דלג לתוכן

האם אתם מכורים לתרופות?

רוב התרופות שעלולות לגרום התמכרות נמכרות באופן חוקי רק בהצגת מרשם, אולם יש תרופות עם פוטנציאל ממכר גם ללא מרשם, כמו תרופות לשיכוך כאבים המכילות קודאין. בתחילה נוטלים אותן כפי הנדרש, אך לעיתים השימוש בהן הולך ועולה בצורה בלתי מבוקרת, גם עקב זמינותן הגבוהה ולמרות הוראות הנטילה המצויות בכל אריזה. האם זו התמכרות?

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 24/06/2012 תאריך עדכון: 23/11/2020
2 דקות קריאה
רוב התרופות שעלולות לגרום התמכרות נמכרות באופן חוקי רק בהצגת מרשם, אולם יש תרופות עם פוטנציאל ממכר גם ללא מרשם, כמו תרופות לשיכוך כאבים המכילות קודאין. בתחילה נוטלים אותן כפי הנדרש, אך לעיתים השימוש בהן הולך ועולה בצורה בלתי מבוקרת, גם עקב זמינותן הגבוהה ולמרות הוראות הנטילה המצויות בכל אריזה. האם זו התמכרות? 


חוקרים בארץ טוענים שקשה להעריך את היקף תופעת השימוש לרעה בתרופות והתלות בהן, ויש צורך בהפניית הזרקור לפוטנציאל ההתמכרות לתרופות ולסכנות הטמונות בשימוש כזה. 


תרופות הנמכרות ללא מרשם רופא יכולות לתת הקלה מיידית למצב לא נעים, אך חשוב לזכור שהן אמורות להילקח באופן זמני בלבד, וגם להן עלולות להיות תופעות לוואי. כמו כן, שימוש ממושך בתרופות אלו עלול למסך בעיה רפואית אמיתית, או לגרום לרגישות יתר למצבים רפואיים, לדוגמה באנשים עם מחלה קרדיו-ווסקולרית אשר נוטלים תרופה ללא מרשם שאחת מתופעות הלוואי שלה הוא עליה בלחץ הדם.


מהי התמכרות?


ארגון הבריאות העולמי מגדיר התמכרות כמצב נפשי ולעיתים גם גופני, הנגרם מפעילות הגומלין בין האדם לחומר ממכר, ומאופיין בתגובות התנהגותיות ואחרות, הכוללות תמיד כורח ליטול סם באופן רצוף או סדיר כדי לחוות את השפעותיו ולפעמים גם כדי להמנע מקשיים הכרוכים בהעדרו. לעיתים, אך לא בהכרח, כולל סבילות. 


קיימות כמה קבוצות עיקריות של תרופות ללא מרשם שהשימוש בהן עד לכדי התמכרות הוא שכיח: תרופות לשיכוך כאבים, תרופות הרגעה (כולל כדורי שינה, תרופות נגד חרדה), תרופות ממריצות, תרופות משלשלות.


בחנו את עצמכם: האם אתם מכורים לתרופות ללא מרשם?


- התפתחות של סבילות: האם אתם נזקקים למינון גבוה יותר ממה שהייתם לוקחים בעבר על מנת להרגיש שהתרופה "עובדת"?


- האם אתם סובלים מתסמיני גמילה מהתרופה כשאינכם משתמשים בה? תסמיני גמילה הם הפוכים ממה שהתרופה אמורה לעשות. למשל, תחושת כאב חזק במקרה של תרופה לשיכוך כאבים, נדודי שינה במקרה של תרופות להשריית שינה, או עצירות ממושכת במקרה של תרופות משלשלות. 


- האם אתם משקיעים זמן רב בהשגת התרופה, שימוש בה והתאוששות ממנה?


- האם אתם נוטלים מינון גבוה ממה שהייתם רוצים, או נוטלים את התרופה בפרק זמן ארוך יותר ממה שהייתם מעוניינים?


- האם ניסיתם להפסיק את השימוש בתרופה ונכשלתם בנסיונותיכם? 


- האם אתם מוותרים על פעילויות חשובות אחרות לטובת השימוש בתרופה? למשל "חותכים" מהעבודה מוקדם, מפחיתים בפעילות חברתית או בזמן עם המשפחה? 
 

- האם אתם ממשיכים להשתמש בתרופה למרות שאתם יודעים שהיא מזיקה לכם? 


אם עניתם בחיוב על חלק מהסעיפים, מומלץ מאוד לפנות לרופא המשפחה שלכם. 


התלות בתרופות היא בעיה שיש בה מרכיבים רבים: פיזיולוגיים, פסיכולוגיים והתנהגותיים, ולצורך פתרון הבעיה יש לטפל בכל המרכיבים. רופא המשפחה יוכל לייעץ או להפנות למטפל מוסמך שייעץ כיצד לטפל בבעיה בגינה התחיל השימוש בתרופה, וכיצד להגמל באופן אופטימלי מהשימוש בתרופה.


מאידך, אין צורך להירתע ולהמנע לחלוטין מנטילת תרופות ללא מרשם. כאמור, לתרופות הנמכרות ללא מרשם יש פוטנציאל התמכרותי נמוך, והשימוש בהן יכול להועיל למצבנו ולהקל את הרגשתנו ואת המצוקה הנפשית המתלווה. 


לפני נטילת תרופות ללא מרשם כדאי לשאול את עצמנו האם אנו אכן זקוקים לתרופה זו ברגע זה.
כמובן יש לקרוא בעיון את העלון לצרכן המצורף בכל חפיסה, ולהקפיד על הוראות השימוש המומלצות בו, או שהומלצו על ידי רופא מטפל.

 

מאת: מרגנית בייניש, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יעל קולסקי
ד"ר יעל קולסקי פסיכיאטריה
רופאה פסיכיארטית
ד"ר לב קורבסקי
ד"ר לב קורבסקי פסיכיאטריה
פסיכיאטר למבוגרים ופסיכוגריאטר.
ד"ר ליליאנה מאואס זינגר
ד"ר ליליאנה מאואס זינגר פסיכיאטריה
לשעבר רופאה בכירה וראש צוות במרפאת שלוותה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו