דלג לתוכן

כיצד מטפלים ביובש בעיניים?

מזג האוויר והחימום בימי החורף עלול לגרום ליובש וגירוי בעיניים ולעיתים אף לטשטוש ראייה. כמו בהרבה בעיות עיניים אחרות, טיפול נכון עשוי לשפר מאוד את איכות החיים

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 04/03/2015
3 דקות קריאה

אחרי שהתחסנו, אספנו מתכונים למרקים שיחממו אותנו בימים הגשומים ומצאנו את הדיאטה האולטימטיבית שתשמור מעודף המשקל בחורף, הגיע הזמן להקדיש תשומת לב גם לעיניים. מזג האוויר והחימום בימי החורף עלול לגרום ליובש וגירוי בעיניים ולעיתים אף לטשטוש ראייה. כמו בהרבה בעיות עיניים אחרות, טיפול נכון עשוי לשפר מאוד את איכות החיים


בתקופת החורף אנחנו מרבים לבלות במקומות סגורים שמחוממים באמצעות מזגן, מפזרי חום או תנורי חימום, שמייבשים את האוויר וגורמים לאנשים לסבול מיובש בכלל ויובש בעיניים בפרט. אמנם תופעת עיניים יבשות קיימת כל השנה, אך דווקא כשהטמפרטורות בחוץ יורדות, עולה מספר המתלוננים על אי נוחות בעיניים, גירוי ורגישות, תחושה של עקצוצים או חול בעיניים, ואף משתמשים במלים "עיניים יבשות".

ד"ר דוד ורסנו, מנתח עיניים, מומחה לקרנית ועין חיצונית במרכז הרפואי "איכילוב" מסביר מדוע זה קורה: "בעיניים, הדמעות שומרות על פני שטח העין רטובים ומוגנים כל הזמן. אך כאשר הדמעות אינן ממלאות את תפקידן, התאים בפני השטח של העין נחשפים לסביבה היבשה ונושרים מהר יותר. מתחת לאותם תאים נמצאים סיבי עצב שחשיפתם גורמת להם לשדר למוח אותות של כאב. בניסיון להגן על עצמם מפני זיהום, התאים בפני השטח שנפגעו מפרישים חומרים שגורמים לאדמומית ולתחושות לא נעימות ולעתים אף להפרשות צמיגות מהעיניים. גם איכות הראייה עלולה להיפגע עקב יובש, כי בעין יבשה, פני השטח דומים לעדשה שרוטה של מצלמה והתוצאה היא ראיה מטושטשת".


למרות שבמקרים רבים אין סיבה ישירה להתפתחות עין יבשה, תקופת החורף קשה במיוחד עבור מי שכבר סובל מבעיות בעיניים, במבנה העפעפיים ותפקודם או ממאמץ יתר, כמו עבודה מול מחשב או מסך. ישנן גם מחלות אחרות שעלולות לגרום ליובש בעין, כמו מחלות המערכת החיסונית, מחלות מפרקים ומחלות בדרכי העיכול. הטיפול במחלת הרקע יעזור גם להקל על יובש העיניים. גם תרופות מסוימות הנלקחות דרך הפה עלולות להקטין את ייצור הדמעות. במידה וישנה בעיה, כדאי להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי חלופה.

דרכי הטיפול: "קודם כל מספקים תנאים נוחים לעין"

כחלק מהטיפול בעיניים יבשות, ממליץ ד"ר דוד ורסנו קודם כל לדאוג לתנאים נוחים יותר לעין: להימנע משהייה בסביבה עם אוויר יבש (כמו בחדר עם מזגן) ומחשיפת הפנים לרוח ישירה, במידת האפשר. כמו כן, רצוי להרכיב משקפי שמש מחוץ לבית, כי הם יכולים להגן מפני משבי הרוח וגם להקטין את הקרינה האולטרה סגולית.

מעבר להגנה זאת, ניתן להיעזר בתכשירים שיספקו את הלחות לעין, כדוגמת טיפות עיניים. יש סוגים רבים של תכשירי דמעות מלאכותיות. בחלקם הטיפות צמיגות יותר, כך שהן נשארות על פני העין זמן רב יותר. באחרים יש כמות קטנה יחסית של מלחים, לכן הם מוהלים את הדמעות שבעין, שנעשות סמיכות מהרגיל במצב של יובש. עם זאת, מדגיש ד"ר ורסנו, רוב תחליפי הדמעות הרגילים מכילים חומרים משמרים, שעלולים לגרות את פני השטח של העין, בעיקר כאשר משתמשים בטיפות יותר מ-4-3 פעמים ביום. לכן, תחליפי הדמעות הללו מתאימים למצבים קלים של יובש בעיניים.

כיום, קיימים גם תכשירים של תחליפי דמעות ללא חומרים משמרים, באריזה של בקבוקונים חד פעמיים. בטיפות עיניים אלה אפשר להשתמש בתדירות גבוהה, בכל פעם שיש תחושה שהעיניים מציקות, וללא נזק לפני השטח. השימוש התכוף תורם ליצירת פני השטח של העיניים שהם בריאים ונינוחים יותר.

הסוגים השונים של בקבוקוני דמעות מלאכותיות אינם זהים. בכל אחד הרכב חומרים שונה, כשהמטרה המשותפת לכל הסוגים היא הרטבה טובה וממושכת יותר של משטח העין, והגנה על התאים בפני השטח מיובש. בנוסף להעדר חומרים משמרים, כדאי לחפש טיפות עיניים שיש להם השפעה ממושכת והם מכילים חומרים שמרגיעים את העיניים המגורות.

אם דמעות המלאכותיות אינן מספיקות, אפשר להשתמש במשחות וג'לים, שמכסים את פני השטח של העין ומגנים עליה למשך שעות ארוכות, אך הם נוחים פחות. גם כאן, עדיף להימנע מחומרים משמרים.


תחליפי הדמעות מתאימים למצבים קלים של יובש בעיניים

במקרים קשים יותר, הרופא יכול להציע טיפול בנוגדי דלקת. אך בגלל שהטיפול יעיל רק בחלק מהמקרים ולפעמים אינו מתאים לטיפול ממושך או יקר, הוא אינו מתאים לכל מצב.

במצבים קשים במיוחד אפשר לחסום את דרכי הניקוז של הדמעות שבעין, כך שנשארות יותר הדמעות על פני שטח העין, או לבצע כמה סוגי פעולות כירורגיות שיכולות לסייע לסובלים מעין יבשה, לאחר שמוצו אפשרויות אחרות.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' דוד ורסנו
פרופ' דוד ורסנו עיניים
מנתח קטרקט ,מנהל את היחידה לקרנית ומנהל המקטע הקדמי במחלקת העיניים, מרכז הרפואי תל אביב (איכילוב).
פרופ' מיכל קרמר
פרופ' מיכל קרמר עיניים
מנהלת שרות אוביאיטיס, כולל מרפאת אוביאיטיס ילדים בשניידר, מחלקת עיניים, מרכז רפואי רבין
פרופ' בנימין מילר
פרופ' בנימין מילר עיניים
רופא עיניים בכיר בביה"ח איכילוב. מומחה במחלות רשתית וגלאוקומה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום עיניים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו