מורידה לחץ תוך עיני גבוה בצורה יעילה ומהירה, וכך מונעת גלאוקומה. ייתכן שנטילת ויטמין C גם מונעת קטרקט, ועובדת יחד עם ויטמין E כדי למנוע את נזקי מחלת הסוכרת לרשתית העין.

5. הריכוז הגבוה ביותר של ויטמין C בגוף נמצא בבלוטות האדרנל, שם הוא מונע את שחיקת כוח ההתמודדות עם לחצי החיים.

6. ויטמין C מנטרל או מפחית את הנזקים של מגוון רחב של רעלנים סביבתיים, וביניהם בנזין, קוטלי חרקים, ניקוטן, ניטרטים, קרינה רדיואקטיבית ומתכות כבדות. הוא גם מצמצם את נזקי העישון והאלכוהול. כיום, אנו זקוקים ליותר ויטמין C מאשר בעבר, בגלל עומס הרעלים בסביבתנו המודרנית.

7. בנוכחות רמות גבוהות של ויטמין C בדם, נמנע התהליך הראשוני של טרשת העורקים, וצירוף של ויטמין C והחומצה האמינית ליסין מסוגל לצמצם את הרובד הטרשתי בעורקים. פעולה זו מביאה להקלה לסובלים מתעוקת הלב, בדרך כלל תוך עשרה ימים עד חודש ימים.

8. ויטמין C מייצר את הקולגן, חלבון החיבור בגוף, ועקב כך הוא חיוני לבריאותן של רקמות החיבור, כדוגמת העור, העצמות והגידים, החניכיים וכלי הדם. בגלל תכונה זו, ויטמין C הנו חיוני לאיחוי פצעים, ולכן ראוי לטפל בעזרתו לפני ואחרי כל ניתוח.

9. לוויטמין C ישנן תכונות רבות המגינות מפני סרטן.

10. מסתבר שוויטמין C הנו התרופה החשובה ביותר הקיימת. כמעט ואין כל מחלה שהוא לא משפיע עליה לטובה, אבל העיקר הוא המינון.

כעת אתייחס לכמה התנגדויות לנטילת מינונים גבוהים של ויטמין C:

* לפי מחקרים מאוניברסיטת הרווארד ואחרים, ויטמין C אינו גורם לאבנים בכליות. כמו כן, אין כל שחר לטענות שהוא מזיק לכבד או לכליות, שהוא מסרטן, שהוא הורס את ויטמין B12 או לטענות אחרות נגדו.

* הקצובה היומית המומלצת של משרד הבריאות עבור ויטמין C, העומדת על 60 מ"ג, אמנם תמנע את מחלת הצפדינה, אבל מחלה זו הנה רק סופו של תהליך ניווני. ניתן להמשיל את הצריכה היומית המומלצת לתשלום שכר מינימום. אולי היא תספיק לצעירים, אך היא בהחלט בלתי מספקת עבור רוב המבוגרים.

* נכון שמינון גבוה של ויטמין C נספג פחות בהשוואה למינון נמוך, אבל רק מבחינת אחוזים. איזו כמות גדולה יותר - 100% של 500 או 50% של 5,000? ובכל מקרה, מה שלא נספג ונשאר במעי, שומר על תאי המעי מפני רעלנים וסרטן. מה שנספג ומופרש בשתן, מונע זיהומים בדרכי השתן.

לסיכום, ראוי לשנות את הבנת הוויטמין C בקרב הציבור.

ניתן לפנות אליי בשאלות על ויטמין C ועוד בפורום תזונה ותוספי תזונה.
מאת: דולב גילמור R.Nu, תזונאי אורתומולקולרי

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר רז הגואל
ד"ר רז הגואל
המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו