דלג לתוכן

למה כואבת לכם הרגל?

כ-75% מהאוכלוסייה סובלים מבעיות וכאבים שונים בכף הרגל. את רובם ניתן לפתור בעזרת מדרסים. אך לא כל מדרס יתאים לכל בעיה. מדוע כואבת לכם הרגל ואיך תבחרו לעצמכם מדרסים מתאימים?

מאת: סהר צור מומחה להנעלה רפואית
תאריך פרסום: 20/08/2013 תאריך עדכון: 22/11/2020
3 דקות קריאה
כ-75% מהאוכלוסייה סובלים מבעיות וכאבים שונים בכף הרגל. את רובם ניתן לפתור בעזרת מדרסים. אך לא כל מדרס יתאים לכל בעיה. מדוע כואבת לכם הרגל ואיך תבחרו לעצמכם מדרסים מתאימים?

מהם מדרסים ומה תפקידם?

המדרס הינו החלק הפנימי במבנה הנעל (insole) והוא החלק שבא במגע ראשוני עם כף הרגל. למדרס חשיבות רבה במתן תמיכה לקשתות כף הרגל והוא נותן מענה במקרים של עיוותים מבניים והפחתת לחצים באזורים נבחרים בכף הרגל. המדרסים עשויים מחומרים בולמי זעזועים בדרגות שונות ובהתאם לפתולוגיה של המטופל.

תפקידם העיקרי של מדרסים הוא פיזור משקל הגוף בצורה מאוזנת בכף הרגל, הבאת מנח כף הרגל למנח תקין ולאפשר לקשת כף הרגל לבלום זעזועים בצורה תקינה.

אחת הבעיות המרכזיות של כ-75% מהאוכלוסיה הינה קריסה פנימה של כפות הרגליים וקשת מדיאלית נמוכה. שתי הבעיות המרכזיות הללו אחראיות לתחלואה וכאב רבים. קשת נמוכה אחראית על בלימת זעזועים לקויה ולגרימת כאבי גב תחתון ומפרקי ירך. קריסה פנימה יוצרת לחץ וכאב במפרקי הברך ומפרקי הירך. מתוך כך נוצר הצורך למצוא פתרון לתיקון ליקויים מבניים בכפות הרגליים.

בהמשך כמענה לטיפול בקטיעות חלקיות בכף הרגל, כיבים ולחצים לא שיווניים הגורמים לחיכוך יתר ויבלות.

איך מכינים מדרסים?

השיטה המובילה להכנת מדרסים היא שיטת ההטבעה בגבס והשימוש בחומר מוקצף להכנת המדרס. החומר המוקצף הינו קל משקל, עמיד וחזק וניתן לעיצוב בצורה נוחה.

בשיטת הגבס, נלקחת הטבעת מבנה כף הרגל כשהמטרה היא להביא את הרגל למנח תקין שאינו קורס ולאפשר בלימת זעזועים תקינה. במקרים מורכבים יותר, הפחתת לחצים מנקודות מסוימות (כיבים ופצעי לחץ, קטיעות אצבעות) או הגבהה במקרים של חוסר איזון בין אורכי הרגליים או האגן.

לשיטה זו מספר טכניקות, חלק מבוני המדרסים מעדיפים לקחת את ההטבעה ללא נשיאת משקל כף הרגל במנח נייטרלי, וחלקם מעדיפים בעמידה – מכיוון שרוב הכאבים באים לידי ביטוי בעמידה, ורק אז משתקפת הבעיה וחוסר האיזון המבני.

לשיטה זו לא מעט חסרונות על אף שהיא עדיין המובילה כיום בשוק. המדרסים המיוצרים בשיטה זו הינם מגושמים, גורמים לשינוי במבנה כל נעל מודרנית – מרחיבים ומאריכים את מידותיה. מגביהים את העקב, מה שמקצר את גיד האכילס ובעצם מנציח את מנגנון הקריסה פנימה של כף הרגל.

כיום ישנם פיתוחים מתקדמים של מדרסים, אשר מאפשרים תנועתיות לקשת כף הרגל תוך כדי תיקון הקריסה, מה שהופך את כל מבנה כף הרגל לבולם זעזועים.

הטכניקות החדשות הקיימות כיום מאפשרות סריקה ובדיקה ממוחשבות, אשר נותנות תמונה ברורה למצב היציבה ומאפשרות ייצור של מדרסים במקום על גבי כף הרגל, ללא המתנה כלל.

היתרון האדיר של מדרסים המיוצרים על גבי כף הרגל ולא על גבי תבנית גבס של מודל כף רגל לא דינאמי, הינו עצום. המדרסים המודרניים מותאמים על פי רמת הפעילות של האדם, משקל גופו וכמובן הבעיה ממנה הוא סובל.

הדינמיות שמתאפשרת מחקה את הפעולה הטבעית שקשת כף הרגל אמורה לבצע, תוך תמיכה וסיוע של המדרס. דבר זה מאפשר גירוי שרירי, שמייעל את החזר וזרימת הדם מכפות הרגליים כלפי מעלה, ובכך מפחית משמעותית עייפות וכאב לאורך זמן ומאפשר התארגנות של מבנה שרירי השלד בצורה יעילה.

מי צריך מדרסים?

כפי שהוזכר ל 75% מהאוכלוסיה ישנם בעיות מבניות בכפות הרגליים. עם זאת ומניסיון, רוב האנשים אינם מודעים לצורך במדרסים מכיוון שאינם יודעים לזהות שמקור כאבי הגב שלהם ומפרקי הירך נובע ממבנה הליכה וכף רגל לקויים. מרבית האנשים מגיעים כאשר ישנו כאב בכף הרגל עצמה או כאשר אורטופד מפנה בשל בעיות ברכיים. חשוב לדעת, שעיקר הכאב ממבנה לקוי מתבטא בכאב גב. לפני כשנתיים הוכיח מחקר פינלנדי שנעילת לסתות אף היא מתרחשת כחלק ממנגנון לקוי של בלימת זעזועים בקשתות כף הרגל.

באילו מקרים מדרסים אינם מתאימים?

מדרסים אינם מתאימים לילדים מתחת לגיל 9 אך חשוב לעקוב התפתחותית, לעיתים ניתן לעשות גם לילדים מתחת לגיל זה או לא לעשות לילד מעל גיל זה. הכל תלוי התפתחות גופנית ופתולוגית.
ישנם מקרים מסוימים של עוויתות קשות מאוד שלא מאפשרות הכנת מדרסים.

כיצד בוחרים את המדרס הנכון ולמה חשוב לשים לב?

טיפים לבחירת מדרסים בצורה נכונה, חסכונית ובריאה:

• יש לגשת לבעל מקצוע שמכיר היטב את אופן תפקודו של גוף האדם ומערכת התנועה מלבד הכשרתו בהכנת מדרסים. יש לוודא המלצות מאנשים שטופלו על ידו.

• לא להתפתות למדרסים בעלי תוקף של מעל שנה. מבנה כף הרגל שלנו משתנה משנה לשנה ולכן בכל שנה יש לבצע בדיקה והתאמה בהתאם לשינויים.

• לא להתפתות למדרסים עם שמות מפוצצים כמו "מדרסים ביו-מכניים". אופן הייצור של מדרסים אלו, שעלותם מתחילה ב-1,200 ₪ ועד 3,000 ₪ אינה שונה מאלו שעלותם 300 ש"ח. מה שמשתנה הוא הציפויים ולא המבנה. המונח "ביו-מכני" נלקח מעולם הפרוטזות באורטופדיה ומסמל שימוש במנופים ומפרקים – דבר שאינו קיים במדרסים. זהו לכל היותר שם מסחרי ותו לא.

• יש לוודא שניתן לבצע שינויים במדרס בתקופת ההסתגלות שנמשכת בין שבועיים לשלושה חודשים.

• קחו בחשבון השתתפות והסדר של קופות החולים וחברות הביטוח במימון המדרסים.
מאת: סהר צור, מרפא אורטופדי ומומחה להנעלה רפואית

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
אורתוטיסט שמואל להב
אורתוטיסט שמואל להב אורתופדיה
אורתוטיסט ומנהל את מכון אורתופדי ברזילי-להב
ד"ר אמיר סוכר
ד"ר אמיר סוכר כירורגיה של היד
5.0
( 8 חוות דעת )
"היות ונותחתי על ידו באסותא כלניות אשדוד הם שלחו לי משוב וכמובן שהגבתי לגבי כל הצוות וכמובן לגביו אין מילים הוא אדיב ומקצועי ומסביר הכל לפרטי פרטים פשוט הייתי מאוד מרוצה ואמליץ עליו בפה מלא"
ד"ר יוסף לייטנר
ד"ר יוסף לייטנר אורתופדיה
מנהל היחידה לניתוחי עמוד שדרה בבי"ח מאיר, כפר סבא
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו