דלג לתוכן

מהי המחלה שנגרמת על ידי עישון ואתם לא יודעים עליה?

למרות ש-50% מהחולים במחלה הם מעשנים, ואחוזי התמותה כתוצאה מהמחלה מגיעים עד קרוב ל-50%, הציבור חסר מודעות לסרטן חלל הפה. מה התסמינים וכיצד מאבחנים? מומחה מסביר

מאת: ד"ר אדיר כהן
תאריך פרסום: 18/05/2016
3 דקות קריאה

היום מציין ארגון הבריאות העולמי "יום ללא עישון", שמטרתו להעלות על סדר היום העולמי את מגיפת העישון ולהגביר את המודעות למניעת תמותה ותחלואה ממחלות הנגרמות בעקבות עישון סיגריות. 

כל אדם, בין אם הוא מעשן או לא, יודע שעישון סיגריות גורם לסרטן ריאות. הרבה פחות מודעות קיימת ביחס לסרטן חלל הפה, סרטן חלל הפה, אשר נחשב לסוג סרטן קשה לאבחון, שכן פעמים רבות החולה לא חש כל כאב בשלביו הראשונים. התוצאה היא שהמחלה גורמת למוות של קרוב ל-50% מכלל החולים בה. עובדה שמדגישה עד כמה חשובה המודעות לתסמיני המחלה.

קראו עוד: עד כמה אתם באמת מכירים את הרגלי העישון שלכם? בדקו

האיגוד לכירורגית פה ולסת קורא לרשויות הבריאות לפעול להגברת המודעות למחלה, בקרב הציבור הרחב, זאת על מנת להביא לשינוי הנחוץ בגילוי המוקדם של המחלה. ישנה חשיבות עליונה לאבחון מוקדם של סרטן חלל הפה, מאחר שטיפול בנגע בשלבים ההתחלתיים הוא בעל אחוזי הצלחה גבוהים של עד כ-80% הישרדות כעבור 5 שנים מזמן אבחון המחלה, לעומת אחוזי ההישרדות של כ-25% בחולים בעלי מחלה מפושטת.

בארצות הברית, יותר מ-28,000 מקרים של סרטן חלל הפה מאובחנים מדי שנה, כאשר יותר מ-7,000 ממקרים אלה גורמים למוות. עישון הוא גורם מרכזי למחלה (50% מהחולים בה הם מעשנים) אשר הבעיה העיקרית שלה היא שבהיעדר סימפטומים בשלבים הראשונים קשה לגלות אותה בזמן. עם זאת, במידה והמחלה מתגלה בשלב מוקדם - אחוזי הצלחת הטיפול גבוהים. 

לאחרונה, הוציא מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) שורת צעדים דרמטיים, שנכנסו לחקיקה, ויאסרו על מכירת סיגריות לצעירים. התקנות החדשות הן חלק מפעילות רחבה יותר של הרשויות בארצות הברית כנגד חברות הטבק והעישון בקרב צעירים – נזקים שמהם מתים כ – 480 אלף אמריקאים כל שנה. ההחלטה להגביל ולהילחם במכירת מוצרי הטבק ועישון הסיגריות היא בשורה לעולם כולו, משום שמדובר בעוד צעד בדרך להכניס את עישון הסיגריות תחת עננה של אסון בריאותי. עישון מהווה את גורם המוות מספר אחד בעולם הניתן למניעה, וההערכות הן שכ-6 מיליון בני אדם נפטרים מידי שנה עקב עישון. אחת המחלות המזוהות יותר עם נזקי עישון היא סרטן חלל הפה, וממחקרים שנעשו נראה כי 50% מחולי סרטן חלל הפה הם מעשנים. 

קראו עוד: עישון פסיבי: האם האמת כל כך מרה?

50% מחולי סרטן חלל הפה הם מעשנים


מהם הסימפטומים של סרטן חלל הפה?

סרטן חלל הפה עשוי להופיע בשפתיים, בלשון, בחניכיים, ברצפת הפה, ברירית הלחי והחך. נגעים טרום ממאירים יכולים להופיע ככתמים לבנים או אדומים בריריות חלל הפה ובשלב מתקדם יותר כפצע כיבי חסר כאב בתחילה, אשר מקשה על גילויו המוקדם. ככל שהנגע גדל המטופל יחוש בו יותר. הוא עשוי לגרום לכאב, ובשלבים מתקדמים אף לשינויים תחושתיים בשפה ובלשון, וניידות שיניים בריאות. למרות שסימנים אלה לא בהכרח מצביעים על קיומה של מחלת הסרטן, ועשויים להיווצר עקב מחלה דנטלית אחרת, הם עלולים להיות סימנים להימצאות נגע סרטני. 


כיצד מאבחנים את המחלה?

ישנה חשיבות עליונה לאבחון מוקדם של סרטן חלל הפה, מאחר וטיפול בנגע בשלבים ההתחלתיים הוא בעל אחוזי הצלחה גבוהים. רופא השיניים המטפל, וכך גם רופא המשפחה ידעו להפנות באופן מידי כל מטופל המציג שינוי חריג בריריות חלל הפה אל כירורג פה ולסתות. בשלב הראשון תילקח ביופסיה מן הנגע החשוד, ובהתאם לתוצאה תתקבל ההחלטה על המשך הטיפול.  חשוב להדגיש כי 37% מהאנשים המתגלים כחולי סרטן הפה מתים תוך חמש שנים אחרי שאובחנו כחולים. 

כיצד ניתן למנוע את המחלה?

נכון להיום, על פי נתונים של משרד הבריאות, כמיליון ישראלים מעשנים (19%), כאשר בקרב בני הנוער כ– 26% מעשנים. על פי מחקרים, הפסקת העישון תפחית כעבור כ-10 שנים את הסיכוי לחלות בסרטן הפה לסיכוי הקיים באוכלוסייה הלא מעשנת.



ד"ר אדיר כהן הינו מומחה לכירורגית פה ולסתות ומשמש כרופא בכיר במחלקה לכירורגית פה ולסתות בבית החולים הדסה עין כרם וחבר בפורום המומחים של רופאי השיניים.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
 דנטל סמייל
דנטל סמייל רפואת שיניים
ד"ר אלי רוזנפלד
ד"ר אלי רוזנפלד כירורגיית פה ולסת
רופא בכיר במחלקה לכירורגיית פה ולסתות בביה"ח בילינסון, מרכז רפואי רבין בפתח תקווה.
ד"ר הילטון קנגיסר
ד"ר הילטון קנגיסר רפואת שיניים
4.9
( 25 חוות דעת )
"דר הילטון קנגיסר מקצועי, סבלני, מסביר ,ועדין ואכן ההרגשה היא לא טראומטית. הטיפול נעשה באווירה נינוחה. ההרגשה היא שהמטופל נמצא בידיים מיומנות…. ממליצה בחום…."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום סרטן ריאות

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו