דלג לתוכן

כיצד שבץ מוחי משפיע על חייהם של בני אדם

כיצד שבץ מוחי משפיע על חייהם של בני אדם

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 07/12/2009 תאריך עדכון: 10/05/2021
4 דקות קריאה

כל שבץ מוחי שונה במהותו ממשנהו, וזאת בהסתמך על מיקומו של החלק אשר נפגע, דרגת וחומרת הפגיעה ומצב בריאותו הכללי של הנפגע טרם השבץ המוחי. 

ההשפעות שיכולות לבוא עקב שבץ מוחי כוללים בין השאר:

  • חולשה או שיתוק בצד אחד של הגוף: השיתוק או החולשה יכולים להשפיע על כל הצד המושפע מן השבץ המוחי או רק על היד או הרגל. החולשה או השיתוק יופיע בצד המנוגד לחלק המוח אשר נפגע כתוצאה מן השבץ המוחי. לדוגמא: אם שבץ מוחי גרם לפגיעה בצידו השמאלי של המוח, החולשה או השיתוק יופיעו בצידו הימני של הגוף.
  • בעיות בשיווי משקל או תאום הגוף (קואורדינציה): דבר אשר יכול לפגוע ביכולתו של האדם הנפגע לשבת, לעמוד או ללכת גם במידה והשרירים שלו חזקים דיים.
  • בעיות שימשו בשפה (אפאזיה Aphasia ודיסארתריה Dysarthria): אדם הלוקה באפאזיה יתקשה בהבנתם של דברים שאר נאמרים או נכתבים, או שיהיה ביכולתו של האדם להבין את הנאמר אך הוא לא יהיה מסוגל לחשוב על המילים הנכונות בכדי לתת תשובה לנאמר או לנכתב. אדם הלוקה בדיסארתריה יהיה מסוגל לחשוב על המילים הנכונות אך לא יהיה מסוגל להגות אותם בברור.
  • חוסר מודעות או התעלמות מצד אחד של הגוף (הזנחה של הגוף או חוסר תשומת לב): במרבית המקרים, בן האדם אשר נפגע מן שבץ מוחי לא יפנה את ראשו על מנת להביט אל עבר צד הגוף החלש שלו. ייתכן אף מצב אשר בו האדם הנפגע יאכל מזון רק ממחצית הצלחת שלו.
  • כאבים, קהות חושים או תחושות מוזרות: אלה יכולים להקשות על האדם להירגע או לחוש בנוח.
  • בעיות בזיכרון, ביכולת החשיבה או יכולת הלמידה (בעיות קוגניטיביות): ייתכן והאדם יסבול מקשיים במרבית מן הפעילויות החשיבתיות או רק בחלק מהן. לדוגמא: ייתכן והוא יסבול מקשיים במילוי אחר הוראות, ייתכן ויחוש מבולבל במידה ומשהו בחדר הוזז ממקומו, או שלא תהייה באפשרותו לעקוב אחר הזמן מבחינת השעה,היום והתאריך.
  • חוסר מודעות לגבי ההשלכות של השבץ: ייתכן והחולה יציג כושר שיפוט לקוי בנוגע לדברים שיש ביכולתו לבצע או לעשות, שהפכו למסוכנים כתוצאה מן ההשלכות של שבץ מוחי.
  • קשיים בבליעה (דיספאגיה Dysphagia): ייתכן והחולה יתקשה לצרוך את כמויות המזון להן הוא זקוק. יתר על כן, יש צורך לשים לב שהחולה לא ישאף את המזון אל תוך קנה הנשימה שלו בזמן שהוא מנסה לבלוע אותו.
  • בעיות בשליטה על פעולות המעיים או שלפוחית השתן: ניתן לסייע בפתרון בעיות מעין אלה על ידי שימוש במתקני השתנה ניידים, סירי לילה או מתקני שירותים אחרים.
  • נטייה לעייפות מוגברת: הנטייה להתעייף מהר יכולה להגביל את יכולתו של החולה לבצע או ליטול חלק בתרגילים של התוכנית השיקומית שלו.
  • התפרצות פתאומית של רגשות, כגון פרצי צחוק, בכי או כעס: התפרצויות רגשיות מעין אלה יכולות להצביע על הצורך לסייע לחולה בהתמודדות והבנה של תופעות הלוואי של השבץ המוחי על מנת לסייע לו להתאים עצמו למצב החיים החדש אשר נכפה עליו.
  • דיכאון: הופעתו של דיכאון הוא מצב נפוץ ביותר אצל בני אדם אשר עברו שבץ מוחי. הדיכאון יכול להופיע זמן קצר לאחר השבץ או רק שבועות לאחר מכן. ייתכן ובני המשפחה הקרובה לא יהיו מודעים תחילה כלל לדיכאון שתקף את החולה.


דיכאון לאחר שבץ מוחי

אין זה מצב חריג לאדם שעבר שבץ מוחי לחוש עצבות כתוצאה מן הבעיות שהוא חווה לאחר השבץ המוחי. אולם, חלק מן החולים עלולים לסבול מהופעתו של דיכאון עמוק, שמומלץ לאבחן אותו ולטפל בו מהר ככל הניתן. בן אדם אשר נכנס למצב של דיכאון עמוק, יסבול מתסמינים שונים, אשר יופיעו על בסיס יום יומי, במשך שבועיים לפחות. תסמינים אלה כוללים לפחות אחד מן התסמינים המובאים להלן:

תחושת עצבות, תוגה, או דכדוך.

חוסר עניין בדברים או פעילויות שהחולה נהג ליהנות מהם טרם השבץ המוחי.


ייתכן גם והחולה אשר עבר שבץ מוחי יציג תסמינים גופניים או נפשיים, הכוללים בין השאר:

 ·         האטה בפעילות או תחושת חוסר מנוחה וחוסר יכולת לשבת במקום אחד.

·          עלייה או ירידה בתיאבון או במשקל.

·          בעיות בריכוז, ביכולת החשיבה, בזיכרון או ביכולת לקבל החלטות.

·          בעיות בשינה או שינה מרובה מדי.

·          ירידה בחיוניות או תחושת עייפות תמידית.

·          כאבי ראש.

·          כאבים ומכאובים שונים.

·          בעיות במערכת העיכול.

·          בעיות ביחסי המין.

·          תחושת פסימיות או חוסר תקווה.

·          תחושת חרדה או דאגה.מחשבות על מוות או מחשבות אובדניות.

במידה והאדם אשר עבר אירוע מוחי מציג תסמינים של דיכאון, במיוחד במידה והוא מציג מחשבות על מוות או מחשבות אובדניות, יש צורך להעניק לחולה טיפול נפשי מקצועי מהר ככל הניתן. לאחר שהדיכאון טופל באופן מקצועי, מחשבות אלה יחלפו מעצמן. 

ניתן לטפל בדיכאון באמצעות טיפול תרופתי, טיפול נפשי או שילוב של שניהם גם יחדיו. במידה והדיכאון איננו מטופל כראוי, הוא יכול להוביל לסבל מיותר וגם להקשות על תהליך ההחלמה מן השבץ המוחי.

נכויות לאחר שבץ מוחי

המילה "נכות" מגדירה קשיים לבצע פעילויות שהן חלק בלתי נפרד מחיי היום יום של החולה. מרבית בני האדם שעברו שבץ מוחי יחוו קשיים בחלק ניכר מן הפעילויות שלא היוו להם מקור לבעיות בטרם חוו את השבץ המוחי, כגון קשיים בהליכה, בדיבור וביצוע מטלות בסיסיות של חיי היום יום.


פעילויות אלה כוללות בין השאר פעילויות בסיסיות כגון רחצה, לבישת בגדים, אכילה, הליכה לבית השימוש, כמו גם פעילויות מעט מסובכות יותר המצריכות שימוש בחפצים שונים כגון: ניקיון הבית, שימוש בטלפון, נהיגה וכתיבת המחאות. חלק מן הנכויות האלה נראות לעין מיד לאחר שבץ מוחי, בעוד שנכויות אחרות לא ניתנות לאבחון עד אשר החולה חוזר לסביבתו הטבעית בביתו ומנסה לבצע לראשונה פעילות מסוימת שלא ביצע מאז לקה בשבץ.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' פרנסיס סרור
פרופ' פרנסיס סרור כירורגיה
5.0
( 5 חוות דעת )
"פרופ׳ סרור דאג להסביר לנו על המצב של הילד שלנו, ענה על כל השאלות וחששות שלנו. הוא התייחס לילד בגובה העיניים, היה נעים ומקצועי ביותר. יצאנו מהייעוץ כשכל השאלות שלנו נענו ומרוצים מאוד. בהחלט נמליץ עליו!"
פרופ' אביגדור זליקובסקי
פרופ' אביגדור זליקובסקי כירורגיה
כירורג כלי דם
פרופ' סמי ניטצקי
פרופ' סמי ניטצקי כירורגיה
סגן מנהל המחלקה לכירורגיה של כלי הדם והשתלות ברמב"ם
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו