דלג לתוכן

טיפול לוקמיה - מה הטיפול הטוב ביותר

טיפול לוקמיה - מה הטיפול הטוב ביותר

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 08/05/2009 תאריך עדכון: 20/04/2021
3 דקות קריאה



מטרת הטיפול הלוקמיה היא להשמיד את תאי הלוקמיה ולאפשר לתאי דם רגילים להיווצר במוח העצם. החלטות על אופן הטיפול מבוססות על סוג ותת-הסוג של הלוקמיה, השלב בו נמצאת המחלה, גיל ומצב בריאות כללי.



טיפול לוקמיה חריפה

כימותראפיה היא השימוש בתרופות להילחם בסרטן. זהו טיפול לוקמיה רגיל עבור רוב האנשים, פירושו קבלת תרופות בשלושה שלבים:

  • ההשראה (אינדוקציה). מטרת השלב הזה היא נסיגה. נסיגה היא תקופה שבה תאי הלוקמיה הושמדו והוחלפו בתאים בריאים. השראה מבוצעת על ידי מינונים גכוהים של תרופות רבות עוצמה אשר עשויות להינתן לאורך תקופה ממושכת הנעה בין שבוע לחודש, בהתאם לסוג הליוקמיה. לאחר מכן נדרשים לגופכם מספר שבועות לגדל תאי דם חדשים. סביר להניח שתישארו בבית החולים במהלך תקופה זו. זה עשוי לקחת חודש או יותר.
  • טיהור אפילו כשבדיקות מראות שלא נמצאו תאי ליוקמיה, ייתכן שנותרו כמה. מטרת הטיהור היא להרוג את כל התאים במידה שנשארו. טיהור כרוך לעתים קרובות באותן תרופות שניתנו בשלב ההשראה, אולם לוחות הזמנים והמינונים עשויים להיות שונים. לדוגמא, ייתכן שתקבלו את התרופות במחזור אחד או שניים בני חמישה ימים על פני חודש או או שלושה.
  • תחזוקה. מטרת השלב הזה היא למנוע מתאי לוקמיה מלגדול שוב. במהלך שלב התחזוקה אתם מקבלים מינונים חלשים יותר של תרופות לאורך שנה עד שלוש שנים. אם לסוג הליוקמיה בו לקיתם יש סיכון גבוה של חזרה, השלב הזה עשוי לכלול השתלת תאי גזע. שלב התחזוקה אינו משמש בכל סוגי הלוקמיה, אולם הוא חלק מקובל בטיפול בלוקמיה לימפובלאסטית חריפה (ALL).
  • סוגים מסוימים של לוקמיה חריפה מתפשטים אל המוח וחוט השדרה. כימותראפיה רגילה אינה יכולה להגיע אל האזורים הללו, מפני שגופכם מייצר מחסום מיוחד בכדי להגן עליהם. דרך חופית למתן כימותראפיה, המכונה כימותראפיה אינטרה-תקאלית, מטפלת באזורים אלה על ידי הזרקת התרופות היישר על תוך חוט השדרה שלכם בכדי לתקוף תאי ליוקמיה הנמצאים שם.

טיפול לוקמיה חריפה ומחמירה

לעתים לוקמיה מחמירה למרות הטיפולים. לעתים היא משתפרת, או "נכנסת לנסיגה". לעתים היא חוזרת. אפילו כשזה קורה ישנם מספר טיפולים שעשויים לסייע לרפא את הלוקמיה או לסייע לכם לחיות זמן רב יותר.

  • השתלת תאי גזע

  • תרופות

  • חזרה על שלב ההשראה.

טיפול לוקמיה כרונית

שלא כמו לוקמיה חריפה, לוקמיה כרונית אינה מטופלת תמיד באופן מיידי. היא לרוב מחמירה הרבה יותר לאט מלוקמיה חריפה. זה נכון במיוחד במקרה של לוקמיה לימפוציטית כרונית (CLL).

אפשרויות טיפול לוקמיה כרונית הן:

  • המתנה מבוקרת. לעתים קרובות לא נדרש טיפול בשלבים המקודמים של לוקמיה לימפוציטית כרונית ( CLL) מחמירה לרוב מאד לאט, וייתכן שלא יהיו כם תסמינים במשך זמן לא מועט. ייתכן שתחליטו בעצת רופאכם להמתין לזמן מה עם הטיפול. במהלך הזמן הזה רופאכם יעקוב אחריכם בקפידה. ההערכה היא שאחד מכל שלושה אנשים לטיפול.הלוקים ב-CLL לעולם אינם נזקקים
  • השתלת תאי גזע
  • טיפול ביולוגי
  • טיפול הקרנות
  • ניסויים קליניים, המשמשים כדי לברר אם תרופה או טיפול חדשים הינם בטוחים לשימוש ויעילים.
  • כימותראפיה.
  • טיפול בזיהומים.

אם אתם סובלים מלוקמיה לימפוציטית כרונית (CLL), רופאכם עשוי לרצות לבדוק אתכם באופן קבוע כדי לבדוק אם קיימים סוגים אחרים של סרטן. לאנשים הסובלים מ-CLL יש סיכון גבוה מהרגיל ללקות בסוג נוסף של סרטן.

טיפול לוקמיה פליאטיבי

אם הלוקמיה מחריפה, אתם עשויים לרצות לחשוב על התמקדות בטיפול פליאטיבי כטיפול העיקרי שלכם. טיפול פליאטיבי נועד לאנשים הסובלים ממחלות שאינן מתרפאות ולעתים קרובות מחמירות עם הזמן. 

הדבר שונה מטיפול המנסה לרפא את המחלה, המכונה טיפול ריפויי. טיפול פליאטיבי מתמקד בשיפור איכות חייכם – לא רק מבחינה גופנית, אלא גם במוח ובנפש.

טיפול לוקמיה פליאטיבי עשוי לסייע לכם לשלוט בתופעות הלוואי של הטיפולים. הוא יכול גם לעזור לכם להתמודד עם רגשותיכם בנוגע לחיים עם מחלה ארוכת-טווח, ולתכנן את העתיד בהתאם לדרישות הטיפול הרפואי שלכם ולהצעת אונקולוגים , או לסייע למשפחתכם להבין את מחלתכם וכיצד לתמוך בכם.



קראו עוד: לוקמיה – השתלשלות המחלה

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר פרדי אביב
ד"ר פרדי אביב המטולוגיה
המטולוג בכיר במרפאה המטו-אונקולוגית בבית החולים איכילוב
ד"ר ריבה פיינמן
ד"ר ריבה פיינמן המטולוגיה
מנהלת השירות להמטולוגיה אמבולטורית רמב"ם, חיפה
ד"ר נתנאל הורוביץ
ד"ר נתנאל הורוביץ המטולוגיה
יושב ראש האיגוד הישראלי להמטולוגיה ורפואת עירויים ומנהל היחידה לטיפול יום במערך ההמטולוגי, הקריה הרפואית רמב"ם
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו