דלג לתוכן

עיניים: מורה נבוכים למושגים חשובים

לכולנו חשוב לדעת ולהבין את המצב הבריאותי שלנו, על אחת כמה וכמה כשאנו חוששים שיש לנו בעיה כלשהי או כשאנו יודעים בוודאות שזה המצב. כאשר מדובר בבריאות העיניים שלנו, הדבר לא כל כך פשוט: רפואת עיניים מורכבת מהרבה מילים מסובכות ומושגים רפואיים שלא תמיד ברורים לנו. לכן החלטנו לפשט את העניינים ולהסביר לכם מה אומרים חלק מן המושגים הלא ברורים האלה בתחום העיניים.

מאת: יעל זמיר
תאריך פרסום: 13/05/2014 תאריך עדכון: 28/08/2014
3 דקות קריאה

לכולנו חשוב לדעת ולהבין את המצב הבריאותי שלנו, על אחת כמה וכמה כשאנו חוששים שיש לנו בעיה כלשהי או כשאנו יודעים בוודאות שזה המצב. כאשר מדובר בבריאות העיניים שלנו, הדבר לא כל כך פשוט: רפואת עיניים מורכבת מהרבה מילים מסובכות ומושגים רפואיים שלא תמיד ברורים לנו. לכן החלטנו לפשט את העניינים ולהסביר לכם מה אומרים חלק מן המושגים הלא ברורים האלה בתחום העיניים.


קטרקט – למה צריך ניתוח?! 

קטרקט ( או 'ירוד' בעברית) הוא מצב של עכירות העדשה הטבעית שנמצאת בעין שלנו. הסיבות לקטרקט יכולות להיות חשיפה מצטברת לקרינת UV, גיל מבוגר, מחלת הסוכרת, טראומה ועוד. הבעיה בקטרקט היא שיש פגיעה בראייה שמתדרדרת עם הזמן. הטיפול המוצע הוא ניתוח, בו מחליפים את העדשה הטבעית של העין בעדשה מלאכותית. 


גלאוקומה – למה? מה?

גלאוקומה היא מצב שבו יש יותר מדי נוזל תוך עיני וכתוצאה מכך מתפתח לחץ בתוך העין, שנקרא גם לחץ תוך עיני. לחץ תוך עיני גורם ללחץ על עצבי הראייה ועלול לגרום לפגיעה בלתי הפיכה בעצב, ביכולת הראייה, בשדה הראייה ואף לכאבי ראש. ברוב המקרים ניתן לטפל בגלאוקומה בעזרת תרופות שעוזרות להפחית את ייצור הנוזל התוך עיני ואת הלחץ שנוצר.


אופטיקאי ואופטומטריסט – אותו דבר?

אופטיקאי ואופטומטריסט שניהם בעלי מקצוע מתחום רפואת העיניים, כאשר אופטומטריסט מורשה לבצע בדיקות ראייה ולתת מרשם למשקפיים, עדשות מגע ועזרי ראייה אחרים. אופטיקאי מורשה להתאים לכם את המשקפיים בהתאם למרשם שנתן האופטומטריסט.


העין עצלה – מה עושים?

עין עצלה (אמבליופיה) היא כינוי לעין בעלת חדות ראייה נמוכה, שלא ניתנת לתיקון או לשיפור באמצעים אופטיים (כגון עדשות משקפיים או עדשות מגע). עין עצלה יכולה להיגרם בגלל פזילה, פער משמעותי במרשם שתי העיניים, קטרקט מולד ועוד. הטיפול בעין עצלה הוא לרוב קודם כל, תיקון הסיבה המקורית לבעיה. טיפול נוסף הוא  'להכריח' את המח להשתמש בעין העצלה. לכן, מקובל לכסות את העין הבריאה ברטייה למשך תקופה עד שהמח 'יתרגל' לראות גם דרך העין העצלה. עיוורון קיימת חשיבות רבה לאיבחון ולטיפול מוקדם, בשל גמישות מערכת הראייה לקבל שינויים ולהשתפר בגילאי הילדות. גילוי וטיפול בגיל מאוחר יותר יגרמו לכך שהטיפול יהיה פחות יעיל, אם בכלל.


פזילה – עוברת עם הגיל?

פזילה היא מצב בו שתי העיניים לא מצליחות להתמקד על אותה נקודה. פזילה יכולה לפגוע בעין אחת או בשתי העיניים, וכל עין יכולה לפזול לכמה כיוונים: פנימה, החוצה, למעלה, למטה או שילוב של אלה. פזילה שמופיעה בחודשי החיים הראשונים יכולה להיגרם כתוצאה מחוסר בשלות של מערכת הראייה והיא עשויה לחלוף עם הזמן. בכל מקרה, חשוב מאוד לעקוב אחר הפזילה מיד עם גילויה ולטפל בה בעת הצורך כדי למנוע נזקים ארוכי טווח.


ניסטגמוס – כשהעיניים 'קופצות'

ניסטגמוס הוא שם נרדף לתנועות לא רצוניות של העיניים. בדרך כלל מדובר בתנועות חוזרות ונשנות בתדירות קבועה.


עדשות משקפיים – איזה יש?

עדשות משקפיים יכולות להיות מיוצרות משני חומרי גלם עיקריים: פלסטיק או זכוכית. חומר הגלם הבסיסי של עדשות פלסטיק מכונה "מונומר". עדשות פלסטיק יכולות להיות מפלסטיק רגיל או מפוליקרבונט (ראו הסבר בערך הבא). תכונות חומרי הגלם משפיעות על איכות העדשה ועל עמידותה.


פוליקרבונט – עדשות משקפיים מתקדמות

פוליקרבונט הוא חומר גלם בתעשיית המשקפיים שמתאפיין בקלילות, עמידות לשברים ושריטות, הגנה מקרינת UV  ועוד. עדשות משקפיים העשויות מפוליקרבונט הן דקות, קלות, שקופות ואיכותיות.


דיופטר – הזום של עדשת המשקפיים

דיופטר היא יחידת מידה של עוצמת עדשת המשקפיים. מה זה אומר? שככל שהדיופטר של העדשה גדול יותר, כך לעדשה כח אופטי גדול יותר.


מקדם שבירה – מאפשר תיקון ראייה

מקדם השבירה הוא תכונה של חומר הגלם של עדשת המשקפיים. מקדם זה קובע את יכולת החומר לשבור קרני שמש ולבצע תיקון של הראייה. ככל שמקדם השבירה של עדשת המשקפיים גדול יותר, כך נוכל לקבל את אותו כוח אופטי (דיופטר) בעדשת משקפיים דקה יותר.


עיוורון – לא בהכרח חוסר ראייה מוחלט

עיוורון הוא מצב של פגיעה משמעותית ביכולת הראייה של עין אחת או של שתי העיניים. יש דרגות שונות לעיוורון, כאשר רק הדרגה הקשה ביותר היא חוסר ראייה מוחלט.


קוצר ראייה ורוחק ראייה – מה ההבדל?

קוצר ראייה (מיופיה) הוא פגיעה ביכולת לראות למרחק, לעומת רוחק ראייה (היפרופיה), בו נפגעת יכולת הראייה בעיקר מקרוב ולעיתים גם מרחוק, עם תלות במידת רוחק הראייה. הסיבות לשתי התופעות שונות וכמוהן גם אפשרויות הטיפול.


אסטיגמציה וצילינדר – בעיה ופיתרון

אסטיגמציה היא הפרעת ראייה שגורמת לראות עצמים בצורה מעוותת. הסיבות למצב שונות כאשר העיקריות בהן הן מבנה קרנית שאיננו ספרי (איננו כדורי בעל אותו קימור בכל כיוון), אלא בעל קימורים שונים בכיוונים השונים (בדומה לביצה, בניגוד לכדור) או הטייה של העדשה התוך-עינית. ניתן לטפל באסטיגמציה על ידי הרכבת משקפיים בעלי עדשות צילינדריות, או עדשות מגע כאלה , המאפשרות לתקן את העיוות שנוצר בראייה.


פרסביופיה – מפגעי הזמן

פרסביופיה היא הפרעת ראייה שמתפתחת בגיל מבוגר כתוצאה מהזדקנות המרכיבים השונים של מערכת הראייה. גורמת לקושי בראייה מקרוב. בממוצע, פרסביופיה מתחילה להיות מורגשת בסביבות גיל 42.

באדיבות אסילור

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר דוד ברש
ד"ר דוד ברש עיניים
מומחה לרפואת עיניים ולאולטרה-סאונד של העין.
ד"ר ריטה ברון
ד"ר ריטה ברון גסטרואנטרולוגיה
מנהלת שירות נוירוגסטרואנטרולוגיה במכון הגסטרואנטרולוגי בקריה רפואית רמב''ם
ד"ר ראניה אלח'טיב פאהום
ד"ר ראניה אלח'טיב פאהום כירורגיה פלסטית
מנהלת המחלקה לכירורגיה פלסטית ומשחזרת בבית החולים בני ציון, חיפה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום משקפיים, עדשות מגע, אופטיקה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו