דלג לתוכן

פיתוח חדש ימנע הידבקות רקמות אחרי ניתוח

פיתוח חדש ימנע הידבקות רקמות אחרי ניתוח

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 14/06/2008
2 דקות קריאה
הידבקות רקמות לאחר ניתוח היא תופעה המתרחשת אצל 85% מהמנותחים ומהווה סכנת חיים במיוחד בניתוחי לב חוזרים. פרופ' דניאל כהן ממרכז קזאלי לכימיה יישומית שבמכון לכימיה באוניברסיטה העברית פיתח קבוצת חומרים חדשה למניעת הידבקות של רקמות לאחר ניתוח.

פרופ' כהן פיתח סוג ייחודי של פולימר (חומר שנוצר מחיבור של מולקולות קטנות יותר) היוצר חסם פיזי בין שכבות של רקמות שנותחו, ומונע הידבקות של משטחי רקמה הבאים במגע זה עם זה.

הידבקות היא התאחות לא תקינה של רקמות צלקתיות הנוצרת באזור המנותח לאחר הניתוח, הגורמת לאיברים להיכרך זה בזה. הידבקות נמשכת זמן רב לאחר שהמקום המנותח החלים, והיא גורמת לחיבור לא תקין של איברים, עצבים, שרירים ומבנים שכנים נוספים.

הידבקות הנוצרת לאחר ניתוחי לב היא בעייתית במיוחד, מאחר שהיא עלולה להשפיע על תפקוד הלב. במקרים רבים בהם דרוש ניתוח לב חוזר, ההידבקות מטשטשת נקודות חשובות בלב וסביבו, ועלולה להביא לפגיעה בכלי הדם או בלב ולסכן את חיי המנותח.

מגוון רחב של פולימרים ביו-רפואיים התורמים משמעותית לרפואה המודרנית כבר נמצא בשימוש. חומרים אלה זרים לגוף האדם ובאים במגע ישיר עם איברים, רקמות ונוזלים בגוף.

התרומה העיקרית של פרופ' כהן היא בפיתוח קבוצה חדשה של קופולימרים מתכלים המכילים תרכובת של שני מונמרים (מולקולות קטנות) שונים, שכל אחד מהם מעניק לפולימר תכונות ייחודיות. ריבוי המרכיבים בקופולימרים מאפשר התאמת תכונות שונות בקבוצת חומרים, כמו מבנה החומרים הבסיסי והרכבם ומשקלם המולקולרי, בהתאם לדרישות הרפואיות בכל ניתוח.

החסם שיוצר הפולימר צריך להישאר במקומו לפרק הזמן שבו ההידבקות עלולה להיווצר (ימים אחדים לאחר הניתוח). לאחר מכן הוא מתמוסס ונעלם בהדרגה ללא השפעה מזיקה, אולם הוא מחייב טיפול ותפרים.

המצאתו של פרופ' דניאל כהן נרשמה כפטנט על ידי יישום - החברה לפיתוח המחקר של האוניברסיטה העברית בירושלים. הפטנט מוסחר לחברת סינתה-מד האמריקאית, אשר ממתינה כעת לאישור ה- FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקאי) על המוצר הראשון, REPEL-CV, שפיתחה על בסיס החומרים, לשימוש בחולים עד גיל 18. REPEL-CV כבר קיבל CE Mark - אישור התקן האירופי - לשימוש בחולי לב, וכיום משווק ברוב מדינות האיחוד האירופי.

פרס קיי לפיתוחים חדשניים הוענק לאחרונה לפרופ' כהן במסגרת המושב ה-71 של חבר הנאמנים באוניברסיטה העברית.


[14/06/2008]

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אמנון איתן
ד"ר אמנון איתן קרדיולוגיה
מומחה לקדיולוגיה, סגן בכיר למנהל המערך הקרדיולוגי בביה"ח כרמל מצנתר בכיר בביה"ח כרמל, בעל התמחות בפנימית ובקרדיולוגיה בביה"ח רמב"ם
ד"ר יונתן קוגן
ד"ר יונתן קוגן קרדיולוגיה
מנהל היחידה לטיפול נמרץ לב, אסותא אשדוד, קרדיולוג מומחה במחלות לב והתמחות בהפרעות קצב
פרופ' אריאל פינקלשטיין
פרופ' אריאל פינקלשטיין קרדיולוגיה
רופא מומחה בקרדיולוגיה התערבותית ( צינתורים) המערך הקרדיולוגי, המרכז הרפואי ת"א
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו