דלג לתוכן

עלולה לגרום לסכנת חיים: כל המידע על אלרגיה למזון

כ-4% מהאוכלוסייה סובלים מאלרגיה למזון, כאשר אצל ילדים מתחת לגיל חמש האחוזים גבוהים אף יותר. ממה היא נגרמת, כיצד ניתן להבדיל בינה לבין אי סבילות למזון ומה ניתן לעשות?

מאת: לירון מרקוביץ', מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 03/03/2016 תאריך עדכון: 14/04/2016
3 דקות קריאה

אלרגיה למזון היא תגובה חריגה של מערכת החיסון לחלבון מסוים במזון, אותו מכנים בשפה המקצועית אלרגן. הדבר שונה מתגובות אחרות למזון, אשר אינן מתווכות על ידי מערכת החיסון (למשל אי סבילות ללקטוז, צרבת או הרעלת מזון). 6%-8% מהילדים מתחת לגיל חמש ו-3%-4% מהמבוגרים סובלים מאלרגיה למזון.

מהי אלרגיה קלאסית למזון? 

אלרגיה קלאסית למזון מתרחשת כאשר נוגדנים מסוג IgE מתפתחים בתגובה לחלבון מסוים במזון. בפעם הבאה שאותו אדם ייחשף לאותו החלבון, הנוגדנים שהתפתחו יקשרו אליו – מה שיוביל לשחרור כימיקלים אשר יגרמו לתסמיני התגובה האלרגית. תגובה זו מתרחשת במהירות יחסית, תוך דקות בודדות עד שעתיים מהחשיפה.

מהם התסמינים בעת אלרגיה למזון? 

התסמינים יכולים להיות קלים מאוד או קשים ואף מסכני חיים. ייתכן שוני בין התגובות בחשיפות שונות של אותו אדם לאותו המזון: אצל חלק מהאנשים התגובה בחשיפות הבאות, לאותו אלרגן, תלך ותחמיר, ואצל אחרים לא יהיה שינוי.

בין התסמינים האופייניים לתגובה אלרגית: עור- גרד, אדמומיות, פריחת סרפדת (אורטיקריה) או בצקת; עיניים- גרד, דמעת או אודם; אף - התעטשויות או נזלת; פה - נפיחות בלשון או טעם מתכתי; גרון וריאות - קושי בהכנסת או הוצאת אוויר, שיעול, לחץ בחזה, צפצופים, צרידות או תחושת חנק; לב - חולשה, עלפון, שינוי בקצב הלב או תת לחץ דם; מערכת עיכול - בחילה, הקאה, כאבי בטן או שלשולים; מערכת העצבים - חרדה או בלבול.

בנוסף עלולה להתרחש תגובה אלרגית הנקראת אנפליקסיס. זוהי התגובה האלרגית הקשה ביותר, הגורמת לתסמינים מסכני חיים: קושי בנשימה, נפיחות בגרון ובלשון, הפרעות בקצב הלב, תת לחץ דם ודום לב. לרוב היא מתרחשת תוך שעה מהחשיפה לאלרגן. 

אנפליקסיס היא מצב חירום והטיפול הוא זריקת אפינפרין (אדרנלין). לכן אנשים בעלי אלרגיה קשה ידועה צריכים לשאת איתם תמיד מזרק אפינפרין (אפיפן) למקרה ותתרחש חשיפה בלתי מתוכננת לאלרגן.

אלרגיה למזון: התסמינים יכולים להיות קלים מאוד או קשים ואף מסכני חיים

מהי אלרגיה למזון שאינה קלאסית? 

כאשר התגובה לאלרגן לא מתרחשת בתיווך נוגדני IgE. התסמינים יופיעו לאט יותר ויישארו זמן רב יותר. הביטוי לרוב מוגבל למערכת העיכול: הקאות, שלשולים, כאבי בטן או דם בצואה.

מתי יש לפנות לרופא? 

לפעמים קשה לומר האם מדובר באלרגיה אמתית למזון או רק אי סבילות. מומלץ לפנות לגורם רפואי אם לאחר האוכל הופיע אחד מהתסמינים הבאים: בחילה/הקאה, כאבי בטן או שלשול (בעיקר אם יש דם או ריר בצואה), גרד, פריחה, אדמומיות על העור, הופעת נפיחות בפנים או בגרון, שיעול או קושי בנשימה, עלפון.

כיצד מאבחנים אלרגיה למזון? 

אם עולה חשד לאלרגיה למזון, ניתן לעשות מספר בדיקות על מנת לאשר או לשלול את האבחנה, כולן בהפניית הרופא המטפל או אלרגולוג (רופא מומחה לאלרגיה).

תבחין עורי לאלרגיה 

הבדיקה מתבצעת על ידי אלרגולוג ובמהלכה מוזרק החומר החשוד כאלרגן בכמות מזערית אל מתחת לעור. אם קיימת רגישות יתר אצל הנבדק, היא תתבטא בתגובה מקומית. הבדיקה מתבצעת על עור נקי על פני האמה או הגב ואינה נחשבת לכואבת. על פי התגובה העורית, יקבע המומחה את האבחנה.

בדיקות דם 

ישנה אפשרות לבצע בדיקות דם אשר יכולות לסייע בקביעת האבחנה. יש צורך להיוועץ באלרגולוג על מנת לנתח את משמעות התוצאות.

דיאטת אלימינציה 

כשמה כן היא, המטופל נמנע לחלוטין מצריכת המאכל בו חושדים למשך תקופה מסוימת. אחר כך מחזירים את המאכל לתפריט וכך מבודדים ובוחנים את השפעתו. יש לעשות זאת בהנחיית רופא או דיאטן בלבד, זאת כיוון שהוצאת קבוצת מאכלים מסוימת מהתפריט עלולה לגרום לחסרים משמעותיים ולתחלואה, בעיקר בתינוקות וילדים.

יומן תזונה 

מאפשר למטפל מעקב אחרי כל מאכל/משקה ועוזר באיתור המאכל הבעייתי.

מבחן תיגר למזון 

ישנה אפשרות של חשיפה איטית ומבוקרת למזון החשוד, בכמויות הולכות ועולות, בנוכחות פיקוח רפואי, כמובן. מבחן זה יעשה אם הסיפור הקליני אינו ברור ותבחיני האלרגיה לא סיפקו תשובה או במקרה בו יש סיבה לחשוב שייתכן והאלרגיה חלפה.

מהי אלרגיה לחלבון החלב? 

זהו סוג של אלרגיה למזון. שכיחותה עומדת על 2%-3% בקרב תינוקות, ואצל מחצית מהם היא תחלוף עד גיל שנה, כאשר עד גיל שלוש שנים רוב התינוקות לא יסבלו ממנה. באלו שהאלרגיה שלהם לחלב הינה קלאסית (מתווכחת IgE) הדבר ייארך זמן רב יותר.

הביטוי השכיח ביותר של אלרגיה לחלב הוא הופעת דם בצואת התינוק בחודשים הראשונים לחייו, אך היא עשויה להתבטא גם כשלשולים, הקאות וחוסר עליה במשקל.

אצל תינוק הניזון מתמ"ל (תחליף חלב) יש לעבור לתמ"ל של חלבון מפורק, כאשר בהמשך ניתן לעשות ניסיון הדרגתי ומבוקר לחזור לתמ"ל על בסיס חלב.

אלרגיה לחלבון חלב פרה יכולה להופיע גם אצל תינוקות יונקים, אם אימם צורכת מוצרי חלב. בשל היתרונות הרבים של חלב אם, ההמלצה תהיה להמשיך להיניק ושהאם תמנע מצריכת מוצרי חלב. 

חשוב להדגיש כי כדי לקבוע אבחנה של אלרגיה לחלב יש להיוועץ בגורם רפואי ואין לבצע שינויי תזונה ללא הנחיה. שינוי תזונה בגיל זה צריך להיעשות בצורה מושכלת ומבוקרת על מנת למנוע חוסרים ונזק.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' ארנון ברוידס
פרופ' ארנון ברוידס אלרגיה ואימונולוגיה
מומחה ברפואת ילדים, אלרגיה ואימונולוגיה קלינית בילדים
פרופ' אבי ביגלמן
פרופ' אבי ביגלמן אלרגיה ואימונולוגיה
מנהל מכון קיפר לאלרגיה ואימונולוגיה במרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל
פרופ' צבי בנטואיץ
פרופ' צבי בנטואיץ אלרגיה ואימונולוגיה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום אלרגיה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו