דלג לתוכן

איטיות בתנועה וחוסר יציבות: כל הסימנים שעלולים להעיד על פרקינסון

פרקינסון היא מחלה ניוונית של המוח המתפתחת באיטיות. אבחונה מורכב ולרוב יתבצע רק עם הופעת סימנים כמו רעד במנוחה ותנועה מוגבלת. מהן התופעות שעלולות להעיד על המחלה וכיצד מאבחנים? מומחה מסביר

מאת: פרופ' ניר גלעדי, ערוץ הרופאים
תאריך פרסום: 30/03/2017
3 דקות קריאה
כתבת וידאו

אבחונה של מחלת הפרקינסון נעשה אמנם רק עם הופעת הפרעות תנועה כמו רעד איטיות ונוקשות השרירים, אך המחלה מתחילה להתפתח עשרות שנים לפני כן ומחמירה באופן עקבי. מעבר לכך, היא גורמת לפגיעה בתפקודים רבים ובעלת השפעה ניכרת על איכות החיים של החולים בה ומשפחתם. אבחון נכון ומדויק מתחילת הטיפול הוא חיוני להתמודדות עם המחלה בשלביה הראשונים. אלו סימנים מעוררים חשד לקיום המחלה וכיצד ניתן לאבחנה? כתבה שנייה בסדרה.

      

מהם הסימנים הראשוניים שעלולים להעיד על פרקינסון?

מחלת הפרקינסון היא מחלה ניוונית של המוח, חוט השדרה ומערכת העצבים האוטונומית בגוף כולו, הפוגעת בתפקודו של האדם, במערכות גופו וביכולותיו הפיזיות, הקוגניטיביות, בתפקודו הרגשי וגם בשינה, בפעילות המעיים, מערכת ההשתנה, מערכת המין ואפילו משפיעה על תחושת הכאב וחוש הריח. זוהי מחלה פרוגרסיבית, כלומר מחלה המתפתחת באופן איטי ועקבי. 


בראשיתה, מתפתחות הפרעות בשינה, חוש הריח, או חרדות, עצירות וכאבים, אך החולה והרופא עדיין לא מסוגלים לאבחן את המחלה. רק שנים מאוחר יותר, מתפתחת הפרעת התנועה, המביאה לאבחון המחלה ותחילת טיפול ייעודי  וכך גם ניתן להבין תופעות רבות שהחולה חווה, טרם האבחון, ושלא נמצא להם הסבר. עם הזמן המחלה מחמירה ומתפתחת ותאי מוח נוספים נפגעים. פגיעה זו גורמת לתסמינים נוספים.

קראו עוד: שתיית קפה מונעת פרקינסון? כל המאפיינים והגורמים למחלה

היא מתקדמת בהדרגה לאורך כל החיים ומחמירה באופן עקבי, תוך כדי פגיעה בתפקודו של האדם, במערכות גופו וביכולותיו הפיזיות והקוגניטיביות, עד לכדי נכות המובילה לעיתים לתלות מוחלטת בעזרת הזולת. המחלה מאובחנת בממוצע סביב גיל 60-65, אך לעיתים גם באנשים צעירים יותר, בשנות ה-30 או ה-40 לחייהם. 

קיימת חשיבות לאבחון נכון ומדויק, כדי להסביר תופעות רבות מהן האדם סובל וכדי לטפל בהן בצורה יעילה במטרה לשפר ולשמר את איכות חיי החולה ומשפחתו.

לפני ההחמרה במצב החולה, בה יש סימנים ברורים וקשים המעוררים צורך בבדיקה, ישנם, "סימנים מוקדמים" של מחלת הפרקינסון. מדובר בסימנים מעוררי חשד, שאם מודעים להם, ניתן עם הופעתם להכיר בצורך בבדיקות. הסימנים המוקדמים של מחלקת הפרקינסון אינם בולטים ומופיעים בהדרגה. חולים עלולים לחוש בעייפות או הרגשה כללית רעה, לחוש אי יציבות קלה, להתקשות בקימה ממצב ישיבה, להבחין כי הם מדברים ברכות רבה מדי וכי כתב ידם נראה מכווץ ועכבישי, לשכוח מילה או לאבד את חוט המחשבה שלהם, להרגיש נרגזים או מדוכאים, ללא כל סיבה נראית לעין, לאבד את חוש הריח, לחוות הפרעות בשנת החלום, או להתלונן על כאבים ואי נוחות, כמו גם עצירות או אין אונות.

כיצד ניתן לאבחן את המחלה בשלבים הראשונים?

למעשה, גילוי המחלה הוא מורכב ואפילו נוירולוג מנוסה יתקשה לאבחן במדויק את מחלת הפרקינסון בשלביה המוקדמים. אמצעי הדמיה חדישים מאפשרים היום לאשרר חשד לפרקינסון במצבים בהם הרופא אינו בטוח, אך קיימים סימנים מחשידים. מעבר לבדיקות ההדמיה האיזוטופיות, הבודקות את כמות תאי הדופמין במוח, הרי שמעקב אחר החולה הוא כלי רב חשיבות להגעה לאבחנה נכונה. 


תסמיני המחלה הברורים מהווים אוסף של תסמינים, אשר אופיים, חומרתם ותכיפותם תלויים בשלב המחלה. עם הזמן מחמירים התסמינים הקיימים, מתווספים תסמינים נוספים, עד שבחלוף שני עשורים,  ולעתים פחות מכך, החולה הופך למאוד מוגבל. 

הסימפטומים המוטוריים של מחלת פרקינסון בשלביה השונים כוללים:

רעד במנוחה - מתחיל לרוב בגפה אחת. ביד נראה מעין שפשוף של האגודל באצבע המורה, המכונה גם "גלגול הגלולה".  

איטיות בתנועה- הצעדים הופכים קצרים יותר ומלווים בדשדוש הרגליים וקיפאון במקום, קיים קושי להתחיל את הצעד הראשון. 

קישיון בשרירים- מופיע לרוב בגפיים ובאזור העורף. לעיתים הקישיון יכול להיות חמור מאוד ומלווה בכאבים ולגרום להגבלת מרחב התנועה. 

יציבה פגומה ופגיעה בשיווי המשקל- היציבה הופכת לכפופה. 

סימפטומים מוטוריים: אין נדנוד של הזרוע בהליכה, מיקרוגרפיה- כתב יד קטן ובלתי קריא, אין מימיקה- היעדר הבעת פנים, איטיות וקושי בפעילות יומיומית, כמו להסתובב במיטה, לקום מהכיסא.

סימפטומים לא מוטוריים: היעדר חוש ריח, קושי בבליעה, דיבור לא ברור ושקט, אינסומניה- הפרעת שינה, דיכאון, עצירות, ריור, הזעת יתר, תכיפות ודחיפות במתן שתן, אין אונות.

כאמור המחלה מתפתחת באיטיות ועם שלבי המחלה הסימפטומים שלה מתרבים ונעשים קשים, ברורים ותכופים יותר. לכן נהוג לחלק את המחלה לחמישה שלבים, מהקל לקשה, הנמשכים בממוצע כ-14 שנים. שלבים אלו מגדירים את מצב החולה ואופן ההתמודדות שלו, ומלווים בתסמינים שונים לכל שלב. 

חשוב להדגיש כי קיימת חשיבות רבה לגילוי המחלה וטיפול בה, עוד בשלביה המוקדמים ביותר, וזאת כדי לדחות את השלכותיה ככל שניתן. אבחון מוקדם וטיפול בזמן עשויים לסייע באופן ההתמודדות עם המחלה בטווח הארוך.

.

הכותב הוא מומחה בכיר לנוירולוגיה, מנהל המחלקה לנוירולוגיה ומרכז המצוינות לאבחון וטיפול במחלת הפרקינסון והיחידה להפרעות תנועה במרכז הרפואי תל אביב

הכתבה בשיתוף פעולה עם ערוץ הרופאים ב-YouTube. הרופאים המתנדבים בערוץ הינם מומחים מובילים ממרכזים רפואיים בכל רחבי הארץ. עוד על המיזם ב:www.doctorschanneltube.org


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון נוירולוגיה
מנהל מחלקה לשבץ מוחי ומחלות נוירווסקולרית, בי"ח שיבא, תל-השומר
ד"ר אנדרס ארנלדו ורגאס
ד"ר אנדרס ארנלדו ורגאס נוירוכירורגיה
נוירוכירורג מומחה בניתוחי עמוד שדרה
פרופ' מנשה זערור
פרופ' מנשה זערור נוירוכירורגיה
מנהל המחלקה הנוירוכירורגית ברמב"ם לשעבר ופרופ' בפקולטה לרפואה של הטכניון.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום כאבי ראש ומיגרנה

בניהולו של פרופ' שלומית יוסט-כץ
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו