דלג לתוכן

יום המשפחה: מהדקים את הקשר בין ההורים לילדים

יום המשפחה הוא הזדמנות מצוינת להידוק הקשר המשפחתי, יזום שיחה על שינוי המבנה המשפחתי ואף עידוד התקשורת הזוגית. איך עושים זאת? בכתבה שלפניכם

מאת: ד"ר סוזי קגן
תאריך פרסום: 10/02/2015
3 דקות קריאה

יום המשפחה הוא הזדמנות מצוינת להידוק הקשר המשפחתי, יזום שיחה על שינוי המבנה המשפחתי ואף עידוד התקשורת הזוגית. איך עושים זאת? בכתבה שלפניכם


משפחה שונה


בעבר, התא המשפחתי המקובל היה אמא, אבא, ילדים ואולי גם חיית מחמד. במקרים חריגים, היו משפחות עם הורים גרושים או משפחות של פרק ב'. כיום, המצב הוא שונה ואנו עדים לתאים משפחתיים מגוונים, הורים חד מיניים, הורות משותפת ללא נישואין, חד הורות דרך בנק הזרע, משפחות אומנה והורות מאוחרת. נצלו את יום המשפחה לשיחות עם הילדים על הרב גוניות הקיימת כיום במושג משפחה והסבירו להם כי לכל סוג משפחה קיימת לגיטימציה חברתית אם כי לא דתית.

אם אתם שייכים למשפחה מודרנית חדשה וייחודית כזו, הקפידו בשיחה לחזק את הילד על כך שלמרות שיתכן והוא רואה עצמו כשונה הוא ילד עם שוני חיובי. עזרו לילד לראות את יתרונות המשפחה הפרטית שלו ועודדו אותו לבטא את מה שקשה לו בנושא. מומלץ להפגיש את הילד עם משפחות המצויות במבנה משפחתי דומה ולחשוב ביחד על מה יקל על הילד בתחושותיו והוא בר ביצוע מבחינה מעשית על ידי ההורים.

תקשורת משפחתית


יום המשפחה הוא הזדמנות נהדרת לילד להכיר, להודות ולהעריך את המשפחה המיוחדת שלו, ולהורים הזדמנות ליצור זמן איכות משפחתי. זכרו שהמפתח לתחושת משפחתיות מוצלחת היא בילוי משותף. זמן איכות יכול לכלול כמה שעות של פעילות מיוחדת שכל המשפחה עושה יחדיו או פעילות שגרתית שתאחד את המשפחה. הפעילות יכולה להיות בישול ארוחת ערב ביחד, משחק משותף במשחקי קופסה, יום היפוך תפקידים, בו הילדים מכינים ארוחת ערב להורים או אפילו בילוי משותף מחוץ לבית. עשו מאמץ ממשי להתפנות בשעות אלו, הנמיכו את צלצול הטלפון הנייד ודחו עיסוקים אחרים הקשורים לעבודה. הפעילות המשותפת יוצרת תקשורת ישירה ועבודת צוות ביניכם לבין הילדים החשובים למבנה המשפחתי.

ארוחה משפחתית


לרגל יום המשפחה התחילו במסורת משפחתית ארוכת טווח, השתדלו פעם בשבוע לשבת בארוחה משותפת בה יהיה מקום להקשבה ושיתוף בין בני המשפחה. כבו טלוויזיה ושבו ליד השולחן יחד. בארוחה המשותפת עודדו את הילדים לשתף אתכם בחוויות היומיומיות העוברות עליהם. רצוי שתשאלו בעיקר שאלות פתוחות, גם אם הם מסרבים לשתף פעולה אל תדאגו עם הזמן הם יבינו ששיתוף הוא כיפי וטוב, וגם יתחילו לספר. כך תיווצר תחושה של פתיחות בין הילדים להורה ובין האחים עצמם. בזמן זה שתפו גם אתם את הילדים באירועי השבוע. תהליך עריכת השולחן והפינוי יכול גם הוא להיות משותף לכולם ולמשקיענים גם הכנה ביחד של הארוחה יכולה להוות חוויה ארוכה ומהנה. המשפטים: ״אצלנו בבית בכל ערב שישי הייתה בבית חלה שריח האפייה זכור לי עד היום״ או ״אצלנו במשפחה בכל אביב היינו יוצאים לפיקניק בטבע עם מחצלת וסל מלא הפתעות טעימות״, הם תוצאה של מסורת משפחתית ותרבותית שתשאיר זיכרון חיים ותוריש חוויה להתרפק עליה ותגרום לנו, ההורים נחת בעתיד.

אוהבים בסנדוויץ'


ביום המשפחה תוכלו לתת לילד חיבוק סנדוויץ' שירגיש מיוחד ואהוב. את חיבוק הסנדוויץ' עושים כאשר אחד ההורים מרים את הילד על הידיים ומהווה פרוסה אחת. ההורה השני מחבק את הילד מהצד השני ומהווה את הפרוסה השנייה והילד שבאמצע הוא המילוי. אפשר לשאול את הילד מה הוא הכי אוהב בעולם לאכול בסנדוויץ', ומיד הוא הופך לאותו דבר. כך שילד שאוהב שוקולד, יהיה שוקולד וזה שאוהב טונה יהיה טונה. זה הוא חיבוק צמוד ונעים. עם ילדים גדולים יותר אין צורך להרים אותם על הידיים, ניתן לבצע את החיבוק בעמידה או ישיבה ולהשיג את אותה תוצאה. להורים יחידניים ניתן לערוך חיבוק סנדוויץ' עם סבא, סבתא, דודים או אפילו אחים, כאשר בכל פעם אח אחר זוכה להיות המילוי של הסנדוויץ'. כמובן שאפשר לתת חיבוק סנדוויץ' גם בשאר ימות השנה.



אפשר לתת חיבוק סנדוויץ' גם בשאר ימות השנה


חוזרים לפתק


בעבר כתבנו מכתבים קצרים או ארוכים לאלו שאנו אוהבים. יש משהו בכתב היד ובנייר שמעיר אצל כולם תחושה אחרת, שונה. כתבו לבני המשפחה פתק או מכתב אוהב ומפרגן ומסרו האחד לשני את המכתב ביום המשפחה. יש לדאוג שכל בני הבית מקבלים מכתב.

זמן זוגי


כאשר הילדים כבר הולכים לישון, אתם ההורים נשארים לבד אחרי יום משפחתי ועמוס. את הערב הנותר נצלו לזמן איכותי ורומנטי משלכם. שבו על כוס יין או כוס קפה, ספרו אחד לשנייה את חוויות אותו היום וציינו בפני בן או בת הזוג שלושה דברים חיוביים וטובים עליהם כבני זוג וכהורים. פידבק חיובי בין בני זוג יכול לשפר ולחזק את הזוגיות לטווח ארוך, והכל באמצעות כמה מילים חמות ואוהבות.

מאת: ד"ר סוזי קגן, יועצת פסיכולוגית בכירה, בעלת קליניקה לטיפול משפחתי וזוגי 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר טלי וישנה
ד"ר טלי וישנה פסיכיאטריה
ד"ר כוכבי גלנטי
ד"ר כוכבי גלנטי פסיכולוגיה קלינית
פרופ' בנימין וולוביץ
פרופ' בנימין וולוביץ ילדים
5.0
( 12 חוות דעת )
"שמענו רבות על שיטת הטיפול הייחודית שלו והיינו חייבים לקבל אותה, הפרופ׳ איש נעים וסבלני והסביר באריכות על כל שלב ושלב בתוכנית, ניכרת מדבריו מקצועיות רבה וניסיון עשיר בנושא האסתמה של ילדים"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום טיפול זוגי, טיפול משפחתי

בניהולו של עדית רונן סתר
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו