דלג לתוכן

CT חדשני סורק בשניה אחת, בפחות קרינה

בדיקת CT היא כלי מפתח באבחון הרפואי לקבלת תמונה ברורה יותר של איברים. אך הדרישה להישאר דוממים לאורך זמן עלולה להשפיע על הגוף, בנוסף להיותה גורם סיכון לסרטן. לא עוד: בדיקת CT מהפכנית חדשה

מאת: עדי חגין, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 19/12/2013
3 דקות קריאה

בדיקת CT (טומוגרפיה ממוחשבת) היא כלי מפתח באבחון הרפואי כבר מעל 40 שנה, מסייעת לקבל תמונה ברורה יותר של המוח, הלב ואיברי גוף פנימיים אחרים. עם זאת, מדובר בטכנולוגיה הדורשת מהנבדק להישאר רגועים ודוממים לאורך זמן, מה שעלול להשפיע על מדדי הגוף ובנוסף כרוכה בסיכון למחלת קרינה וסרטן. כאן נכנסת לתמונה בדיקת CT מהפכנית חדשה.


החסרונות של בדיקת CT

למרות עשורים רבים של ניסיון, לקיחת תמונה מדויקת באמצעות CT (סי.טי.) יכולה להיות אתגר. מדוע? כי הטכנולוגיה הנוכחית עושה שימוש בקרני רנטגן כדי לצלם את הגוף, מה שדורש מהמטופלים להיות רגועים ודוממים. על פי מחקר שפורסם בכתב העת הבריטי לרדיולוגיה, כמעט 2/3 מהמטופלים שהופנו ל- CT לב הראו קצב לב גבוה מהרגיל. 

בנוסף, מחקרים מראים כי הקרינה שנספגת בגוף במהלך הבדיקה עלולה להביא להתפתחות של גידולים סרטניים.

בדיקת CT מהפכנית 

חברת GE Healthcare מבית ג'נרל אלקטריק פיתחה כמה טכנולוגיות חדשות בתחום ה- CT, אשר האחרונה בהן נקראת CT מהפכני (Revolution CT) וכשמה כן היא: בדיקת CT הסורקת אזור רחב עד לרמה המאפשרת סריקה של הלב בפעימה אחת, תוך קבלת תמונה ברורה ובמהירות.

המשמעות היא שמטופלים יכולים לעבור בדיקת CT מהירה ומדויקת יותר, תוך ספיגת פחות קרינה.

ה-CT המהפכני עושה שימוש בטכנולוגיה המסוגלת לתקן תנועה ברזולוציה גבוהה, באופן דומה לאפשרות לייצב תמונה, הקיימת במצלמות אישיות כיום, להתגבר על מכשולים קודמים ולייצר תמונה נטולת תנועה של הלב האנושי בפעימה אחת. כך, מאפשרת בדיקה זו תמונות חדות יותר, הכוללות מידע רב יותר

ד"ר ריקרדו קארי, ראש המחלקה לרדיולוגיה בבית חולים בדרום פלורידה, הגדיר את ה- CT המהפכני לאחר שימוש בו, כ"חדשנות במיטבה".

29,000 אנשים בשנה יחלו בסרטן בגלל CT 

הוכח כי חובה להגביל את החשיפה לקרינה של סריקת CT. למרות שבדיקה זו נחשבת להליך רפואי בטוח יחסית, שני מחקרים אמריקאים שהתפרסמו ב-2009 בכתב העת המדעי Archive of Internal Medicine הצביעו על סיכון מוגבר ממה שנחשב עד כה להתפתחות של סרטן בעקבות בדיקת CT.

למרות ההנחה כי כמות הקרינה ב- CT היא מזערית, המחקר מצא כי 20% מהנבדקים נחשפו לקרינה בינונית ו- 2% מהנבדקים (שהם 1.4 מיליון איש) נחשפו לקרינה המוגדרת גבוהה: 20-50 יחידות קרינה.

החוקרים גורסים כי 29,000 איש יחלו בסרטן כתוצאה מצילומי CT שבוצעו באותה שנה, כי המחלה תפרוץ אצלם תוך 20 עד 30 שנה ותלווה ב-50% אחוזי תמותה. זוהי תוספת תמותה מסרטן של 15,000 איש כתוצאה מחשיפה לצילומי CT מדי שנה בארה"ב.

במחקר השני שפורסם בכתב העת נאסף מידע על הקרינה מצילומי CT בארבעה מוסדות רפואיים בסן פרנסיסקו ב-2008, ונמצאה שונות גבוהה בכמות הקרינה אליה נחשפים המטופלים במהלך הבדיקה. לפי החישוב שבוצע במחקר, הסיכון להתפתחות סרטן הוא לאחת מכל 270 נשים בוגרות שעוברות CT של כלי הדם.


ילדים בסיכון מוגבר לפתח סרטן בעקבות קרינה של CT

כבר באוקטובר 2008 הנחה משרד הבריאות הישראלי להקטין את רמת הקרינה של בדיקת CT ובאפריל 2009 הגביל את החשיפה לקרינה בילדים, בין היתר בצילומי CT. ואכן, לאחרונה נמצא כי הסיכון ללקות בסרטן בעקבות חשיפה לקרינה עלול להיות גדול יותר עבור ילדים.

מחקר אורך באוסטרליה שפורסם ביוני בכתב העת British Medical Journal בדק את הסיכון להתפתחות גידולים אצל ילדים שעברו בדיקות CT ומצא במעקב ממוצע של 9.5 שנים לאחר החשיפה של הילדים לקרינה, 3,150 מקרי סרטן מתוך 680 אלף הילדים שעברו בדיקת CT ברמת קרינה ממוצעת. לצורך השוואה, מבין ילדים שלא נחשפו לקרינה של בדיקת CT, 57,000 בלבד מתוך 10 מיליון לקו בסרטן.

בפילוח לסוגי הסרטן השונים, נמצא גידול מובהק של סיכון ללקות בגידולים של מערכת העיכול, מלנומה, רקמות רכות, מערכת המין הנשית, דרכי שתן, מוח ובלוטת התריס, גידולים המטולוגיים כולל לוקמיה וסוגים מסוימים של גידולים לימפואידים. 

Revolution CT - ה- CT המהפכני החדש, GE Reports

מאת: עדי חגין, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יונתן קוגן
ד"ר יונתן קוגן קרדיולוגיה
מנהל היחידה לטיפול נמרץ לב, אסותא אשדוד, קרדיולוג מומחה במחלות לב והתמחות בהפרעות קצב
ד"ר ירון סטנובסקי
ד"ר ירון סטנובסקי קרדיולוגיה
5.0
( 7 חוות דעת )
"מקצועית ונעימה"
ד"ר רות אליהו
ד"ר רות אליהו דימות
נוירורדיולוגית מומחית להדמיית המוח, עמוד השדרה והדמיית ראש צוואר
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום קרדיולוגיה וצנתור לב

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו