דלג לתוכן

שימור או כריתה? כל המידע על ניתוחים לטיפול בסרטן השד

נשים רבות החולות בסרטן השד מתמודדות עם השאלה איזה ניתוח עדיף, שימור שד או כריתת שד. אספנו עבורכן את היתרונות והחסרונות של כל אחד מהניתוחים כדי שתוכלו להבין את מהות ההחלטה של הרופא המנתח

מאת: ד"ר סמדר פקר- ניר
תאריך פרסום: 31/01/2017
3 דקות קריאה

סרטן השד הוא הגידול הממאיר הנפוץ ביותר בקרב נשים בעולם המערבי, ובכל שנה למעלה מ-5000 נשים ישראליות מגלות שהן חלו בסרטן השד. לכל אישה יש גידול מסוג שונה עם אופי, מראה וגודל ייחודיים, ולכן הניתוחים הם תמיד לגופו של מקרה, ולמצב הבריאותי של האישה. 

ניתוח לשימור שד

מהו ניתוח לשימור שד?

ניתוח לשימור שד הוא ניתוח בו מסירים מהשד רק את הרקמה הנגועה בגידול, לעומת כריתה מלאה בה מסירים את כל רקמת השד. 



באיזה מקרים נבחרת אסטרטגיה כירורגית זו?

ברוב המקרים מבוצע שימור שד או בשמו הנוסף, כריתה חלקית של השד. ההתוויות לכך הן גוש בודד או מקבץ גושים באזור מוגדר, גוש שניתן לכרתו ושעדיין לא גרם לעיוות משמעותי בשד. בשנים האחרונות פותחו טכניקות לעזרה בשימור שד אסתטי על ידי ניוד רקמות השד הבריאות ומיקומן מחדש, לעתים תוך שינוי גם של השד הבריא לצורך סימטריות, תהליך הנקרא 'אונקופלסטיקה'.



מהם הסיכונים?

רוב המנותחות לא סובלות מסיבוכים לאחר הניתוח, עם זאת ייתכן שטף דם במקום, זיהום אחר ניתוחי, ולעתים גם הופעת כאב כרוני באזור המנותח. ישנם מקרים בהם קיים צורך לחזור על הניתוח משום שבבדיקה הפתולוגית מגלים שבשוליים יש שארית גידול,  ואז יש צורך לחזור לחלל הניתוחי ולבצע הרחבה.



קראו עוד: כיצד מטפלים בדלקת בשד? כך תפתרי 5 בעיות הנקה נפוצות



מהו זמן ההחלמה הממוצע מההליך?

רוב הנשים משוחררות לביתן ביום הניתוח או למחרת, לעתים כשמדובר באונקופלסטיקה יש צורך בהשגחה ארוכה יותר בבית החולים. עם זאת, רוב הנשים חוזרות לפעילות מלאה תוך שבועיים.



מה יתרונות הניתוח לשימור שד?

היתרון העיקרי של הניתוח הוא שימור השד, שהוא איבר נשי חיוני, ולכן כשאפשר אנו מציעים לא להסירו. בנוסף, היתרון של הניתוח הוא שמאפשר לשמור את התחושה בשד תוך מניעת פגיעה רגשית משמעותית. בנוסף נשים אלו עוברות קרינה לשד מה שמוריד את סיכויי החזרה של סרטן השד.




ניתוח כריתת שד

כיצד מתבצע ניתוח כריתת שד?

בכריתת השד המסורתית שהייתה נפוצה עד לפני כמה שנים, היה מקובל להסיר את כל רקמת השד ואת העור מעל, כך שנשארה צלקת שטוחה לרוחב החזה.


כיום, ישנן טכניקות חדשניות שמבוצעות לרוב תוך כדי ניתוח הכריתה ולעתים בשלב מאוחר יותר. מדובר בשיטות בהן רקמת השד כולל רקמת הפטמה מוסרות ובמקומן מונח שתל זמני או קבוע. שחזור הפטמה מבוצע מספר חודשים לאחר מכן. 


סרטן השד נחשב כגידול הממאיר הנפוץ ביותר בקרב נשים בעולם המערבי וכ-5000 ישראליות בשנה סובלות מהמחלה הנפוצה

ניתוח חדיש יותר, שעדיין מוגדר כניסיוני וכיום נעשה בעיקר בנשאיות של מוטציות הגורמות לסרטן השד (כמו BRCA), או בגידולים המרוחקים מהפטמה- הוא כריתת שד המשמרת גם את הפטמה. השחקנית אנג'לינה ג'ולי עברה את הניתוח הזה בשנת 2013, דבר שהוביל נשים רבות לכריתת שד מניעתית בקבוצת הנשאיות בפרט, ומודעות רבה לטיפול הניתוחי ולמודעות לסרטן השד בכלל.

באיזו מקרים תיבחר חלופה הזו?

כריתת שד נבחרת כאשר מדובר בגידול גדול שלא מאפשר שימור שד, במחלה רב מוקדית החולשת על כמה איזורים של השד, כאשר המטופלת לא מעוניינת לעבור שימור שד, כאשר המטופלת גרה בפריפריה ולא תוכל לעבור טיפולי קרינה בשל מרחק או אי יכולת כספית לעמוד בכך, וכן במקרים של נשאות גנטית לסרטן השד או סיפור משפחתי ענף בה הסיכוי לגידול בשד גבוה, בה מבצעים כריתה מניעתית במצב בריאות.



קראו עוד: כריתת שדיים מניעתית- צעד אמיץ או מוגזם?



מהם הסיכונים הכרוכים בביצועה?

מדובר בניתוח גדול יותר מניתוח משמר שד, עם אשפוז של מספר ימים. חלק מהנשים יהיו עם נקזים למשך תקופה עד שכמות הנוזל המופרש תפחת. רמת הכאב אינה רבה אך דורשת משככי כאבים. בנוסף, יש סיכוי גבוה יותר להתפתחות זיהומים, השארות נוזל בחלל לאורך זמן (סרומה) ודימום מהשד. 




מהו זמן ההחלמה מהניתוח?

משך ההחלמה מניתוח כריתת שד עומד על מספר שבועות.



מהם יתרונותיו של הניתוח לכריתת שד?

לניתוח כריתת שד המודרני המבוצע עם שחזור יש יתרון רגשי עצום, וזאת  משום שהמטופלת שעוברת כריתה יוצאת את הניתוח עם שד, דבר חשוב לביטחון העצמי של רוב הנשים.


בנוסף, לנשים שעברו כריתה מניעתית ישנו יתרון אדיר במעלה מכיוון שהסיכוי שלהן לפתח סרטן השד הגיע ל- 80%, אך לאחר הכריתה הוא יורד ל- 3-4%. האחוז הזניח נובע מהעובדה שגם לאחר הכריתה נשארת כמות מועטה של רקמת שד.

איזה ניתוח טוב יותר מבחינה רפואית?

מבחינת השרידות, ניתוח לשימור שד שוות ערך לכריתת שד, ולעיתים אפילו יותר יעילה, לכן, אין המלצה לכל אישה לעבור כריתת שד, כל מקרה צריך להבחן לגופו.



האם יש גיל או מצב רפואי שעשויים למנוע את ביצוע אחד הניתוחים?

לכריתה חלקית או מלאה אין התוויות נגד, ואילו לשחזורי שד יש מספר גורמים שימנעו את הצלחת הפרוצדורה ואף יסכנו את החולה. עישון, לדוגמה מעלה משמעותית את סיבוכי ההחלמה. בעיקר מבחינת זיהומי פצע והחלמה איטית לכן מומלץ להפסיק לעשן מספר שבועות לפני הניתוח, וכמובן גם לאחריו. בכל הנוגע לגידולים גדולים בהם ניכר כי מדובר במחלה אגרסיבית לא נהוג  לבצע שחזור. בנוסף, בגידולים המערבים את העור או גידולים דלקתיים של השד לא מבוצע שחזור מידי. אם לאחר מספר שנים לא נמצאת עדות למחלה פעילה, ניתן לשקול מחדש ביצוע "שחזור שד מאוחר".


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר סיון שמאי
ד"ר סיון שמאי אונקולוגיה
מומחית באונקולוגיה, רופאה בכירה במערך האונקולוגי באיכילוב
פרופ' אילן רון
פרופ' אילן רון אונקולוגיה
מומחה לאונקולוגיה קלינית וקרינה
ד"ר אלכסנדר בני
ד"ר אלכסנדר בני אונקולוגיה
מומחה לאונקולוגיה של מערכת העיכול וטיפול במלנומה בעל ניסיון של כ32 שנה.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום סרטן השד

בניהולו של ד"ר נעה אפרת בן ברוך
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו