דלג לתוכן

הפרעות קשב וריכוז ונהיגה (ADHD and driving)

2 דקות קריאה
הפרעות קשב וריכוז מתארות קשת רחבה של קשיים סביב יכולות הקשב והריכוז בטווח הקצר. תחום הנהיגה מצריך הסתמכות על פונקציות אלו, ועל כן השילוב בין הפרעות קשב וריכוז ונהיגה זוכה לתשומת לב הולכת וגוברת, במטרה לסייע לאלו המתמודדים עם הפרעות קשב וריכוז לשפר את כישוריהם, למען נהיגה בטוחה יותר.

הפרעות קשב ונהיגה – אודות ההפרעה

כאשר אנו שומעים על הפרעות קשב וריכוז, לרוב מדובר במקרים של הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים בגילאי בית הספר והגן. אולם מחקרים מראים כי הפרעה זו עשויה להופיע בגילאים שונים. כך, יתכנו למשל רמזים של הפרעות קשב וריכוז אצל תינוקות. בנוסף, ישנם מצבים בהם הסימפטומים ממשיכים בבגרות, כך שניתן למצוא הפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים. הפרעות קשב וריכוז מאופיינות לרוב ברגישות גבוהה להסחות דעת. אדם עם הפרעות קשב וריכוז עשוי להראות חולמני, מפוזר, אסוציאטיבי, ולהתקשות ללוות עיסוקים ומשימות לאורך זמן. כמו כן, כאשר הפרעת קשב וריכוז כוללת גם היפראקטיביות מופיע קושי בדחיית סיפוקים הכולל התנהלות אימפולסיבית, ולעיתים אף התקפי זעם כחלק מתנודתיות רגשית. סימפטומים אלו משפיעים על תחומי חיים שונים, כגון על התפקוד במסגרות מקצועיות, כמו מקום העבודה ומסגרות לימודיות, או על התפקוד במסגרות חברתיות ובמערכות יחסים. במקרים מסוימים האתגרים שמציבות הפרעות קשב עשויים לגרום למצוקה רגשית, בין היתר בדמות דיכאון או חרדה לסוגיה.

הפרעות קשב ונהיגה – מה הקשר בין השניים?

כאשר אנחנו נוהגים, נדרש מאתנו להיות קשובים לגירויים רבים בזמן נתון ולהפעיל פונקציות קוגניטיביות רבות ושונות. כך, בו זמנית, עלינו להתרכז במתרחש בכביש, לשים לב לשילוט ולמכשולים אפשריים, לבדוק מראות, לתפעל את ההגה, הדוושות, לדגום את לוח המחוונים ועוד. ככל שאנו מאומנים יותר בנהיגה רבים מאתנו מבצעים את הפעולות הללו מבלי משים. אולם, בשל היותן של הפרעות קשב וריכוז מתבטאות בקושי ביכולת להפעיל ריכוז וקשב לטווח קצר, עשויים להופיע קשיים בנהיגה. כך, נמצא כי הפרעות קשב וריכוז במקרים מסוימים מקשות גם על נהגים צעירים וגם על נהגים מבוגרים יותר. הפרעות קשב וריכוז ונהיגה זוכות להתייחסות ממספר היבטים. ראשית, בכל הקשור לציות לחוקי התנועה, נמצא כי אלו המתמודדים עם הפרעות קשב וריכוז, בייחוד אלו המאובחנים עם היפראקטיביות, נוטים לבצע יותר עבירות תנועה. כך, למשל, אנשים אלה מתקשים לשמור על המהירות המותרת. כמו כן, נמצא כי נהגים עם הפרעות קשב וריכוז מבצעים יותר תאונות דרכים ופגיעים יותר להשפעותיו של אלכוהול.

הפרעות קשב וריכוז ונהיגה – כיצד מטפלים?

הפרעות קשב וריכוז ונהיגה הנו נושא שמחייב תשומת לב, בהיבטי אבחון וטיפול כאחד. כאשר קיים חשד לקיומן של הפרעות קשב וריכוז יש לעבור אבחון הפרעות קשב וריכוז אשר יסייע בגיבוש אבחנה מדויקת ויספק המלצות להמשך טיפול. אבחון מסוג זה מתבצע על ידי פסיכיאטר כאשר לעיתים מתקיים אבחון משלים על ידי מומחה בפסיכותרפיה כגון פסיכולוגית קלינית או פסיכולוגית חינוכית עם הכשרה מתאימה. לאחר האבחון תינתן הפנייה להמשך טיפול, אשר מתבצע על ידי מומחים בטיפולי הפרעות קשב וריכוז לסוגיהם. ריפוי בעיסוק להפרעות קשב וריכוז ונהיגה מסייע בחיזוק ורכישת כישורים ספציפיים, כגון כלים לניהול זמנים והתארגנות, וסיוע בגיבוש אסטרטגיות לפתרון בעיות. כמו כן, טיפולים אחרים כגון טיפול קוגניטיבי התנהגותי מסייעים בארגון תהליכי החשיבה, בעוד שטיפול דינאמי מסייע במיוחד כאשר במקביל או כתוצאה מההפרעה מופיעה מצוקה רגשית.
רופאים בתחום
ד"ר אלי שולמן
ד"ר אלי שולמן רפואה אסתטית
5.0
( 3 חוות דעת )
"דר שולמן איש נעים ומיומן חזרתי אליו לטיפול חוזר. נעים וסבלני!"
ד"ר קורנליוס נאסר
ד"ר קורנליוס נאסר עיניים
מומחה רשתית כירורגית , רופא בכיר ומנתח במחלקת עיניים מרכז רפואי אסף הרופא
ד"ר אריאל דינבר
ד"ר אריאל דינבר יישור שיניים ולסתות (אורתודונטיה)
מומחה ליישור שיניים
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו