דלג לתוכן

איך עושים הפלה?

בישראל מבוצעות מדי שנה כ-20 אלף הפסקות הריון חוקיות, ונראה כי מספר דומה של הפסקות הריון מבוצעות באופן בלתי חוקי בקליניקות פרטיות. אז מדוע אנחנו עדיין לא מדברים על זה מספיק?

מאת: מרגנית בניש מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 23/08/2012 תאריך עדכון: 29/10/2013
4 דקות קריאה
בישראל מבוצעות מדי שנה כ-20 אלף הפסקות הריון חוקיות, ונראה כי מספר דומה של הפסקות הריון מבוצעות באופן בלתי חוקי בקליניקות פרטיות. אז מדוע אנחנו עדיין לא מדברים על זה מספיק?



הפסקת הריון יכולה לנבוע מסיבות אישיות של האשה או מסיבות רפואיות הקשורות בבריאות העובר או בבריאות האשה. עם זאת, אין התייחסות לרצונה של האישה לעשות הפלה (כלומר, אם ההריון אינו עונה על התנאים המפורטים בהמשך, זה לא משנה אם האשה לא רוצה את ההריון).


הפלה מתבצעת לאחר קבלת אישור מוועדה המורשית לכך, היושבת בדרך כלל בבית חולים. רופא הנשים יוכל לסייע בהפניה אל הוועדה. הוועדה מורכבת משלושה חברים, 2 רופאים ועובד\ת סוציאלי\ת. הרופא יבדוק את האישה ותתקיים עמה שיחה. האישור ניתן לאחר דיון בבקשה אותה מגישה היאשה, ולאחר קבלתו נקבע תור לביצוע.


הועדה מאשרת בקשות הפלה כאשר מתקיים אחד מן התנאים הבאים:

- גיל האשה פחות מ-17 שנה.
- האשה אינה נשואה.
- ההריון נובע מיחסים אסורים לפי החוק, כגון אונס או גילוי עריות.
- התינוק עלול להיוולד בעל מום (לפי חוות דעת של רופא מומחה).
- המשך ההריון עלול לסכן את חיי האשה או לגרום לה נזק נפשי משמעותי.


הוועדה מאשרת ביצוע הפלה לכ-98% מהמקרים המוצגים בפניה. כדאי לשים לב, שאין צורך בהסכמתם של אנשים אחרים (לא הורים ולא בן זוג). הפלה היא תהליך רפואי ולכן הסודיות הרפואית נשמרת.


במידה וגיל ההריון הוא מעל שבוע 24, מתייחסים אליו כאל "הריון בשלב החיות". קיימת וועדה מיוחדת הנקראת "ועדה על-איזורית" הדנה בנושא הפסקת ההריון. בשלב זה הפלה מאושרת רק במקרים של מום עוברי שנתגלה בבדיקת אולטרסאונד או בעקבות סכנת חיים הנשקפת לאם. בדרך כלל, הפסקת ההריון בשלב החיות תבוצע בבית החולים בו התקיימה הוועדה.


קיימות שתי שיטות להפסקת הריון: הפלה בתרופה או הפלה באמצעות ניתוח. הבחירה בשיטה להפסקת ההריון נעשית על ידי הרופאים והיא תלויה בגיל ההריון ובגורמים בריאותיים נוספים.


הפסקת הריון תרופתית


הפסקת הריון תרופתית ניתנת לביצוע רק בהריון שגילו פחות מ-7 שבועות (49 ימים) ממועד הוסת האחרון. היתרון הוא שאין צורך באשפוז או בהרדמה, אולם התהליך נעשה בבית החולים ודורש מספר הגעות ושהייה של כמה שעות כל פעם.


התהליך מורכב משני חלקים:




1. תרופה בשם מיפפריסטון (שמה המסחרי הוא מיפג'ין, מונעת פעילות של פרוגסטרון). תרופה זו משבשת את קליטת העובר ברירית הרחם, וגורמת לירידה באספקת הדם לעובר ולהפרדותו מהדופן. לאחר לקיחת התרופה, יש צורך להשאר בבית החולים כשעתיים להשגחה.


2. 48 שעות לאחר לקיחת מיפג'ין, האשה מקבלת תרופה נוספת בשם מיסופרוסטול (בשם המסחרי ציטוטק, חומר ממשפחת הפרוסטגלנדינים). חומר זה גורם לכיווצים בשריר הרחם וכך נפלט תוכן ההריון ומתבצעת הפלה. לאחר נטילתה יש להישאר להשגחה בבית החולים למשך מספר שעות.


שיעור הצלחת הפלה בטיפול התרופתי הוא 90-95%, והסיכוי גבוה יותר ככל שגיל ההריון מוקדם יותר. תופעות הלוואי של הפסקת הריון תרופתית הן כאב בטן דמוי מחזור ודימום מהנרתיק שנמשך כיומיים.


שבועיים לאחר מכן יש להגיע לבדיקה נוספת, על מנת לוודא כי התהליך הושלם ובוצעה הפלה. במידה ולא כל תוכן ההריון נפלט, תתבצע בנוסף פעולת שאיבת הריון (ראו בהמשך).


הפסקת הריון ניתוחית - גרידה


גרידה ניתנת לביצוע בשלבים מאוחרים יותר של ההריון. ניתן לבצעה עד שבוע 12 להריון, או עד שבוע 22 בבתי חולים גדולים. היות ותהליך הפלה מתבצע תחת הרדמה כללית, יש לברר עם הרופא האם יש צורך בהפסקה של נטילת תרופות מסויימות טרם הניתוח. כמו כן, יש לשמור על צום מלא במשך 8 שעות לפני הניתוח.


כיצד מתבצעת גרידה?



הפלה מתבצעת עד שבוע 12 להריון. הרופא מרחיב בהדרגה את צוואר הרחם על ידי מכשירים מיוחדים הנקראים "האגרים", ומכניס צינור דק ששואב את תוכן ההריון החוצה, ולאחר מכן מוודא שכל תוכן ההריון נשאב באמצעות כפית גרידה ("קורטה"). משך הפעולה יחסית קצר- כרבע שעה, אולם יש צורך באשפוז במחלקת יום למשך מספר שעות. 



הפלה בין השבועות 13-22 להריון הינה פעולה מורכבת יותר וממושכת יותר. הרחבת צוואר הרחם מתבצעת על ידי החדרת למינריה, אצה טבעית דחוסה ששמים בצוואר הרחם. האצה סופחת נוזלים במהלך הלילה ומתרחבת ויחד איתה מתרחב גם צוואר הרחם. ביום למחרת מתבצעת הפלה. אפשרות נוספת להרחבת צוואר הרחם היא על-ידי התרופה "ציטוטק" שזו אחת מהשפעותיה. בשבועות כה מתקדמים לא ניתן לשאוב בצינורית את תוכן ההריון ולכן בתהליך זה משתמשים במכשיר אחר עימו הרופא תופס את התוכן ושולף אותו החוצה מתוך הרחם דרך הנרתיק. לאחר מכן הרופא מוודא שלא נותר תוכן הריון ברחם ע"י כפית גרידה. לאחר כשבועיים יש להגיע למעקב אצל רופא/ת נשים.



תופעות הלוואי יכולות להיות דימום וכאבי בטן ובנוסף תופעות לוואי של תהליך ההרדמה. במשך שבוע לפחות לאחר גרידה מומלץ להימנע מקיום יחסי מין. גם לאחר שבוע אין לקיים יחסי מין אם הדימום לא פסק, ולדווח לרופא המטפל.


הפלה נחשבת לפעולה רפואית בטוחה יחסית עם שיעור סיבוכים נמוך יותר ככל שהגרידה נעשית מוקדם יותר. הסיבוכים השכיחים כוללים: אי ריקון כל התוכן ההריוני (דורש גרידה חוזרת), זיהום ברחם, ניקוב דופן הרחם או איברים סמוכים (נדיר). אם לא היו סיבוכים במהלך הגרידה, אין בעיה להיכנס להריון לאחר .



הפסקת הריון לאחר שבוע 22 



במקרה זה, על האשה לעבור תהליך הדומה ללידה. אם העובר חי, הרופא ייאלץ להזריק תמיסת אשלגן כלורי (KCl) היישר לליבו של העובר על מנת להפסיק את פעולתו. לאחר מכן יתבצע זירוז לידה, ובעקבותיו לידה רגילה או ניתוח קיסרי. 



סיום הריון טרם זמנו מלווה ברגשות רבים, בין אם עצב גדול או הקלה. כדאי וחיוני מאוד להעזר בצוות העובדים הסוציאלים של בית החולים העומד לרשות הנשים העוברות.


מאת: מרגנית בניש, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר בוריס סחנוביץ
ד"ר בוריס סחנוביץ יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
רופא בכיר
ד"ר אביטל גלאובך
ד"ר אביטל גלאובך יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
רופאה מומחית ברפואה אסתטית , מומחית ברפואת נשים, פתולוגיה צוואר הרחם, פוריות
ד"ר עופר מרקוביץ
ד"ר עופר מרקוביץ יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל יחידת אולטרה סאונד נשים ויולדות בבית חולים מאיר כפר סבא, מנהל פורום ממצאים חריגים ומומים בעובר בבית חולים מאיר כפר סבא
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום גניקולוגיה

בניהולו של ד"ר מירב שגב
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו