דלג לתוכן

דליות ברגליים: כל הטיפולים שיפתרו את הבעיה הנפוצה

60% מהאוכלוסייה מעל לגיל חמישים סובלת מדליות ברגליים. התופעה הנפוצה היא אינה רק פגם אסתטי, אלא מהווה גם בעיה בריאותית שעשויה לגרום להשלכות חמורות: מהן הסיבות להתפתחות של דליות ברגליים, איך מאבחנים וכיצד ניתן לטפל? מומחה מסביר

מאת: פרופ' סמי ניטצקי
תאריך פרסום: 22/04/2018
3 דקות קריאה
כתבת וידאו
פרופ' סמי ניטצקי בשיתוף עם פרופ' סמי ניטצקי i מומחה לטיפול בורידים ברגליים ובכלי דם


60% מהאוכלוסייה  סובלת מורדים בולטים ברגליים (דליות). זוהי קודם כל בעיה רפואית שעשויה לגרום לתופעות לוואי רבות, בניהן חום מקומי, קושי בעמידה ממושכת, רגל כבדה ועייפה ובעיקר כאבים. מעבר לכך, דליות בוורידי הרגליים מהוות גם בעיה אסתטית. אי טיפול במצב זה עשוי להביא להשלכות חמורות, כמו בצקת אזורית, קרישי דם ואף להתפתחות כיבים באזור. מהן הסיבות לדליות ברגליים ואילו דרכי טיפול יפתרו את הבעיות הנפוצות? כל המידע בכתבה הבאה.



   

מהן הסיבות להיווצרות של דליות?

דליות ברגליים נוצרות עקב פגיעה במסתמי הורידים. במצבים בהם אלה אינם תקינים, חלק מהדם,  דולף כלפי מטה  אל הרגל וגורם ללחץ גדול יותר בוורידים באזור. כתוצאה מכך נגרמת הרחבה של הוורידים  והם בולטים  כלפי חוץ (דליות ורידים). ללא טיפול, התופעה  נוטה להחמיר עם הזמן. הסיבה המרכזית לפגיעה במסתמים היא גנטיקה, בנוסף גם הריונות עשויים להביא לכשל של המסתמים. 



מי צפוי לסבול מהבעיה?

בשל העובדה שאחת מהסיבות המרכזיות לבעיה הם הריונות, דליות ברגליים שכיחות יותר בנשים. במשפחה בה קיימת היסטוריה של ורידים בולטים ברגליים, שלוש מכל ארבע נשים צפויות לסבול מהמצב, ואחד מכל שני גברים. 

מהם התסמינים שיעידו על דליות בוורידי הרגליים?

התסמינים שיעידו על הבעיה הם תחושת חום באזור הרגל, נפיחות וכאבים אזוריים, גרד מקומי ובעיקר תחושה של רגל כבדה ועייפה. התופעות צפויות להחמיר בעונת הקיץ, זאת בשל הטמפרטורה הגבוהה השוררת בחוץ אשר מביאה להתרחבות הורידים, ובשעות הערב (לאחר יום שלם על הרגליים) ולאחר עמידה ממושכת. בקרב נשים תופעות הלוואי עשויות להחמיר גם במועד הווסת החודשית. קיימת הקלה בתופעות אלה בעת הליכה ובשכיבה.




בשל העובדה שהריונות הם אחת מהסיבות הנפוצות להיוצרות של דליות ברגליים, בעיה זו נפוצה יותר בנשים מאשר בגברים 


מהן הבעיות שעשויות להתפתח בהיעדר טיפול?

אי טיפול בדליות ברגליים עלול להביא להתפתחות בצקת באזור שאיננה נסוגה, לפיגמנטציה (בצבע חום) על גביי העור בשל שקיעה של מרכיבי הדם (המוסידרין וברזל) בעור עצמו, לדלקות וסתימות בוורידים (בשל דלקת כימית והיווצרות של קריש דם). במקרים מסוימים עלולים להיות דימומים כלפיי חוץ ואף עשויים להיווצר כיבים (פצעים הקשים לריפוי) באזור. 



כיצד ניתן לאבחן?

ככלל, בעיות ורידים ברגליים יאובחנו באמצעות מיפוי הורידים (הן המערכת העמוקה והן המערכת השטחית), על ידי דופלקס ורידים. 



איך ניתן לטפל בדליות ברגליים?

ישנם מגוון טיפולים לדליות ברגליים

טיפולים בעזרת חום (אבלציה טרמית)

טיפולים אלה מתבצעים בחדר ניתוח באמצעות  לייזר, גליי רדיו או קיטור, כל אלה עושים שימוש באנרגיית חום. במהלך הפעולה, מבצעים מכניסים סיב אל הוריד הפגוע. האנרגיה המופעלת ממקור החום מועברת אל הסיב  וגורמת לנזק טרמי בדופן הוריד וכתוצאה מכך מכווצת אותו. ההליך מתבצע בהרדמה מקומית וניתן לבצע אותו בשתי הרגליים במקביל.  מיד לאחר ביצוע התהליך ניתן כבר לחזור לפעילות. לאחר הפעולה הורידים החולים הופכים להיות קשים ונעלמים לאחר מספר חודשים.


טיפולים מכאניים

clairivain

טיפול זה מבוצע במרפאה ואינו דורש חדר ניתוח. במהלך הטיפול מעבירים תיל אל תוך הוריד שבקצהו יש פיתול.  התיל מסתובב במהירות גבוהה מאוד באמצעות מנוע חיצוני,  ועל ידי כך יוצר מעין חריצים בדופן הפנימי של הוריד. במקביל, תוך כדיי משיכתו לאחור, מוזרק  חומר  מטרש המאפשר סגירה טובה יותר של הוריד.



טיפול בהזרקות 

טיפול זה עושה שימוש בחומר  מטרש המוזרק  בצורת  קצף אשר גורם לנזק הדופן הפנימי של הוריד. הטיפול בהזרקות קצף מבוצע תחת הכוונת אולטרה סאונד ובמהלכו מזריקים אל הוריד את החומר. למעשה, לא מדובר בהליך חד פעמי, אלא בסדרת טיפולים המתרחשים תוך שלוש עד ארבע פגישות, במרווח של חודש עד חודש וחצי בין פגישה לפגישה.


הטיפול בהזרקות אינו מצריך  כל הרדמה, והוא ניתן לביצוע בשתי הרגליים במקביל. בנוסף, הזרקות הקצף מאפשרות להגיע לכל הורידים באזור הרגל, גם לאלה אליהם לא ניתן להגיע באמצעות הטיפולים האחרים. לאחר הפעולה עשוי להתפתח כאב מקומי, ורידים בולטים וקשים, פיגמנטציה חומה על גבי העור הנעלמים  תוך מספר חודשים.\

טיפול בהזרקת דבק

טיפול בדליות באמצעות דבק רפואי. מטרתו היא אטימה של הוריד הפגום, באמצעות הזרקה מקומית של כמות קטנה של דבק רפואי. הדבק אוטם את הווריד הפגוע,  אשר עובר לאחר מכן תהליך של התקשות וספיגה. טיפול זה מתבצע בחדר ניתוח, עם החדרת תיל לתוך הוריד, אך בתנאים מסוימים ניתן לבצע אותו גם במרפאה. טיפול זה דומה לטיפול בחום אך אינו מחייב הרדמה מקומית, או חבישה באמצעות גרב אלסטית לאחר הטיפול. 

איך ניתן לבחור את הטיפול המתאים?

לצורך בחירת הטיפול המתאים חשוב לפנות כירורג המתמחה בכלי דם לצורך אבחון מקיף של הבעיה, ביצוע דופלקס ורידים ובחירת האסטרטגיה המתאימה ספציפית לכל מטופל/ת. חשוב לציין שרוב הטיפולים מוכרים על ידי קופות החולים וחברות הביטוח מאחר ומדובר בבעיה רפואית. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר עמנואל סגייה
ד"ר עמנואל סגייה כירורגיה
5.0
( 8 חוות דעת )
"dr sagiya was sensitive to the child's age, medical history and needed treatment. she explained treatment and surgery to a good understanding. most important for me as a mother is to say: i was confident that i leave my daughter in trustworthy and capable hands"
ד"ר עומרי זידאן
ד"ר עומרי זידאן עור ומין
רופא עור מומחה בתחום אבחון מוקדם של סרטן העור בבית החולים בילינסון
ד"ר מיכל שמעונוביץ מור
ד"ר מיכל שמעונוביץ מור כירורגיה
5.0
( 8 חוות דעת )
"ד״ר שמעונוביץ רופאה נהדרת, מקצועית ביותר ובו זמנית נעימה ואדיבה. היא מסורה בצורה יוצאת דופן. אני ממליצה בחום לכל מי שתרצה לבחור בד״ר מיכל שמעונוביץ!!"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם פרופ' סמי ניטצקי

שאלות מתוך פורום כירורגית כלי דם

בניהולו של ד"ר אסף לבנון
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו