דלג לתוכן

שומרים בבטן? 10 טיפים משפרי עיכול

בעוד שחלק מהמזונות מקשים על התפקוד שלה ומהווים עבורה אתגר לא פשוט, אחרים מסייעים לפעילותה וממריצים אותה. לא הגיע הזמן להקדיש תשומת לב למערכת העיכול שלנו? שכן, תפקוד תקין שלה משמעו גוף בריא יותר. קבלו את 10 הטיפים שיעזרו לכם לשפר את תהליך העיכול

מאת: אורלי נעמן, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 18/03/2014 תאריך עדכון: 23/12/2014
2 דקות קריאה

למזון שאנו אוכלים יש השפעה ישירה על תפקודה של מערכת העיכול. בעוד שחלק מהמזונות מקשים על התפקוד שלה ומהווים עבורה אתגר לא פשוט,  אחרים מסייעים לפעילותה וממריצים אותה. לא הגיע הזמן להקדיש תשומת לב למערכת העיכול שלנו? שכן, תפקוד תקין שלה משמעו גוף בריא יותר. קבלו את 10 הטיפים שיעזרו לכם לשפר את תהליך העיכול


סיבים לשחרור עצירות


מזונות כמו דובדבנים, ענבים, פלפלים, שעועית, דגנים מלאים ואגוזים הם עשירים בסיבים ועוזרים לתפקוד תקין של מערכת העיכול. לפי ההמלצות הרשמיות, אנו זקוקים ל- 25-30 גרם סיבים ביום. בנוסף, סיבים עוזרים גם לשמור על משקל תקין, למנוע מחלות לב, תנודות סוכר בדם וטחורים.


ירידה במשקל נגד גזים וצרבות


כבר מירידה של מעל קילוגרם אחד בלבד, אפשר לראות שיפור בסימפטומים של מערכת העיכול. קילוגרמים מיותרים, במיוחד באזור הבטן, יכולים להחמיר בעיות עיכול כמו צרבת, גזים וגיהוקים. דרך נוספת להימנע מצרבות, גזים, בעיות עיכול ובעיות בריאות אחרות היא לאכול ארוחות קטנות בתדירות גבוהה יותר ולהקפיד לאכול לאט יותר. אלו מונעים עומס יתר על מערכת העיכול ועוזרים לכווץ את קיבולת הקיבה. 

בנוסף, יש חשיבות רבה להקפדה על שתייה מספקת. שתיית נוזלים עוזרת לגוף להיפטר מפסולת ולמנוע עצירות. נוזלים זמינים לא רק במים ומיצים, אלא גם במאכלים עצמם. 


תתחילו לזוז


פעילות גופנית יכולה לעזור עם רוב בעיות העיכול הקלות, מנפיחות ועד לעצירות. בנוסף, פעילות גופנית עוזרת להפחתת מתח נפשי, המהווה גירוי עיקרי לבעיות עיכול רבות. מערכת העיכול והמוח מחוברים, ולכן מתח עלול להחמיר בעיות עיכול כמו תסמונת המעי הרגיז וכיבים. לכן, חשוב לשמור על פעילות גופנית סדירה, שינה מספקת, ואף מדיטציה או הרפיה.


פרוביוטיקה


פרוביוטיקה היא למעשה מיקרואורגניזמים חיים שמוסיפים לעתים קרובות ליוגורטים, מיצים, חטיפים ותוספי מזון. מחקרים מראים שהם יכולים לסייע נגד שלשולים, תסמונת מעי רגיז (IBS) ומחלות מעי דלקתיות (IBD). 


עוד סיבה להפסיק לעשן


עישון הוא הרסני למערכת העיכול בכמה דרכים: הוא מחליש את השסתום בקצה הוושט שעלול להוביל לריפלוקס ולצרבת, מגביר את הסיכון לסוגי סרטן שונים במערכות העיכול. בנוסף, מעשנים נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח כיב פפטי ומחלת קרוהן בהשוואה ללא מעשנים. 

תפקוד תקין של מערכת העיכול משמעו גוף בריא יותר


הפחיתו באלכוהול


אלכוהול מפריע להפרשת חומצה, לשרירי הבטן ולספיגה תקינה של ערכים תזונתיים. משקאות אלכוהוליים רבים מדי עלולים לתרום להתפתחות של צרבת, שלשול, בעיות בכבד ואף סרטן הוושט. 


אולי חלב הוא הבעיה?


חלק מסוים מהאוכלוסייה אינו יכול לעכל לקטוז, הסוכר הטבעי המצוי בחלב. התוצאה יכולה להיות התקפים חמורים של גזים אחרי אכילת מוצרי חלב. אם גיליתם שבעיות הגזים שלכם קשורות למוצרי חלב, נסו להפחית בצריכה שלהם ולהשתמש בתחליפים קיימים, כמו חלב סויה.


בחרו את המזונות שעושים לכם טוב


לחלק מהאנשים יש קושי לעכל מזונות שמגרים היווצרות גזים, כמו שעועית, משקאות מוגזים או מזונות שומניים כמו גבינה או מזונות מטוגנים. עבור אחרים, מזונות חומציים כמו פירות הדר, קפה, תה, ועגבניות עלולים לגרום לצרות עיכול. תשומת לב תלמד אתכם לאילו מזונות אתם מגיבים טוב ולאילו לא.

קצצו במלח

מומלץ מאוד להפחית במידה ניכרת את צריכת המלח. אפילו קצת נתרן נוסף בתזונה יכול לגרום לנפיחות. מלח יכול לבוא מהמלחיה או ממזונות מעובדים כמו חטיפים ודגני בוקר. מומלץ לקצץ את צריכת המלח ולהימנע ככל האפשר ממזונות מעובדים.


מתי לפנות לרופא?


כאשר בעיות העיכול מפריעות לחיי היומיום. בנוסף, יש לפנות לעזרה רפואית מיידית אם יש בעיות בבליעה, התקפים של חנק, הקאה או צואה דמית או שחורה, כאבי בטן או ירידה דרסטית במשקל. מצוקה במערכת העיכול יכולה להעיד על מצבים כמו הרעלת מזון, אבנים בכיס המרה, מחלת קרוהן, כיבים, תסמונת המעי הרגיז, או מחלת הסעיף.

מאת: אורלי נעמן, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר רז הגואל
ד"ר רז הגואל
המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום גסטרואנטרולוגיה מבוגרים וילדים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו