דלג לתוכן

כלבת בבעלי-חיים - מה חשוב לדעת?

למרות שקיים חיסון למחלה ולמרות מבצעים להכחדתה, מחלת הכלבת עדיין נפוצה ברחבי העולם, וכל עשר דקות לערך מת אדם מהמחלה. כיצד נדבקים בה? מהם הסימנים? ומה ניתן לעשות?

מאת: ד"ר תומר ויינגרם, מערכת אינפופט
תאריך פרסום: 06/02/2013
2 דקות קריאה
הגורם לכלבת הוא נגיף (וירוס) רנ"א, בצורת קליע. מחלת הכלבת נחשבת לקטלנית ביותר, עם 100% תמותה (למעט מקרים נדירים, בבני אדם).

המחלה תוארה כבר ברישומים משנת 2300 לפנה"ס במצרים. החיסון הראשון נגדה פותח ע"י ד"ר לואי פסטר בשנת 1885. למרות קיומו של חיסון נגדה ולמרות מבצעים להכחדת המחלה, כלבת עדיין נפוצה ברחבי העולם, כאשר כל עשר דקות לערך מת אדם מכלבת.

בעל החיים אשר מפיץ את המחלה שונה באזורים שונים של העולם: באזורים טרופיים, כלבים הם הם המפיצים העיקריים של המחלה, באירופה וקנדה אלו הם שועלים, ובארה"ב – בואשים, דביבונים ועטלפים (עטלפים הם בעל החיים היחיד שיכול להיות נשא של המחלה מבלי לחלות בה).

הנגיף מופרש דרך רוק הכלב ומועבר בנשיכה. מאזור הנשיכה, עובר הנגיף על סעיפי העצבים עד למוח. לאחר שהוא מגיע למוח ומתרבה בו, הוא מועבר שוב אל בלוטות הרוק.


סימני כלבת בבעלי חיים

הזמן מהנשיכה ועד להופעת סימני המחלה נע בן עשרה ימים לחודשים רבים (לעיתים שנה). הזמן עד להופעת הסימנים תלוי במרחק הנשיכה מהמוח. סימני המחלה יחלו כאשר הנגיף מתחיל להתרבות ברקמת המוח, אך הפצת הנגיף דרך הרוק יכולה להתחיל כמה ימים לפני כן.

ישנם שני מופעים של כלבת: שקט וסוער. בשלב השקט קשה לאתר את הסימנים ובהתאם, את בעל החיים החולה.
לאחר תחילת הופעתם של סימנים, לבעל-החיים כעשרה ימים עד למותו מהמחלה.
סימני המחלה כוללים:
• דיכאון / חוסר מנוחה
• שינוי בהתנהגות
• ריור
• קושי בבליעה, אכילה ושתיה
• ווקליזציה (יללות) ולעיתים שינוי בקול הנביחה
• תוקפנות כלפי בני אדם, בעלי חיים, או אפילו חפצים
• פרכוסים / שיתוקים
• פחד ממים

אבחון כלבת

אבחון המחלה מתבסס על הסימנים שתוארו, בעיקר בבעלי חיים באזור בו המחלה ידועה כנפוצה. בישראל, כל בעל-חיים החשוד כנגוע במחלה מומת, מוחו נשלח למכון הפתולוגי ונבדק לכלבת. לא קיימת בדיקה להדבקה בכלבת בבעל-חיים לפני מותו.

בעלי חיים החשודים שנחשפו לנגיף, אך לא פיתחו סימנים, נשלחים להסגר בו נבדק האם הם מפתחים את סימני המחלה.

טיפול

לא קיים טיפול לכלבת בבעלי-חיים. כאמור, כל בעל-חיים החשוד כנגוע, מומת. בבני אדם, ישנם מספר פרוטוקולים ניסיוניים לטיפול במחלה, כאשר קיימות כמה הצלחות חלקיות בקרב בני אדם בודדים אשר שרדו (לרוב עם נזקים עצביים).

כל אדם שנחשף לחיה נגועה בכלבת מקבל סדרת זריקות שמטרתן למנוע את התפתחות המחלה. הזריקות כוללת חיסון פאסיבי (המכיל נוגדנים הפועלים מיד כנגד נגיף שיתכן וקיים בגוף) ומספר חיסונים נוספים המיועדים לגרום לייצור של נוגדנים בגוף האדם. החיסון ניתן ללא תשלום על-ידי משרד הבריאות.

חשוב להבין, כי הוירוס רגיש לסבון ולחומרי חיטוי, לכן לאחר נשיכה, שטיפה קפדנית של המקום במים וסבון וחיטוי מיד לאחר מכן מורידים את סיכויי ההידבקות.

בישראל, חובה לחסן כלבים נגד כלבת מדי שנה. אי חיסון כלב נגד כלבת הוא עבירה על החוק. כיום מדווחים עשרות מקרי כלבת מדי שנה, רובם בחיות בר (שועלים, תנים ועוד), אך גם בחיות משק ובכלבים. בישראל מפוזרים חיסוני כלבת המיועדים לטורפי בר בשטחים פתוחים, במטרה להפחית את מקרי ההדבקה מדי שנה.

ההמלצה היא לחסן גם חתולים שיוצאים מהבית, בייחוד באזורים בעייתיים (אזור הצפון ואזורי הגבולות). הגנו על על עצמכם ועל בעל-החיים שלכם - חסנו אותם.



יש לכם שאלה בנושא כלבים? כנסו לפורום כלבים
מאת: ד"ר תומר ויינגרם, מערכת אינפופט

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר חני רצקין
ד"ר חני רצקין וטרינרים
וטרינרית
ד"ר מיכל שמעונוביץ מור
ד"ר מיכל שמעונוביץ מור כירורגיה
5.0
( 8 חוות דעת )
"ד״ר שמעונוביץ רופאה נהדרת, מקצועית ביותר ובו זמנית נעימה ואדיבה. היא מסורה בצורה יוצאת דופן. אני ממליצה בחום לכל מי שתרצה לבחור בד״ר מיכל שמעונוביץ!!"
ד"ר עופר מרקוביץ
ד"ר עופר מרקוביץ יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל יחידת אולטרה סאונד נשים ויולדות בבית חולים מאיר כפר סבא, מנהל פורום ממצאים חריגים ומומים בעובר בבית חולים מאיר כפר סבא
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו