פסח – חג החרות של חולי צליאק ונמנעים מגלוטן
החיים עם מחלת הצליאק מלווים בהימנעות מחלבונים המצויים בחיטה, שיפון, שיבולת שועל, שעורה ולתת. בחג הפסח, לחולי הצליאק יש הזדמנות למבחר רב יותר של עוגיות, עוגות, לחמניות וקינוחים נטולי גלוטן.
מחלת הצליאק היא מצב של אי-סבילות לחלבון שנקרא גלוטן. הטיפול הוא תזונתי בלבד, כאשר הוא יכול להביא להחלמה מלאה של המעי, כל עוד שומרים על תזונה ללא גלוטן. בילדים, תזונה זו מאפשרת גדילה והתפתחות תקינה. במבוגרים, תזונה נכונה תאפשר ספיגה של ויטמינים ומינרלים ומניעת חוסרים תזונתיים. החיים עם מחלת הצליאק מלווים בהימנעות מחלבונים המצויים בחיטה, שיפון, שיבולת שועל, שעורה ולתת.
המלצתי לחולי צליאק היא להשתמש בתחליפים ביתיים, כגון מצות ביתיות מקמח שיבולת שועל, המיוצרות במיוחד ללא גלוטן ומיועדות לחולי צליאק, כך ניתן למלא את המצווה ועדיין להקפיד על תזונה מתאימה לסובלים מצליאק.
מזונות אסורים בחג על יהודי אשכנז, כקטניות, אורז, תירס, סויה, חרדל, קינואה וכוסמת הם לעיתים חבל ההצלה של חולי צליאק.ארוחת ליל הסדר יכולה להיות מגוונת. ניתן להכין קניידלך מקמח תפוחי אדמה ולהחזיק מצות ללא גלוטן מקמח שיבולת שועל. מנות העיקריות, כגון בשר, עוף, דגים, תפוחי אדמה וירקות מתאימים לתזונתם המאוזנת של חולי צליאק וכך גם מרבית הקינוחים הנעשים בחג על בסיס אגוזים ומרנג.
במוצאי פסח, כשתרוצו לקנות לחם ותלכו למימונות, חשבו לרגע על חולי צליאק: 1 מכל 100 אנשים בארץ סובל ממחלת הצליאק. לכן, בפעם הבאה שתזמינו אורחים, לא בפסח, בררו אם יש צורך במזונות המתאימים לצרכים האישיים של האורחים שלכם, כדי שכולם ייהנו וישבעו.
מצות אינן מומלצות לסובלים ממערכת העיכול. הן עלולות לגרום לעצירות ולכאבי בטן קשים. לכן, בפסח הייתי ממליצה על פריכיות אורז או לחמניות ביתיות מקמח תפוחי אדמה. למקיימי מצוות, במידה ואתם מחליטים לאכול מצה בליל הסדר, הקפידו שהמצה תהיה רכה, כלומר - רטובה במים.
לסובלים מחסימת מעי, לא מומלץ לאכול עוגיות על בסיס קוקוס ואגוזים, אלא ללכת יותר על כיוון של קינוחים על בסיס מרנג ביצים. מאכלים נוספים, כגון חרוסת, חשוב שיהיו בעלי מרקם חלק.