דלג לתוכן

הרפס הפה והשפתיים

אחת התופעות המטרידות ביותר, המערבות את חלל הפה והשפתיים, היא התפרצות של וירוס ההרפס. המחלה נגרמת על ידי נגיף הרפס מסוג 1 (קיים גם סוג 2, הפוגע בעיקר באיברי המין) ומהווה את אחד מגורמי הזיהום הנפוצים במבוגרים.

מאת: אמיר לביא, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 03/03/2013 תאריך עדכון: 05/11/2015
2 דקות קריאה
אחת התופעות המטרידות ביותר, המערבות את חלל הפה והשפתיים, היא התפרצות של וירוס ההרפס. המחלה נגרמת על ידי נגיף הרפס מסוג 1 (קיים גם סוג 2, הפוגע בעיקר באיברי המין) ומהווה את אחד מגורמי הזיהום הנפוצים במבוגרים.


קראו עוד:  

תמיד חוזר – האם אפשר להיפטר מהרפס?

הרפס הפה והשפתיים


הווירוס הוא מיקרואורגניזם זעיר המסוגל לחדור את ריריות הפה, העור או העין ומועבר מאדם לאדם לאחר מגע ישיר בהפרשות בהן הוא שוכן, דוגמת הרוק. מהלך המחלה של הנגיף הוא מעניין ובדומה לנגיפים אחרים (כמו אבעבועות רוח, או מחלת הנשיקה) מכיל שני שלבים:

עם ההדבקה והכניסה לגוף, יתחיל הנגיף בתהליך התרבות בתאים אליהם הצליח לחדור, תוך הכפלה מהירה של מספרו והדבקת תאים שכנים נוספים.

מחלה ראשונית זו תתבטא בתחושה כללית רעה, חום נמוך, גרון כואב ונפיחות בקשריות הלימפה. בחלל הפה ובעור סביבו תופענה שלפוחיות אדומות ולבנות על הלשון, החניכיים והריריות הפנימיות. על אף הכאבים וחוסר הנוחות הרב, שלב זה אינו מסוכן וחולף בעצמו תוך שבוע עד עשרה ימים. גופנו אינו מצליח להדביר לחלוטין את הזיהום. הנגיף עובר תהליך של נסיגה ו'תרדמה' בתוך מבנים של מערכת העצבים והאדם שהודבק הופך לנשא של הווירוס לשארית ימי חייו.

משלב זה ואילך, עלול הווירוס להתפרץ ולגרום למחלה נוספת מעת לעת. תדירות ותזמון ההתפרצויות משתנה מאדם לאדם, אם כי רבים מדווחים כי הן מופיעות בסמיכות לתקופות לחץ, מחלה ותשישות גופנית או נפשית. גורמים נוספים הקשורים בהופעה מחודשת כוללים חשיפה לקור, חום, שמש, הריון או חתך מקומי.

המחלה השניונית מוגבלת יותר ומתבטאת בעיקר בשפתיים בדמות נגעים שלפוחיתיים, שגם הם מתייבשים ומגלידים תוך כשבוע.

לרוע המזל, מרגע שנדבקנו בהרפס, לא ניתן להשיג החלמה מלאה ונשאות כל הנגיף כל חיינו היא עובדה מצערת. עם זאת, ניתן לנקוט בכמה כללים, על מנת לצמצם את הסיכון ולהקטין את הסבל הנלווה למצב:

• היות שהנגיף מועבר בעיקר הפרשות רוק, הימנעות וזהירות בתחום זה יכולות להקטין את הסיכון להידבקות מלכתחילה. השתדלו שלא לחלוק שתיה, מזון וסכו"ם עם מי שאינם בטוחים במצבו והקפידו על היגיינה טובה.

• הדבקה יכולה להתרחש גם במכוני קוסמטיקה ומרפאות שיניים. הקפידו לקבל שירות במקומות מורשים בלבד, העומדים בתקני היגיינה ובקרת איכות גבוהה.

• בעת הופעת המחלה הראשונית, הימנעו ממגע במקום והקפידו שלא לפזר את הזיהום לחלקים אחרים בגוף, דוגמת העיניים או העור.

• כדאי לדעת כי גם בימים הסמוכים להתפרצות או דעיכה של המחלה, הווירוסים עדיין שוכנים בהפרשות והדבקה של אחרים היא אפשרית.

• אמנם, טיפול מוחלט לנגיף אינו בנמצא, אך ישנן תרופות המסוגלות להאט ולעכב את מהלך המחלה. רבים מהחולים מדווחים על תחושות של גרד, שריפה, עקצוץ ונימול באזור השפתיים בשעות הקודמות להתפרצות המחלה. תכשירים אנטי-ויראליים דוגמת זובירקס ואחרים מכילים את החומר אציקלוויר ודומיו, המעכב את התרבות הנגיפים ויכול בחלק מהמקרים לדחות לחלוטין את ההופעה.

• אוכלוסיות מסוימות רגישות לנגיף ופגיעתו בהן היא קשה במיוחד. במידה וחליתם, נקטו במשנה זהירות ליד ילדים קטנים, קשישים ואנשים בעלי מערכת חיסון מוחלשת.
מאת: אמיר לביא, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר הילטון קנגיסר
ד"ר הילטון קנגיסר רפואת שיניים
4.9
( 25 חוות דעת )
"דר הילטון קנגיסר מקצועי, סבלני, מסביר ,ועדין ואכן ההרגשה היא לא טראומטית. הטיפול נעשה באווירה נינוחה. ההרגשה היא שהמטופל נמצא בידיים מיומנות…. ממליצה בחום…."
ד"ר חוסאם עמאשה
ד"ר חוסאם עמאשה רפואת שיניים
4.6
( 12 חוות דעת )
"הגעתי לטיפול בהרגשה מפוחדת, יצאתי בהרגשה טובה, שעברתי את זה בלי פחד ובצורה נעימה..."
מרפאת מרקוביץ'- מרכז מומחים ברפואת שיניים
מרפאת מרקוביץ'- מרכז מומחים ברפואת שיניים רפואת שיניים
4.9
( 31 חוות דעת )
"רופא אדיב ומקצועי"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו